Σάλο έχει προκαλέσει στην Ηλεία η αναφορά του νομάρχη κ. Χαράλαμπου Καφύρα, στην επιχειρούμενη από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, διοικητική υπαγωγή του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα από την Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας στην οποία ανήκει ως σήμερα, στην ΛΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του νομού και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, έχει ξεσηκωθεί. Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι δήμαρχοι της περιοχής, μιλούν για «αιτία πολέμου» εφόσον ισχύσει η πρόθεση του μεσσήνιου πολιτικού προϊστάμενου του ΥΠ.ΠΟ. να «χαρίσει» τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην εφορεία της εκλογικής του περιφέρειας!

Το ζητούμενο στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι φυσικά το γιατί ο υπουργός Πολιτισμού επιδιώκει αυτή την αλλαγή αλλά και το πότε θα δοθούν τα χρήματα προκειμένου το μνημείο, που χαρακτηρίζεται ως ο «Παρθενώνας» της Πελοποννήσου, να σωθεί και να μην καταρρεύσει κάτω από την τέντες που τον σκεπάζουν, οι οποίες λόγω παλαιότητας πλέον δεν το προστατεύουν!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ναός κτίστηκε μεταξύ των ετών 430-410 π.Χ. απ’ τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο. Βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης της Φιγαλείας και 14 χιλιομέτρων από την Ανδρίτσαινα, σε βραχώδες περιβάλλον και σε υψόμετρο 1130 μέτρα, στις Βάσσες.

Επί 22 χρόνια είναι καλυμμένος με “προσωρινές” τέντες, προκειμένου να προστατεύεται από την διάβρωση και τις ακραίες θερμοκρασίες. Η διαμάχη για το πια εφορεία θα τον έχει υπό τον έλεγχο της, δεν είναι μείζονος σημασίας για την συντήρηση του ναού.

Επί της ουσίας κανείς δεν προστατεύει αυτό το σπουδαίο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της αρχαιότητας. Κανείς δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που απαιτείται για την αποκατάσταση του ναού.  Όλα τα άλλα είναι προφανώς «δωράκια» πολιτικών προς τους εκλογείς της περιφέρειας τους εν μέσω προεκλογικής περιόδου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ναός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης