Συνήθως τα games που παίζουμε χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που τα θυμόμαστε έντονα ακόμα και μετά από χρόνια και σε αυτά που όσο και αν τα είχαμε λιώσει, δεν μας έχουν «αγγίξει» καθόλου. Το Dark Cloud από ότι έχουμε διαπιστώσει, είναι ένα από τα RPG που κατάφερε να γίνει αρκετά αγαπητό ακόμα και αν δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος. Η συγκινητική ιστορία του Toan, ο μαγικός κόσμος με τα επικίνδυνα τέρατα και η επιμονή του πρωταγωνιστή να σώσει το χωριό του, είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που κάνουν το Dark Cloud μοναδικό.

Ένα χωριό καίγεται, παίρνει ο κόσμος φωτιά…
Ο πρωταγωνιστής του Dark Cloud είναι ο Toan, ο οποίος μοιάζει με elf και φέρνει πολύ σε Link από τη γνωστή σειρά The Legend of Zelda. Ένα βράδυ κι ενώ στο Norune Village (το χωριό του Toan) γινόταν πανηγύρι, συνέβη κάτι που κανείς δεν περίμενε. Το μεγάλο και κακό Dark Genie ξύπνησε, έφαγε πολλούς κατοίκους του χωριού και κατέστρεψε ολοσχερώς όσα σπίτια υπήρχαν. Μερικοί όμως από τους κατοίκους του Norune γλίτωσαν, ανάμεσά τους ο δήμαρχος και ο Toan, τον οποίο και ελέγχετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Fairy King, το ξωτικό που προσέχει το Norune Village αποφάσισε να δώσει τη δύναμη στον Toan να κάνει κάτι πολύ γενναίο. Ο ήρωάς μας θα έπρεπε να σώσει το χωριό, να φέρει πίσω τους χαμένους κατοίκους και να πολεμήσει το Dark Genie το οποίο υπό την καθοδήγηση του Colonel Flag, θα μπορούσε να κατακτήσει όλο τον κόσμο αν κάποιος δεν το σταματούσε. Έτσι, ο Fairy King σας δίνει μια μπλε πέτρα που ονομάζεται Atlamillia και μέσω αυτής θα μπορείτε να σώσετε το χωριό.

Ένα ήρεμο βράδυ…
Το Dark Cloud ξεκινάει με τον Colonel Flag ο οποίος εκτελεί μια τελετουργία και ξυπνάει το γλοιώδες και άσχημο στην όψη Dark Genie. Στην επόμενη σκηνή, μεταφερόμαστε στο Norune Village, όπου οι κάτοικοι του χωριού κάνουν πανηγύρι, χορεύουν γύρω από τη φωτιά, τρώνε πίνουν και γενικά επικρατεί μια χαρούμενη ατμόσφαιρα. Ξαφνικά η ροή των πραγμάτων αλλάζει δραματικά καθώς το Genie κάνει την εμφάνισή του αρχίζοντας να σπάει ότι βρίσκει και να τρώει όποιον βρει μπροστά του.


Ο Toan, όσο και αν προσπαθεί δεν καταφέρνει να προστατέψει τη μητέρα του και τους φίλους του. Απ’ την άλλη δεν εμφανίζεται κάποιο cutscene που να δείχνει ότι κατασπαράχθηκαν από το Genie, δίνοντάς μας μια ελπίδα ότι σώθηκαν. Ο Toan ξυπνάει το επόμενο πρωί και κάπου εκεί αναλαμβάνετε δράση. Αρχικά θα πρέπει να δείτε τι γίνεται στο σπίτι του δήμαρχου (το οποίο είναι και το μόνο που άντεξε) και να εξερευνήσετε μια μυστηριώδη σπηλιά. Λίγο μετά κάνει την εμφάνισή του ο Fairy King, ο οποίος θα σας εξηγήσει ποιος είναι και τι θέλει να κάνετε για αυτόν. Στόχος του είναι να σας βάλει να σώσετε το χωριό και να επαναφέρετε την ηρεμία, κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Για να σας βοηθήσει σας παραδίδει το Atlamillia, μια μπλε πέτρα που θα φοράτε στο χέρι σας, με την οποία θα μπορέσετε να ανοίξετε τα Atla, δηλαδή ιπτάμενες σφαίρες που έχουν μέσα εγκλωβισμένους κατοίκους από το Norune Village.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκοτεινό σπήλαιο
Ορισμένα βασικά ερωτήματα που θα έθετε κανείς για το Dark Cloud είναι το «Που θα παλέψω; Είναι open world; Θα δοκιμάσω και άλλους χαρακτήρες;». Η απάντηση είναι ότι δεν πρόκειται για ένα Open world RPG αφού στην πραγματικότητα καλείστε να παίξετε μέσα σε σπήλαια τα οποία μπορούμε να πούμε ότι είναι το ένα πιο ωραίο από το άλλο. Για αρχή το μέρος στο οποίο θα περάσετε αρκετές ώρες είναι το σπήλαιο που βλέπετε μπροστά σας μόλις ξεκινήσει το campaign. Στη συνέχεια θα βρεθείτε σε άλλες περιοχές, θα δείτε ακόμη πιο όμορφα σπήλαια και θα επισκεφθείτε τα δεκάδες levels που βρίσκονται σε κάθε σπηλιά.

Ο πρωταγωνιστής για αρχή είναι ο Toan και η πρώτη περιοχή το Norune Village αλλά μέσα από ένα campaign 30 ωρών θα ελέγξετε και άλλους χαρακτήρες σε διάφορα μέρη τα οποία είναι τα Matataki, Brownboo, Queens, Muska Racka, το Yellow Drops και το Dark Heaven Castle. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες με τους οποίους θα παίξετε είναι οι: Xiao, Goro, Ruby, Ungaga και Osmond. Καθένας από αυτούς είναι χρήσιμος με τον δικό του τρόπο και έχει μοναδικά σπαθιά. Η Xiao για παράδειγμα έχει τη σφεντόνα και μόνο με αυτή θα μπορέσετε να πολεμήσετε ένα boss που μπορείτε να το χτυπήσετε μόνο από μακριά. Επίσης, η Xiao πηδάει μεγάλα κενά, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο Toan. Η εναλλαγή ανάμεσα στους χαρακτήρες γίνεται άμεσα, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Κάθε σπηλιά έχει μέσα πολλά τέρατα τα οποία αποτελούν εμπόδιο στη προσπάθειά σας να τα εξερευνήσετε. Θα πρέπει να τα πολεμήσετε προσεχτικά, καθώς αν περικυκλωθείτε από πολλά τότε πιθανότατα θα βρεθείτε νεκρός και θα αναγκαστείτε να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή της πίστας. Σε περίπτωση που το health σας είναι σε χαμηλά επίπεδα θα χρειαστεί να μεταβείτε σε έναν μικρό καταρράκτη που βρίσκεται σε κάθε level κι εκεί να αναπληρώσετε τα πάντα, δηλαδή ζωή, πείνα και δίψα, τα τρία βασικά στοιχεία που χρειάζεται να προσέχετε για να μείνει ο Toan ζωντανός.

Χειρισμός και A.I.
Το Dark Cloud φαίνεται να έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από το The Legend of Zelda. Πέρα από την εμφάνιση του Toan, που –όπως προναφέραμε- μοιάζει με τον Link, ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι περίπου ο ίδιος. Για να επιτεθείτε σε εχθρούς προτείνεται να τους κάνετε πρώτα lock με τον κύκλο και να τους επιτεθείτε με το Χ. Αν υπάρχουν παραπάνω από ένας εχθροί τότε αν θέλετε αλλάζετε τον στόχο σας ανάλογα με το που θέλετε να χτυπήσετε με το L1. Με το R1 αμύνεστε αλλά η άμυνα δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική ενάντια σε όλες τις επιθέσεις. Αν κρατήσετε το Χ πατημένο για κάποια δευτερόλεπτα και το αφήσετε μετά, τότε ο παίκτης που χειρίζεστε θα εκτελέσει μια special κίνηση. Πέρα από το χτύπημα με το σπαθί ή οποιοδήποτε άλλο όπλο έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα τρία αντικείμενα που έχετε στα τρία κουτάκια στο κέντρο της οθόνης. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να είναι δηλητηριώδες μήλο, άγιο νερό, βόμβες κ.α.

Ο Toan μοιάζει πολύ με τον Link από το Zelda. Έχει πράσινο καπελάκι, μυτερά αυτιά και σχεδόν τον ίδιο σωματότυπο. Η βασική διαφορά είναι ότι ο Toan δεν ψάχνει για να σώσει μια πριγκίπισσα αλλά το χωριό του.

Το A.I. των εχθρών κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Τα είδη των εχθρών είναι κυρίως δύο: σκελετοί και ταύροι. Οι σκελετοί έρχονται προς το μέρος σας σιγά-σιγά και έχουν αδύναμες προς μέτριες επιθέσεις. Οι ταύροι όμως, μόλις σας δουν τρέχουν προς το μέρος σας και εκτελούν μέτριες προς δυνατές επιθέσεις. Πολλές φορές θα τύχει να βρίσκεστε ακριβώς από πίσω τους και να μην σας καταλάβουν. Αν όμως σας δουν τότε δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσουν να ζήσετε και θα σας κυνηγούν σε όλο το σπήλαιο.

Σπάστε όλες τις μπάλες
Σε κάθε επίπεδο του σπήλαιου θα βρείτε μικρά σεντούκια και τις ιπτάμενες μπάλες, τα Atla. Τα τελευταία είναι τα πιο σημαντικά αντικείμενα όσον αφορά την αποστολή σας αφού περιέχουν μέσα κομμάτια από το χωριό. Στα σεντούκια γύρω σας θα βρείτε ψωμί (με το οποίο αναπληρώνετε health), νερό, βόμβες και αν είστε τυχεροί repair powder για το σπαθί σας. Πέρα από αυτά, σε μερικά επίπεδα μπορεί να σταθείτε ακόμα πιο τυχεροί και να βρείτε μεγάλα μπαούλα που περιέχουν μέσα ισχυρά σπαθιά τα οποία προκαλούν μεγαλύτερο damage.

Κάθε σπαθί αναβαθμίζεται αν καταφέρετε να το κρατήσετε… σώο και αβλαβές. Αυτό το λέμε διότι το σπαθί έχει και αυτό hit points και χάνει από ένα κάθε φορά που χτυπάτε έναν εχθρό. Ο μόνος τρόπος για να αναπληρώσετε τα hit points του σπαθιού σας είναι μέσω της repair powder. Αν το όπλο σας μείνει με 0 HP τότε θα το χάσετε, εκτός αν πρόκειται για το default σπαθί που σας δίνεται στο ξεκίνημα, όπου σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει απλώς να περιμένετε μέχρι να αγοράσετε repair powder.

Τα σπαθιά που βρίσκετε κατά τη διάρκεια του campaign μπορείτε να τα αναβαθμίσετε βάζοντάς τους πετράδια τα οποία θα βρείτε στο πιο σκοτεινό σημείο του σπήλαιου. Κάθε επίπεδο έχει ένα δωματιάκι με ένα τρένο και αν έχετε λάδι μηχανής τότε μπορείτε να μπείτε μέσα και να πάτε στο σκοτεινό «κρυφό» επίπεδο. Εκεί τα τέρατα είναι φαντάσματα και ο φωτισμός αλλάζει σε σκούρο μπλε. Τα μπαούλα που θα ανοίξετε κρύβουν μέσα τους ισχυρά αντικείμενα όπως πετράδια για να αναβαθμίσετε τα σπαθιά, repair powders, βόμβες ή αντίστροφα εχθρούς, όπως για παράδειγμα ο γνώριμος κάβουρας.

Village Saver
Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στο Dark Cloud είναι το Georama. Μόλις βρείτε λίγο χρόνο για να βγείτε έξω από το σπήλαιο, θα πρέπει να αρχίσετε να αναδημιουργείτε το χωριό. Μέσα από το Georama, ανοίγοντας τα Atla, θα δείτε όλη τη συλλογή από αντικείμενα που έχετε συλλέξει. Στην αρχή θα χτίσετε τα σπίτια, στη συνέχεια τους ανθρώπους και μετά για να ολοκληρώσετε το χωριό μένει να βάλετε γέφυρες, λίμνες, δρόμους που ενώνουν τα σπίτια και δέντρα. Το καλό με το κατεστραμμένο χωριό είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με το πώς να το ξαναχτίσετε. Η δομή του χωριού βασίζεται καθαρά πάνω στο γούστο σας.


Μόλις χτίσετε έστω και δύο σπίτια και βάλετε μέσα τους ανθρώπους, θα μπορείτε να τους επισκεφθείτε και να αλληλεπιδράσετε μαζί τους. Για παράδειγμα αν πάτε στο σπίτι σας, μπορείτε να ταΐσετε το λάμα σας ενώ στο σπίτι των Macho Brothers θα ακούσετε τα…κρύα αστεία τους! Πέρα από τους απλούς κατοίκους, μη ξεχνάτε να επισκέπτεστε τον δήμαρχο, καθώς το σπίτι του κρύβει πάντοτε ψωμί. Αν ξεμείνετε από τροφή, τότε θα αναγκαστείτε να πάτε στον μαυραγορίτη του παιχνιδιού, τον vendor που βρίσκεται ακριβώς έξω από το σπήλαιο, ο οποίος πουλάει τα πάντα σε πολύ υψηλές τιμές.

Το μαγικό περιβάλλον
Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το Dark Cloud θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα. Το PlayStation 2 ήταν μια κονσόλα στην οποία είχαμε δει αρκετά καλά γραφικά όπως για παράδειγμα το Jak and Daxter ή το Devil May Cry και σίγουρα υπήρχε περιθώριο για βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα. Το περιβάλλον, αν και θυμίζει μαγικά μέρη, δεν παύει να είναι κακοσχεδιασμένο. Πολλές φορές θα παρατηρήσετε ακόμα και τις ραφές ανάμεσα στα textures ενώ το clipping είναι αρκετά εμφανές. Τα frames δεν πέφτουν καθόλου στη μάχη, κάτι που είναι λογικό εφόσον ποτέ δεν γίνεται χαμός από τέρατα. Παρόλα αυτά, όλοι οι χαρακτήρες είναι αρκετά καλοσχεδιασμένοι και φαίνεται ότι έχει δοθεί προσοχή στη λεπτομέρεια.

Η μουσική υπόκρουση του Dark Cloud είναι ευχάριστη και τα κομμάτια ευδιάθετα καθώς μας θυμίζουν κέλτικη μουσική. Παρόλα αυτά, η λίστα με τα τραγούδια είναι πολύ μικρή, πράγμα που σημαίνει ότι θα ακούσετε πολλά από αυτά αρκετές φορές. Όσο για το voice acting, δυστυχώς απουσιάζει αλλά δεν δημιουργεί πρόβλημα τη στιγμή που οι διάλογοι μεταξύ των ηρώων είναι ελάχιστοι.

Νοσταλγία στο maximum
Το Dark Cloud είναι ένα Action RPG που σίγουρα θυμούνται όσοι είχαν την ευκαιρία να το παίξουν. Έχει ένα campaign 30 ωρών διάστημα που κρίνεται υπερ-ικανοποιητικό, με πιασιάρικο σενάριο και πωρωτικό gameplay. Παρά τις όποιες τεχνικές ατέλειες, η συνολική εμπειρία πάντως μέσα από τον κόσμο του είναι από τις καλύτερες που είχαμε ποτέ. Το Dark Cloud κυκλοφορεί από τον Αύγουστο του 2012 στο PS3 μέσω του ιαπωνικού PlayStation Network στην τιμή των 1.200 γιεν (8.3 ευρώ). Το αν θα το δούμε ποτέ στο ευρωπαϊκό PSN παραμένει άγνωστο.

Θετικά:
– Μεγάλη διάρκεια
– Ενδιαφέρουσα ιστορία
– Ποικιλία στους playable χαρακτήρες

Αρνητικά:
– Μέτρια γραφικά
– Επαναλαμβανόμενη μουσική

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

Ένα από τα πιο αξιόλογα Action RPG του PS2.

Χριστιάνα Θάνου  

Συντάκτης: christiana@gameworld.gr (Χριστιάνα Θάνου)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης