Στο συρτάρι κάποιου «σκοτεινού» γραφείου παραμένει εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τις καταγγελίες του λογιστή Γιώργου Σαραντίδη, υπόθεση που αφορά σε τεραστίων διαστάσεων φοροδιαφυγή εταιρειών, που ανήκουν στη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Γουλανδρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αστρονομικό ποσό που αγγίζει τα 115 εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται να «διέφυγε» της προσοχής των υπευθύνων, μεταξύ αυτών υπουργών, δικαστικών λειτουργών και ανώτατων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Στις εκπομπές «Ζούγκλα» & «Κίτρινος Τύπος», ο πρώην αρχιλογιστής της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Γουλανδρή, Γιώργος Σαραντίδης, κατήγγειλε τον Κώστα και Γιάννη Γουλανδρή, πολιτικά πρόσωπα αλλά και ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους για συντονισμένη συγκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονται δικαστές και εισαγγελείς με αποφάσεις και προτάσεις που αποκαλύπτουν τη διαφθορά, η οποία υπάρχει στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Ωστόσο από τις 5 Δεκεμβρίου όταν και άρχισαν οι αποκαλύψεις, κανένας κρατικός μηχανισμός δεν έχει καλέσει τον καταγγέλλοντα, προκειμένου να δώσει τα στοιχεία.

Από την άλλη πλευρά, ερωτηματικά προκαλεί η συμπεριφορά του ΣΔΟΕ, το οποίο σε κατάσταση πανικού κάλεσε για φορολογικό έλεγχο τον συνήγορο υπεράσπισης του Γιώργου Σαραντίδη, Νίκο Διαλυνά. Πάντως ο ίδιος ο καταγγέλλων ανέφερε στην εκπομπή ότι το ΣΔΟΕ επισκεπτόταν τον ίδιο κάθε φορά που έκανε μια καταγγελία για τους μεγαλοεφοπλιστές, όχι όμως για να του πάρουν τα στοιχεία αλλά για να ελέγξουν τον ίδιο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φοροδιαφυγή 2 δις δραχμές μόνο από δύο πλοία

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρείας «ΒΟΡΗ ΕΠΕ», η οποία, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του κ. Σαραντίδη, φέρεται να εμπλέκεται σε φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ! Η ιστορία ξεκινά το 2001 όταν η εν λόγω εταιρεία με δύο μηνύσεις στράφηκε εναντίον τεσσάρων υπαλλήλων και των οικογενειών τους.

Μέσα στις μηνύσεις περιλαμβάνονται και τα κότερα των πελατών της «ΒΟΡΗ ΕΠΕ», ASTARTE II και MAISTROS, οι ιδιοκτήτες των οποίων -όπως προέκυψε από οικονομικό έλεγχο που έγινε το 2007 από τρεις πραγματογνώμονες- έδιναν χρήματα για συντήρηση και επισκευή των πλοίων χωρίς όμως την έκδοση των απαραίτητων παραστατικών.

Όπως προέκυψε από τον οικονομικό έλεγχο, για την περίοδο 1992 – 2002 τα ποσά τα οποία δόθηκαν χωρίς παραστατικά ανέρχονταν σε 2 δις δραχμές ή 7,2 εκατ. δολάρια.

Οι υπουργοί που… γνώριζαν

Ένας από τους πρωταγωνιστές στο σχέδιο συγκάλυψης της υπόθεσης φοροδιαφυγής της εφοπλιστικής οικογένειας, σύμφωνα πάντα με τον καταγγέλλοντα Γιώργο Σαραντίδη, είναι μεταξύ άλλων και ο νυν υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, ο οποίος αν και γνώριζε για τη φοροδιαφυγή της οικογένειας Γουλανδρή από το 2008 -όταν και ήταν υφυπουργός Οικονομικών- δεν ασχολήθηκε, παρ’ όλο που στο γραφείο του είχαν φτάσει δύο επιστολές με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Ο κ. Μπέζας, ως υπεύθυνος επί των φορολογικών εσόδων την εποχή εκείνη, αντί να ανταποκριθεί στα χρηστά καθήκοντα του, μεταξύ των οποίων είναι ο έλεγχος κάθε καταγγελίας που αφορά σε φερόμενη τελεσθείσα φοροδιαφυγή, αγνόησε προκλητικά τον καταγγέλλοντα, αρχιλογιστή των εταιρειών «Αφοί Γουλανδρή ΕΠΕ» και «Πρακτορείο ΒΟΡΗ ΕΠΕ», Γιώργο Σαραντίδη, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις καταγγελίες.

Η ιστορία ξεκινάει όταν τον Οκτώβριο του 2001, ο Γιώργος Σαραντίδης έστειλε εμπιστευτικό φάκελο στον τότε υφυπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Δρυ, με τον οποίο τον ενημέρωνε για τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων δραχμών των εφοπλιστών Γουλανδρή, που αφορούσε στην περίοδο 1992 – 2000.

Τον συγκεκριμένο λοιπόν φάκελο, ο Γιώργος Δρυς τον μεταβιβάζει στον υφυπουργό οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη, ο οποίος δίνει στη συνέχεια εντολή σε οικονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών να ελέγξουν την υπόθεση. Τη συγκεκριμένη αποστολή αναλαμβάνει αρχικά ο επιθεωρητής Γιώργος Σταματόπουλος και σύμφωνα με το πόρισμα του, που εξεδόθη το 2005, δεν βρέθηκε φοροδιαφυγή.

Ο Γιώργος Σαραντίδης όμως για τον συγκεκριμένο έλεγχο -όπως ισχυρίζεται- είχε δώσει στοιχεία και για τους προμηθευτές των εταιρειών Γουλανδρή. Όμως, όπως κατήγγειλε, ο επιθεωρητής έλεγξε μόνο τους προμηθευτές και όχι τις εταιρείες των εφοπλιστών.

Το 2003 ο πρώην αρχιλογιστής απευθύνεται εκ νέου στον Απόστολο Φωτιάδη και τον ενημερώνει εγγράφως για τα πρόσωπα (εφοριακοί, επιθεωρητές) που είχαν καθυστερήσει τον έλεγχο της καταγγελίας του για φοροδιαφυγή για τα έτη 1992 – 2000.

Το 2008 απευθύνεται εκ νέου με δύο επιστολές, στις οποίες ανέφερε τα πάντα στον τότε υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της ΝΔ, αρμόδιο για φορολογικά και τελωνειακά θέματα, Αντώνη Μπέζα, ο οποίος όμως δεν του απάντησε ποτέ. Η υπόθεση του Γιώργου Σαραντίδη γίνεται αργότερα επερώτηση στη βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Δρίτσα, για να ακολουθήσει η απάντηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της ΝΔ, Γιάννης Παπαθανασίου, ότι απλά γίνονται έλεγχοι.

«Γνώριζε και ο Βενιζέλος»

Το 2010 για την ίδια υπόθεση, ο καταγγέλλων ενημερώνει τον τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρη Γεωργακόπουλο, από τον οποίο -όπως ισχυρίζεται- ποτέ δεν έλαβε απάντηση. Έτσι το 2011 επισκέπτεται τον τότε διευθυντή του ΣΔΟΕ, Νίκο Λέκκα, ο οποίος παρ’ όλο που γνώριζε την υπόθεση, όπως ισχυρίζεται ο πρώην αρχιλογιστής, δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Στις 15 Φεβρουαρίου του 2012 ο κ. Σαραντίδης λαμβάνει έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έλεγε ότι για την υπόθεση φοροδιαφυγής θα πρέπει να πάει στα δικαστήρια ο ίδιος. Υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επιθεωρητής του ΥΠΟΙΚ ακύρωσε πρόστιμο «μαμούθ»

O οικονομικός επιθεωρητής Γιώργος Σταματόπουλος ήταν αυτός ο οποίος για πρώτη φορά έλεγξε την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΕΠΕ» το 2003, μετά από αίτηση επανελέγχου, αφού είχε διαπιστωθεί από το ΣΔΟΕ φοροδιαφυγή 400 εκατομμυρίων δρχ. μόνο για το έτος 2000.

Μετά τον επανέλεγχο ακυρώθηκε το πρόστιμο μαμούθ και επεβλήθη πρόστιμο μόνο 880 ευρώ. Σύμφωνα όμως με τον πρώην αρχιλογιστή της οικογένειας Γουλανδρή, ο συγκεκριμένος επιθεωρητής έκανε έλεγχο σε βιβλία με μεταχρονολογημένες θεωρήσεις, δηλαδή σε άκυρα βιβλία. Άρα σύμφωνα με τον Γιώργο Σαραντίδη, ο επιθεωρητής ακύρωσε πρόστιμο σε άκυρα βιβλία και φυσικά ο επανέλεγχος έγινε για να σβηστεί το μεγάλο πρόστιμο.

Ο ίδιος οικονομικός επιθεωρητής εμπλέκεται και δεύτερη φορά στην υπόθεση όταν το 2003, ο τότε υφυπουργός οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, ενημερωμένος για την υπόθεση, δίνει εντολή σε οικονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών να κάνουν έλεγχο. Την υπόθεση λοιπόν την ελέγχει αρχικά πάλι ο ίδιος επιθεωρητής, Γιώργος Σταματόπουλος και σύμφωνα με το πόρισμα του που εξεδόθη το 2005 δεν βρέθηκε φοροδιαφυγή ούτε στην εταιρεία «ΑΦΟΙ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΕΠΕ» αλλά ούτε και στο πρακτορείο «ΒΟΡΗ ΕΠΕ».

Ο Γιώργος Σαραντίδης όμως για τον συγκεκριμένο έλεγχο, όπως ισχυρίζεται, είχε δώσει στοιχεία και για τους προμηθευτές των εταιρειών Γουλανδρή. Όπως κατήγγειλε, ο επιθεωρητής έλεγξε μόνο τους προμηθευτές και όχι τις εταιρείες των εφοπλιστών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης