Οι εκτελέσεις μειώνονται στις ΗΠΑ εξαιτίας ανησυχιών για το χρηματικό κόστος τους, ελαττωματικών δικαστικών διώξεων και ελλείψεων στα φάρμακα που χρειάζονται για να γίνουν οι θανατηφόρες ενέσεις, αναφέρει σε σημερινή έκθεσή του το Κέντρο Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή.

Το 2013 πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ 39 εκτελέσεις, έναντι 43 που είχαν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του η οργάνωση αυτή, η οποία θεωρείται έγκυρη πηγή δεδομένων για την εσχάτη των ποινών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελούνται μειώνεται γενικά από το 1999, όταν οι εκτελέσεις είχαν ανέλθει σε 98.

«Η συνειδητοποίηση ότι μπορεί να γίνουν λάθη και ότι έχουν αποφυλακιστεί αθώοι που θα μπορούσαν να είχαν εκτελεστεί κάνει τους ενόρκους να διστάζουν. Οι εισαγγελείς γνωρίζουν ότι είναι πλέον δυσκολότερο να επιτύχουν μια θανατική καταδίκη» δήλωσε ο διευθυντής του κέντρου Ρίτσαρντ Ντίτερ.

Η τελευταία προγραμματισμένη για το 2013 εκτέλεση στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Οκλαχόμα, όπου εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση ένας άνδρας που είχε καταδικασθεί επειδή μαχαίρωσε και ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου έναν εκπαιδευτή αλόγων, τον οποίο είχε περάσει για κάποιον άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 39 εκτελέσεις του 2013 καταγράφηκαν σε εννέα Πολιτείες, οι περισσότερες στον Νότο των ΗΠΑ. Ωστόσο, Πολιτείες που υποστηρίζουν τη θανατική ποινή, όπως η Νότια Καρολίνα, η Βιρτζίνια, το Τενεσί και η Λουιζιάνα, δεν πραγματοποίησαν καμιά μέσα στο 2013.

Περίπου το 60% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της επιβολής της συγκεκριμένης ποινής σε καταδικασμένους δολοφόνους, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Γκάλοπ.

Σύμφωνα με το Γκάλοπ, το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 1972, όταν το 57% είχε εκφρασθεί υπέρ της θανατικής ποινής.

Η υποστήριξη της εν λόγω ποινής είχε φθάσει στο υψηλότερο σημείο το 1994, με ποσοστό 80%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης