Η μια μετά την άλλη «σκάνε» οι επιταγές και διαμαρτύρονται οι συναλλαγματικές στην αγορά. Το πρόβλημα είναι πλέον εξαιρετικά μεγάλο, καθώς μία στις τρεις επιταγές θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα πληρωθεί.

Σε ορισμένους μάλιστα κλάδους, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, παρατηρείται επιδείνωση. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση επιχειρηματιών στα Κυκλαδονήσια, ότι «όποιος δε μαζέψει τα λεφτά του πριν μπει ο Σεπτέμβριος, δεν πρόκειται ουσιαστικά να τα εισπράξει ποτέ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στατιστική καταγραφή και ανάλυση των στοιχείων για τις ακάλυπτες επιταγές και τις διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές είναι όμως ιδιαιτέρως απογοητευτική.

Ο Ιούλιος αναδεικνύεται ως ο «χειρότερος» μήνας από τον Ιανουάριο του 2007, ενώ στα 714 εκ. ευρώ ανήλθε στο επτάμηνο η συνολική αξία ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών.

Η πίεση στην αγορά έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο και, παρά τις κακές επιδόσεις του Ιουλίου, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προοπτικές για το τελευταίο πεντάμηνο φαίνονται εξίσου δυσοίωνες. Η αξία των ακάλυπτων επιταγών τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 35,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007, ενώ σε ποσοστό 21% ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός τους. Ακόμη και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, παρά τον περιορισμό της χρήσης τους στην αγορά, κατέγραψαν τον Ιούλιο αύξηση στην αξία και τον αριθμό τους έναντι του Ιουνίου, κατά 11% και 5% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η εταιρεία «Τειρεσίας», στο επτάμηνο οι ακάλυπτες επιταγές έφθασαν από την αρχή του έτους τα 57.896 τεμάχια με συνολική αξία 616,37 εκ. ευρώ. Μόνο τον Ιούλιο ο αριθμός τους ανήλθε στα 10.361 τεμάχια με αξία 105,18 εκ. ευρώ και αύξηση κατά 41% στον αριθμό και κατά 35,6% στην αξία τους, σε ετήσια βάση, ενώ έναντι του φετινού Ιουνίου η αύξηση ήταν σε ποσοστό 20% και 21% αντίστοιχα.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές στο επτάμηνο αριθμούσαν 68.211 τεμάχια με αξία 97,94 εκ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο ο αριθμός τους έφθασε τα 10.565 τεμάχια με αξία 14,3 εκ. ευρώ. Ο αριθμός τους ήταν μειωμένος κατά 11% σε ετήσια βάση και η αξία τους αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση. Έναντι του Ιουνίου 2007, όμως, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ήταν αυξημένες σημαντικά, κατά 14% στον αριθμό και κατά 5% στην αξία.

Μετά από τη σταδιακή υποχώρηση στις ακάλυπτες επιταγές που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη ασφυξίας το 2007, από τον Απρίλιο και εφεξής σημειώνεται σημαντική άνοδος.

Ο Ιούλιος, ειδικά, έχει τις χειρότερες «επιδόσεις» από πλευράς αριθμού και αξίας ακάλυπτων επιταγών, όχι μόνο φέτος, αλλά από τον Ιανουάριο του 2007, οπότε η αξία των ακάλυπτων επιταγών είχε ανέλθει στα 107,94 εκ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης