«Μικρό καλάθι» κρατάει η Ελλάδα, ενόψει της νέας πρότασης που αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αδιαλλαξία και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της εθνικιστικής κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για θετική έκβαση του νέου κύκλου συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ουσιαστικά βρισκόμαστε στο σημείο… μηδέν, αφού ο Νίκολα Γκρούεφσκι, επέλεξε το δρόμο της ρήξης με την Ελλάδα, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ανοίγοντας και θέτοντας νέα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Βόρεια Μακεδονία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, αναφέρουν πως η νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, θα περιστρέφεται γύρω από την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», με πέντε παραλλαγές, χωρίς όμως να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Η πρόταση αυτή, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, θα ικανοποιεί το αίτημα της Ελλάδας για «γεωγραφικό» προσδιορισμό (Βόρεια), ενώ έμμεσα θα ικανοποιείται και το αίτημα της ΠΓΔΜ να καταχωρήσει «εθνικό» προσδιορισμό (Μακεδονία).

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κρατούν χαμηλά τον πήχη, φοβούμενοι μην επαναληφθεί η «ψυχρολουσία» παραμονή της συνόδου στο Βουκουρέστι, τότε που όλοι ανέμεναν πρόταση τύπου «Βόρεια Μακεδονία» ή «Νέα Μακεδονία» και ο Μάθιου Νίμιτς πρότεινε το «Μακεδονία (Σκόπια)» οδηγώντας στην άμεση απόρριψη από την Ελλάδα και το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Έλληνες διπλωμάτες απεύχονται την κατάθεση μιας πρότασης τύπου “Δημοκρατία της Μακεδονίας – Βόρεια”.

Πόλεμος… επιστολών

Τους τελευταίους δύο μήνες, ο εθνικιστής Νίκολα Γκρούεφσκι έθεσε δημόσια ζητήματα, που κανένας προκάτοχός του επιχείρησε να βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελλάδα, από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την ενιαία Γιουγκοσλαβία το 1992.

Γαλουχημένος με την ιδέα της «κατεχόμενης» Μακεδονίας που φτάνει μέχρι τον Όλυμπο και έχοντας επιρροές από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της σκοπιανής ομογένειας, κυρίως στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ξεκίνησε έναν πόλεμο… επιστολών σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με στόχο να καταγγείλει την Ελλάδα για καταπάτηση των δικαιωμάτων της ανύπαρκτης «μακεδονικής» μειονότητας στο έδαφός της.

Έφτασε στο σημείο να ζητήσει ακόμη και την αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία» από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, επικαλούμενος τη… «σύγχυση» των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα του.

Για την ώρα, η τακτική των επιστολών δεν φαίνεται να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για την ηγεσία της ΠΓΔΜ, πέρα από τις εντυπώσεις που προκαλούνται. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, ξεκαθάρισε πως μοναδική διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το ζήτημα της ονομασίας.

Αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας»

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ επιδιώκει να «χρυσώσει» μια πιθανή υποχώρηση στο ζήτημα της ονομασίας, με την αναγνώριση «μακεδονικού» έθνους και «μακεδονικής» γλώσσας, στο πλαίσιο των συνομιλιών του ΟΗΕ.

Η προσπάθεια αυτή, βρίσκει σθεναρά αντίθετη την Αθήνα, αλλά και τη Σόφια. Όπως είναι γνωστό, η Βουλγαρία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» με την υπογράμμιση πως δεν αναγνωρίζει «μακεδονικό» έθνος και γλώσσα, γιατί τους θεωρεί… Βούλγαρους.

Πιέζουν οι ΗΠΑ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Καύκασο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης Μπους για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ «οι Μακεδόνες θα πρέπει να γίνουν δεκτοί στο ΝΑΤΟ. Η διαφωνία για το θέμα του ονόματος δε θα έπρεπε να είναι εμπόδιο στο δρόμο για την ένταξη της Μακεδονίας» δήλωσε συγκεκριμένα η Κοντολίζα Ράις, αντικατοπτρίζοντας τις έμμεσες πιέσεις προς την Ελλάδα. Πιέσεις που αναμένεται να κορυφωθούν με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στα άκρα η πολιτική κρίση στα Σκόπια

Ένας άλλος παράγοντας που δεν επιτρέπει την καλλιέργεια αισιοδοξίας για επίλυση της διαφοράς, είναι και η πολιτική κρίση που κορυφώνεται στη γειτονική χώρα, ανάμεσα στον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο μετριοπαθής πρόεδρος της ΠΓΔΜ, έχει καταγγείλει την κυβέρνηση της χώρας για αδιέξοδη και λαϊκίστικη πολιτική στο ζήτημα της διαφοράς με την Ελλάδα, που θα οδηγήσει στην απομόνωση της χώρας από τη διεθνή κοινότητα και τις ευρωατλαντικές δομές.

Από την πλευρά του ο εθνικιστής Νίκολα Γκρούεφσκι, και τα ΜΜΕ που ελέγχει, έχουν κηρύξει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, και όσων τον υποστηρίζουν, με χτυπήματα ακόμη και κάτω από τη μέση. Δημοσιεύματα του ελεγχόμενου από την κυβέρνηση τύπου, άφησαν υπονοούμενα ακόμη και για… δωροδοκία του προέδρου της χώρας από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι αντίπαλοι του εθνικιστή πρωθυπουργού κάνουν λόγο για καθεστώς «Γκρουεφσκισμού» που αποσκοπεί στη φίμωση και στη δίωξη κάθε φωνής που δεν συμφωνεί με την «πατριωτική» πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές φαίνεται πως θα είναι περισσότερο εκρηκτικές από αυτές του περασμένου Ιουνίου. Η απόφαση του Μπράνκο Τσερβένκοσφκι, να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή απέναντι στον Νίκολα Γκρούεφσκι, αναμένεται να ανεβάσει τον πολιτικό υδράργυρο στη μικρή χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης