Για πρώτη φορά από την έναρξη των διασκέψεων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, το 1995, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων από ολόκληρο τον κόσμο – μεταξύ άλλων της Greenpeace, του WWF, των Φίλων της Γης – αποχώρησαν μαζικά από τις διαπραγματεύσεις, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποδοκιμάσουν την απουσία προόδου και εκτιμώντας ότι οι σύνεδροι «δεν θα καταφέρουν τίποτα».

Φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα «οι ρυπαντές μιλούν, εμείς αποχωρούμε», εκατοντάδες μέλη οργανώσεων πραγματοποίησαν μαζική έξοδο από το εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας, όπου εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις τους μέχρι αργά το βράδυ πάνω στο προσχέδιο του κειμένου της διάσκεψης. «Οργανώσεις και κινήματα που εκπροσωπούν ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης αποφασίσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας είναι να αποχωρήσουμε εθελοντικά από τις κλιματικές διαπραγματεύσεις της Βαρσοβίας» αναφέρουν οι οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους. «Τώρα θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να πιέσει τις κυβερνήσεις μας στην κατεύθυνση της λήψης σοβαρών μέτρων για το κλίμα» προσθέτουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τους αργούς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων, τον εκνευρισμό των ΜΚΟ φαίνεται πως προκάλεσε μια σειρά από άλλα γεγονότα. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι, αντί για τον στόχο της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% έως το 2020, αναμένει… αύξηση 3%. Επιπλέον, τις εξόργισε η στάση της αυστραλιανής αντιπροσωπείας, η οποία εμφανίστηκε με κοντομάνικα μπλουζάκια και με την ανάλογη διάθεση στις συνομιλίες για το θέμα των αποζημιώσεων στις φτωχές χώρες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Το πλέον εξοργιστικό γεγονός, ωστόσο, φαίνεται πως ήταν η ίδια η απόφαση για διοργάνωση της διάσκεψης στην Πολωνία, η οποία παράλληλα φιλοξενούσε συνέδριο της βιομηχανίας άνθρακα. Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας αποπέμφθηκε στο πλαίσιο ανασχηματισμού.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Κούμι Ναϊντού κατηγόρησε την κυβέρνηση της Πολωνίας ότι «έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μετατρέψει τις συνομιλίες σε διαφήμιση της βιομηχανίας του άνθρακα». Ο Κούμι Ναϊντού είπε επίσης ότι «Ιαπωνία, Αυστραλία και Καναδάς έκαναν βήματα προς τα πίσω», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «δεμένα τα χέρια της» από την Πολωνία και «τους φίλους της στη βιομηχανία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης