Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Τι κοινό μπορεί να έχει η αυτοκτονία του Αμερικανού πεζοναύτη Μπράιαν ΛαΛούπ, ο οποίος υπηρετούσε στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2012, με τη δολοφονία της Ολυμπίας Μάντζιου, η οποία το 2006 σε ηλικία 22 ετών έχασε τη ζωή της μετά τα χτυπήματα που φέρεται να δέχθηκε από τον αστυνομικό σύζυγό της;
Η απάντηση ακούει στο όνομα Σουλτάνα Μαριανού. Πρόκειται για την ιατροδικαστή η οποία ανέλαβε και τις δύο υποθέσεις και, όπως φαίνεται, υπέπεσε σε σωρεία λαθών.
Στη μεν αυτοκτονία του πεζοναύτη, μετά τη νεκροψία-νεκροτομή, απέστειλε το πτώμα του 21χρονου στη γενέτειρά του χωρίς… καρδιά, στη δε δολοφονία της 22χρονης παραποίησε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την αιτία θανάτου και δεν συμπεριέλαβε στην έκθεσή της τρεις φωτογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν την αγριότητα των χτυπημάτων που είχε δεχθεί η νεαρή γυναίκα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…
Η δολοφονία της Μάντζιου
Ήταν Μεγάλο Σάββατο του 2006, όταν η Ολυμπία Μάντζιου με τον σύζυγό της Σ. Μ. επέστρεψαν στο σπίτι τους στο Περιστέρι έπειτα από δείπνο στους γονείς του αστυνομικού.
Για άγνωστο λόγο άρχισαν να καβγαδίζουν και ο σύζυγος φέρεται να χτύπησε με δύναμη την άτυχη Ολυμπία στην κοιλιά, προκαλώντας της αιμορραγία στο λεπτό έντερο. Από το χτύπημα η κοπέλα υπέστη σοκ και δεν μπόρεσε να αντιδράσει, αλλά ο άνδρας της δεν σταμάτησε εκεί.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, πήρε το σεντόνι, κάλυψε το πρόσωπό της και της στέρησε την αναπνοή, οδηγώντας τη στον θάνατο. Ο κατηγορούμενος στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι η σύζυγός του έχασε τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια ερωτικής τους συνεύρεσης και ότι ο ίδιος προσπάθησε να της παράσχει τις πρώτες βοήθειες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η σορός της κοπέλας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου κλήθηκε η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού προκειμένου να διενεργήσει νεκροψία-νεκροτομή. Στο πόρισμά της, η κα Μαριανού ανέφερε ότι η Ολυμπία Μάντζιου υπέστη εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου.
Κατά τους αντιδίκους όμως, η ιατροδικαστής παραποίησε τα αίτια θανάτου, καθώς, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της οικογένειας, «άνθρωποι που δεν έχουν πιει, με αρνητικό τοξικολογικό έλεγχο και χωρίς προβλήματα υγείας, είναι σχεδόν αδύνατο να αποβιώσουν από εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου».
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, η ιατροδικαστής, όταν ολοκλήρωσε το πόρισμά της, «αμέλησε» να συμπεριλάβει στον φάκελο τρεις από τις συνολικά 23 φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από τους άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ). Πρόκειται για τις φωτογραφίες που απεικόνιζαν την αγριότητα των χτυπημάτων που φέρεται να είχε δεχθεί η 22χρονη από τον σύζυγό της.
«Η ιατροδικαστής συνέταξε την ιατροδικαστική έκθεση συνυποβάλλοντας μόνο 20 από τις 23 φωτογραφίες που ελήφθησαν από τη ΔΕΕ, ενώ αφαίρεσε τρεις φωτογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν την κατάσταση των εντερικών ελίκων της θανούσας και τις κακώσεις σε τμήμα του λεπτού εντέρου» επισημαίνεται στο κατηγορητήριο.
Σήμερα το zougla.gr φέρνει στο φως δύο από τις τρεις φωτογραφίες που η κυρία Μαριανού «ξέχασε» να επισυνάψει στο πόρισμά της.
(Τα χτυπήματα στο πρόσωπο)
(Τα χτυπήματα στο έντερο)
Η δίκη
Η δίκη για την «αμέλεια» της ιατροδικαστού συνεχίστηκε χθες. Μέχρι στιγμής -μεταξύ άλλων- έχουν καταθέσει οι γονείς και ο θείος της άτυχης κοπέλας, ο παθολογοανατόμος Εμμανουήλ Αγαπητός και οι ιατροδικαστές Φίλιππος Κουτσαύτης και Γιάννης Αϊβατίδης, ο οποίος διαφώνησε ξεκάθαρα με την έκθεση της κατηγορουμένης, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ανθρωποκτονία.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Απατσίδης, μιλώντας στο zougla.gr, δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση σχετίζεται με τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας των ιατροδικαστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Ένα έγκλημα που αναζητεί τιμωρία εδώ και τέσσερις μήνες στην Ευελπίδων. Όταν τελειώσει η δίκη και γίνει αντιληπτό το μέγεθος της συγκάλυψης, η τιμωρία δεν μπορεί παρά να είναι παραδειγματική. Τις περισσότερες φορές λένε ότι υπάρχει ετυμηγορία των ψυχών. Στην υπόθεση της Ολυμπίας Μάντζιου η δικαστική ετυμηγορία πρέπει να προηγηθεί, ώστε να δικαιωθεί η ψυχή της».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση η κυρία Μαριανού δεν τέθηκε ποτέ σε αργία, αλλά συνέχισε να υπηρετεί κανονικά. Όσο για τον σύζυγο της θανούσας, εκείνος, παρά το βαρύ κατηγορητήριο, τέθηκε σε αργία για περίπου έναν χρόνο και εν συνεχεία επανήλθε στην υπηρεσία του.
Έστειλε… λάθος καρδιά
Ωστόσο, η δολοφονία της Ολυμπίας Μάντζιου δεν είναι η μοναδική υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το όνομα της κας Μαριανού.
Η εν λόγω ιατροδικαστής είχε διενεργήσει νεκροψία-νεκροτομή και στο πτώμα του αυτόχειρα αμερικανού πεζοναύτη Μπράιαν ΛαΛούπ, ο οποίος υπηρετούσε στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Αν και η αυτοκτονία συνέβη τον Αύγουστο του 2012, η υπόθεση ήρθε πρόσφατα στο φως, με τους γονείς του νεαρού να μηνύουν Έλληνες γιατρούς, αλλά και το ελληνικό κράτος.
Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο πεζοναύτης, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στην πρεσβεία, μεταφέρθηκε στην πατρίδα του χωρίς… καρδιά.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν οι γονείς του, στις 12 Αυγούστου του 2012, ο 21χρονος φέρεται να πήγε σε ένα πάρτι. Εκεί, συνομίλησε με έναν συνάδελφό του, στον οποίο κι εκμυστηρεύτηκε ότι θέλει να δώσει τέλος στη ζωή του. Ο λόγος, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συγγενών του ΛαΛούπ, ήταν ο χωρισμός του από την κοπέλα του. Στη συνέχεια, ο Μπράιαν μετέβη στην πρεσβεία, όπου και αυτοπυροβολήθηκε. Κατόπιν, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι «η κυρία Μαριανού, αφού διενήργησε τη νεκροψία, έστειλε το πτώμα του νεαρού στη γενέτειρά του χωρίς καρδιά και στη συνέχεια έστειλε μια καρδιά, η οποία όμως δεν άνηκε στον πεζοναύτη».
«Είναι η καρδιά του. Είναι η ψυχή του. Είναι αυτό που έκανε τον Μπράιαν αυτό που είναι» δήλωσε στο Associated Press η μητέρα του 21χρονου.
Διενεργείται ΕΔΕ
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η κυρία Μαριανού τέθηκε σε αργία για περίπου 20 ημέρες, ωστόσο αργότερα επέστρεψε στην υπηρεσία της.
Κύκλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης επεσήμαναν στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σχετικά με τη δολοφονία του πεζοναύτη βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), το πόρισμα της οποίας αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου.
«Έχει διαταχθεί ΕΔΕ, την οποία πραγματοποιεί ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης. Αναμένονται τα αποτελέσματα» σημείωσαν χαρακτηριστικά.
To zouga.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο της κυρίας Μαριανού, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε κάποια δήλωση για την υπόθεση.
Απαλλάχθηκε
Πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον η κυρία Μαριανού έχει απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες και δεν εκκρεμεί τίποτα εις βάρος της.