Υπάρχει περίπτωση να είστε έγκυος; Ίσως να μην παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα, έως την πρώτη καθυστέρηση –μια ή δυο βδομάδες συνήθως. Αν έχετε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα (δεν τα έχουν όλες οι γυναίκες) και έχετε ήδη καθυστέρηση, μπορεί κάλλιστα να είστε έγκυος. Κάνετε ένα τεστ κυήσεως από το φαρμακείο σας, για να σας πει με σιγουριά.

1. Ευαίσθητο, πρησμένο στήθος
Ένα από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης είναι το ευαίσθητο πρησμένο στήθος εξαιτίας της αύξησης των ορμονών. Η όποια ταλαιπωρία σας θα μειωθεί πάντως σημαντικά μετά το πρώτο τρίμηνο, όπου το σώμα προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Κούραση
Νιώθετε ξαφνική κούραση; Κανένας δεν ξέρει με βεβαιότητα τι προκαλεί την κούραση που χαρακτηρίζει το πρώτο στάδιο μιας εγκυμοσύνης, αλλά ίσως έχει να κάνει με τα ταχέως αυξανόμενα επίπεδα προγεστερόνης που μπορεί να προκαλούν υπνηλία.

3. Μικρή αιμορραγία
Μερικές γυναίκες έχουν μια μικρή αιμορραγία γύρω στις 11 – 12 μέρες μετά τη σύλληψη, εκεί περίπου που συνειδητοποιείτε την καθυστέρηση. Η αιμορραγία ίσως να προκαλείται από την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο έντονα αιματωμένο και αναπτυγμένο ενδομήτριο -μια διαδικασία που αρχίζει έξι μέρες μετά τη γονιμοποίηση- αλλά κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα.

4. Ναυτία ή εμετός
Για τις περισσότερες γυναίκες η πρωινή ναυτία αρχίζει με την συμπλήρωση του πρώτου μήνα από τη σύλληψη, αν και κάποιες λίγες τυχερές τη γλυτώνουν τελείως.. Η ναυτία και οι εμετοί της εγκυμοσύνης μπορεί να έλθουν οποιαδήποτε ώρα της μέρας, πρωί, μεσημέρι ή νύχτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

5. Αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές
Είναι σύνηθες στην έναρξη της εγκυμοσύνης να νιώσετε απώθηση στην οσμή ενός σάντουιτς ή ενός φλιτζανιού καφέ ή και αηδία για μερικά αρώματα. Δεν ξέρουμε με σιγουριά πού οφείλεται αυτό, ίσως να έχει να κάνει με τα ταχέως αυξανόμενα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό σας. Μπορείτε να διαπιστώσετε επίσης ότι κάποιες τροφές που σας άρεσαν σάς έγιναν ξαφνικά εντελώς αποκρουστικές.

6. Πρησμένη κοιλιά
Οι ορμονικές αλλαγές στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να σας προκαλέσουν πρήξιμο, παρόμοιο με αυτό που νιώθουν μερικές γυναίκες πριν την περίοδό τους.

7. Συχνοουρία
Λίγο μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης μπορεί να διαπιστώσετε ότι όλη την ώρα πάτε τουαλέτα. Γιατί; Επειδή αυξάνεται το ποσό του αίματος και των άλλων υγρών που ρέουν στο σώμα σας κι αυτό οδηγεί περισσότερα υγρά στα νεφρά σας και από εκεί στην κύστη.

8. Υψηλή θερμοκρασία σώματος
Αν θερμομετρηθείτε και δείτε ότι η θερμοκρασία σας παραμένει ανεβασμένη για 18 συνεχόμενες μέρες, μάλλον είστε έγκυος. Και τελικά…

9. Καθυστέρηση
Αν ο κύκλος σας είναι κατά κανόνα τακτικός και έχετε καθυστέρηση, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε κάνει το τεστ κυήσεως πριν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Αλλά αν ο κύκλος σας δεν είναι τακτικός ή δεν τον παρακολουθείτε, η ναυτία, η αύξηση της ευαισθησίας του στήθους και οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να δηλώσουν την εγκυμοσύνη πριν συνειδητοποιήσετε την καθυστέρηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης