Εργαζόμενοι σε αλυσίδες fast food στις ΗΠΑ προχώρησαν και πάλι σε απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να πετύχουν αύξηση των μισθών τους.

Στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, οι υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ζητώντας την αύξηση του ωρομισθίου τους στα 15 δολάρια (11,03 ευρώ), καθώς ο κατώτατος μισθός που δίνεται σε πολλές αλυσίδες fast food είναι 7,25 δολάρια (5,30 ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις προηγούμενες κινητοποιήσεις στα τέλη του 2012 και τον περασμένο Αύγουστο, οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι οι κινητοποιήσεις έχουν πλέον επεκταθεί σε 200 πόλεις, εντείνοντας την πίεση στο αμερικανικό Κογκρέσο και στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

«Ομπάμα, άκουσέ μας! Είμαστε στον δρόμο!», φώναζαν οι διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον, στην περιοχή των μουσείων, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Καπιτώλιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας για την επανεκλογή του, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευθεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 9 δολάρια. (6,58 ευρώ), μια αύξηση που απέρριψε η συντηρητική αντιπολίτευση και κρίθηκε ανεπαρκής από τα τοπικά συνδικάτα που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κλάδος της εστίασης συνεχίζει να υπερασπίζεται τις πρακτικές του. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο όμιλος MacDonald’s διαβεβαίωσε ότι «προσφέρει ανταγωνιστικούς μισθούς και επιδόματα» στους υπαλλήλους του και διέψευσε ότι έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια «απεργία», υπογραμμίζοντας ότι τα εστιατόριά του παρέμειναν ανοιχτά.

Η Αμερικανική Ένωση Εστιατόρων (NRA) υπήρξε ακόμα πιο επικριτική, χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις μια «επιχείρηση επικοινωνιακού χαρακτήρα» στην οποία προχώρησαν συνδικάτα.

«Ο τομέας της εστίασης είναι ένας από τους λίγους που συνέχισαν να δημιουργούν θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της ύφεσης (. . .). Μια σημαντική αύξηση των μισθών (. . .) μείωνε τον αριθμό των θέσεων εργασίας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σκοτ Ντιφάιφ, ο αντιπρόεδρος της ένωσης αυτής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης