Η συμφωνία της καγκελαρίου Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη συγκρότηση του λεγόμενου «Μεγάλου Συνασπισμού» αποτελεί γεγονός και πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στις προγραμματικές θέσεις αυτής της συμφωνίας, οι οποίες και θα παρουσιαστούν σήμερα στις 13.00 (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με το προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας, που έχει δει το φως της δημοσιότητας και επικαλείται το «Deutsche Welle», το SPD αποδέχεται τη γραμμή πλεύσης των Χριστιανοδημοκρατών στα ευρωπαϊκά, ενώ διατηρείται και εμβαθύνεται η ελληνογερμανική συνεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ευθύνη των κρατών για τον προϋπολογισμό τους και ευθύνη των εταίρων στην Eυρωζώνη για τα εθνικά χρέη είναι κάτι το ασυμβίβαστο» επισημαίνεται στη συμφωνία.

Με αυτήν τη διατύπωση στο προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας απορρίπτεται στην ουσία η καθιέρωση ευρωομολόγων, όπως είχαν προτείνει οι Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο σημείο το οποίο τεκμηριώνει ότι η πολιτική της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα ευρωπαϊκά θέματα θα συνεχιστεί και με το SPD.

Δάνεια αντί αυστηρή τήρηση των όρων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τρίτη μορφή του προσχεδίου, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης και αποτελεί τη βάση των τελικών διαπραγματεύσεων, γίνεται εκτενής αναφορά στην Ευρώπη όπως θα την ήθελε η Γερμανία.

Αυτή η Ευρώπη θα πρέπει:

  • να ενισχύσει -μέσω διαρθρωτικών αλλαγών- την ανταγωνιστικότητά της
  • να προβεί σε μια αυστηρή και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση
  • να επενδύσει στην ανάπτυξη και απασχόληση και
  • να φροντίσει ώστε αυτές οι πολιτικές να είναι κοινωνικά ισορροπημένες.

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία θα επιδιώξει έναν καλύτερο και πιο δεσμευτικό συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης. Σε αυτήν την Ευρώπη θα πρέπει να μειωθούν τα υψηλά χρέη των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Η δανειακή βοήθεια από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης θα πρέπει όμως να αποτελεί «τελευταία λύση» και να παρέχεται «όταν κινδυνεύει η σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της». Η δε οικονομική βοήθεια θα δίνεται μόνον έναντι αυστηρών όρων, δηλαδή μεταρρυθμίσεων και μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης εκ μέρους των χωρών που προσφεύγουν στον μηχανισμό και με βασική προϋπόθεση να παρουσιάζεται σχέδιο για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, το προσχέδιο σημειώνει ότι δεν θα πρέπει μελλοντικά στην Ευρωζώνη τα χρέη των τραπεζών να έχουν επιπτώσεις στο κράτος αλλά και ούτε στα δημόσια χρέη του κράτους για τις τράπεζες. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι μελλοντικά οι ίδιες οι τράπεζες θα ευθύνονται για τα ρίσκα που αναλαμβάνουν και όχι οι φορολογούμενοι. Επιπλέον, θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες για τις τράπεζες και τις οικονομικές αγορές κατά τέτοιον τρόπο, ώστε μελλοντικά να μην αποτελούν πλέον κίνδυνο για τα κράτη και τις κοινωνίες.

Ελληνογερμανική συνεργασία

Στο προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας γίνονται και ειδικές αναφορές στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται -μεταξύ άλλων- ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει σε εταιρική βάση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε τη «συνέχιση και ανάπτυξη» της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός δικτύου των ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών. Στην ίδια παράγραφο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κινητικότητα της ευρωπαϊκής νεολαίας, ενώ αναφέρεται ότι στηρίζεται, για παράδειγμα, η δημιουργία ενός ελληνογερμανικού δικτύου νεολαίας. Πρότυπα για αυτό θα είναι ανάλογα δίκτυα της Γαλλίας και της Πολωνίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν και τα σημεία που αναφέρονται στην ανεργία των νέων. Ενώ παρουσιάζεται σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της από ευρωπαϊκά ταμεία, υπογραμμίζεται ότι η Γερμανία θα λάβει και άλλα μέτρα για την εκπαίδευση και την απασχόληση νέων από χώρες-μέλη της Ε.Ε. στη Γερμανία. Πέραν αυτού, θα προωθηθεί η καθιέρωση του «πετυχημένου γερμανικού μοντέλου της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» σε άλλες χώρες. Τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Νοεμβρίου στην Αθήνα και την Κρήτη.

Βαλκάνια και Τουρκία

Όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο της συμφωνίας Μέρκελ – Σοσιαλδημοκρατών, η Γερμανία στηρίζει την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. υπό την «αυστηρή τήρηση των κριτηρίων ένταξης».

Με τους άλλους εταίρους το Βερολίνο θα επιδιώξει «ενεργητικά να φέρει πιο κοντά αυτές τις χώρες στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ». Όσον αφορά στην ένταξή τους στην Ε.Ε., σημαντικό ζήτημα θεωρείται «η εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων». Αποφασιστικό κριτήριο θα είναι όμως τελικά αν το υποψήφιο μέλος επιδεικνύει την ικανότητα για ένταξη και εάν η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να το δεχθεί.

Το τελευταίο ισχύει και για την Τουρκία. Η έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται ως ανοιχτή, ενώ επισημαίνεται ότι αυτές δεν πρόκειται να οδηγήσουν αυτόματα στην ένταξη της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013, 07:08

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης