Ακόμη ένα βήμα πραγματοποιήθηκε για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς την Τετάρτη υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η προέγκριση του σχεδίου για την έναρξη των εργασιών στην «Αγιά Σοφιά».

Η συνεδρίαση, η οποία διήρκησε δύο ώρες ήταν επεισοδιακή καθώς είχε αρκετή ένταση, λιποθυμίες, ενώ έπεσαν και κάποιες… ψιλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος της έντασης ήταν οι ενστάσεις που προέβαλαν τα μέλη της παράταξης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και οι αντιδράσεις που υπάρχουν από περίπου 100 οπαδούς της ΑΕΚ.

Τελικά το σχέδιο υπερψηφίστηκε με 17 «ναι» και με διαφοροποιήσεις από δύο μέλη, που όμως αφορούν την υπογειοποίηση του δρόμου κι όχι το γήπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, η πλευρά του ΚΚΕ αρχικά πρόβαλε ενστάσεις για την απουσία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου από τη συνεδρίαση, ενώ στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις για την ιδιοκτησία του γηπέδου και το πού θα στεγάζονται τα ερασιτεχνικά τμήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των οπαδών της ΑΕΚ, που φώναζαν πως «…τόσο καιρό πού ήσασταν και δεν νοιαστήκατε πού στεγάζονται τα τμήματα;». Η απάντηση του Δημήτρη Ανδριόπουλου ήταν πως ήδη υπάρχουν επαφές της «Δικέφαλος 1924» με την Ερασιτεχνική για να βρεθεί τρόπος να στεγαστούν τα τμήματα.

Η ένταση συνεχίστηκε, έπεσαν και κάποιες ψιλές, ενώ μία από τις συμβούλους του ΚΚΕ λιποθύμησε, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί προσωρινή διακοπή.

Τα πνεύματα ηρέμησαν όταν οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΚΚΕ (τρία άτομα στο 33μελές δημοτικό συμβούλιο) αποχώρησαν από την αίθουσα και τη διαδικασία, μέσα σε χειροκροτήματα από τον κόσμο.

Η Έφη Αποστολάκη κάλεσε να εγκριθεί το σχέδιο γιατί δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι διαφορετικό, ενώ υπέρμαχος ήταν και ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε με την ομιλία της Δημάρχου της Νέας Φιλαδέλφειας, Ευτυχίας Αποστολάκη, η οποία τόνισε: «Σας καλωσορίζω στην 2η συνεδρίαση για το σημαντικότατο θέμα της κατασκευής γηπέδου της ΑΕΚ. Το σημερινό συμβούλιο γίνεται μετά από αίτημα της Δικέφαλος ΑΕ για την παρουσίαση της τεχνικής έγκρισης. Ως διοίκηση συνεχίζουμε τις ενέργειες που απαιτούνται, όπως αξίζει στην ιστορία της ΑΕΚ. Στεκόμαστε δίπλα της ΑΕΚ. Πρόκειται για ένα έργο που ενσαρκώνει τον προσφυγικό ελληνισμό και ταυτίζεται με την παράδοση των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας. Καλούμαστε να συμπορευτούμε με στόχο η ΑΕΚ να επιστρέψει στην φυσική της έδρα».

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, που ανέφερε: «Σε συνέχεια της προηγούμενης παρουσίασης στο Δημοτικού συμβούλιο. Θα ήθελα να σας κάνω μια εισαγωγή ποιο είναι το νόημα της συζήτησης. Εμείς είμαστε τεχνικοί σύμβουλοι του έργου.

Θα μπορούμε να σα απαντήσουμε σε οτιδήποτε θέλετε, για το τεχνικό αντικείμενο του έργου. Στις 30.10 παραδώσαμε φάκελο που περιέχει σχέδια κατόψεων, τομή, ένα τεχνικό σημείωμα που περιγράφει το έργο, περιγράφει ο νόμος του 2003 τι προέβλεπε και τι υλοποιήσουμε. Το 2003 υπήρχε ένας νόμος που έλεγε ότι ο συντελεστής δόμησης είναι 2 και υλοποιούσε 1,4 πάνω από το έδαφος και 1.6 κάτω από το έδαφος.

Αυτό ήταν η απαρχή της αντίδρασης. Σήμερα αποδεικνύεται μέσα από τα σχέδια, ότι υλοποιείται συντελεστής 0.85% όταν ο συντελεστής δόμησης της περιοχής είναι 1.40. Από τον οποίο 0.73 είναι το τετραγωνικά μέσα πάνω από το έδαφος και 0.11 κάτω από το έδαφος. Το καινούργιο σχέδιο και γήπεδο της ΑΕΚ, σέβεται τι λέει και τι υποδεικνύει η περιοχή, αλλά πιστοποιεί και επαναλαμβάνει αυτά που σας παρουσιάστηκαν. Ζητήσαμε να καταργηθούν οι παλιοί όροι δόμησης και να ισχύον οι καινούργιοι. Επειδή άκουσα διάφορες ερωτήσεις.

Θέλω να ξεκαθαρίσω τι θα κάνει το σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Καλείται να εγκρίνει το σχέδιο του έργου με τον συντελεστή δόμησης 0.85, 22.5 ύψος μέτρα κτιρίου, ύψος στεγάστρου. Αυτό το εγκρίνει το Δ.Σ γιατί θα υπάρχει καινούργια μελέτη του καινούργιου νόμου. Στην οποία καλείται ο δήμος να πάρει θέση. Αυτό δεν είναι μια οικοδομική άδεια που θα έρθει η ΑΕΚ να χτίσει γήπεδο.

Είναι ο σχεδιασμός του έργου. Θα εκδοθεί καινούργια οικοδομική άδεια, που θα έχετε την ευκαιρία, αν θέλετε να προσβάλλετε. Και αφού τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το σύνταγμα και οι νόμοι. Αφού βγει η άδεια, θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Το νέο γήπεδο είναι μέσα στην έκταση που είναι ψηφισμένο από το 2003. Επίσης η υπογειοποίηση είναι διαφορετικό έργο. Ως διαδικασία ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Υπάρχει μια πρόταση. Για να προχωρήσει, συντάσσεται μια μελέτη, η οποία θα τύχει δική σας έγκριση. Η περιφέρεια δέχεται μελέτες. Θα εκπονηθεί μελέτη, μετά στον δήμο, που θα τοποθετηθεί και τότε θα καταλήξει ο δήμος η πολιτεία και οι θεσμοί τι θα γίνει».

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για το ύψος των πυλώνων με τον ίδιο να απαντά: «Το ύψος των πυλώνων είναι 22.5 μέτρα, αντί για 27 όπως συμβαίνει σε όλα τα γήπεδα. Οι πυλώνες είναι πυλώνες ανάρτησης του στεγάστρου. Υπήρξαν αντιδράσεις για το νόμιμο της διαδικασίας, από μέλος του Σύριζα, που αποδοκιμάστηκε από τους παρευρισκομένους».

Από εκεί και πέρα υπήρξαν αντιδράσεις σε τοποθέτηση του μέλους του Σύριζα κ, Ματσουκά για να πάρει το λόγο ο πρώην Δήμαρχος, Γρετζελιάς: Κύριοι υπάρχουν νόμοι που μπορούμε να τους εφαρμόσουμε και να πάνε όλα καλά. Έρχεται προς συζήτηση ένα τόσο σημαντικό θέμα. Πάσχει ακυρότητας, ότι απόφαση και να πάρουμε σήμερα. Γιατί δεν φέρατε εισήγηση για να πάρουμε αποφάσεις; Γιατί δεν χρεώθηκε ένα τόσο μεγάλο θέμα στην τεχνική υπηρεσία; Να το στείλει στην επιτροπή ποιότητας ζωής και μετά να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο», με τη Δήμαρχο να παρεμβαίνει: Τι γνωμοδότηση μπορεί να δώσει η επιτροπή, όταν έχουμε ένα τόσο μεγάλο θέμα. Πάτε να βάλετε θέματα και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο κάνετε αυτά τα ερωτήματα».

Στη συνέχεια ο κ. Ανδριόπουλος, πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία που εκπροσωπούμε ένα ερασιτεχνικό σωματείο. Εμείς σεβόμαστε οικοδομική γραμμή από το 2003 και δεν αιτείται κάτι περισσότερο. Δεν σας ζητά κανείς να εγκρίνεται κάποια έξτρα παραχώρηση. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τομπούλογλου, είπε: «Το γήπεδο αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για την πόλη μας. Το γήπεδο είναι υπόθεση ζωής για την ΑΕΚ. Επιτρέψτε μου να πω ότι εγώ δεν μιλώ σήμερα για το γήπεδο. Μίλησα και έχω το δικαίωμα να πω όταν συμμετείχα στους 131.

Εμείς ήμασταν εκείνοι που αντιδράσαμε στο φαραωνικό και ανύπαρκτο ως υλοποιήσιμο σχέδιο του Κύριου Γρανίτσα. Άλλοι ήταν εκείνοι που πρωτοστάτησαν και στο γκρέμισμα του γηπέδου και στο σχέδιο Γρανίτσα. Που δεν έχει καμία σχέση με αυτό της ΑΕΚ. Σήμερα συζητάμε την έγκριση της προμελέτης. Η Οριστική μελέτη θα έρθει στο Δ.Σ και έχουμε χρόνο να γίνει διαβούλευση, αλλά και να γίνει και συζήτηση στον λαό της Φιλαδέλφειας. Είμαστε υπέρ και ψηφίζουμε υπέρ».

Από εκεί και πέρα υπήρξε μεγάλη ένταση μετά την τοποθέτηση του μέλους του ΚΚΕ, κ. Γκούμα με τη Δήμαρχο να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα και το μέλος του Σύριζα, κ. Ματσουκά να χάνει τις αισθήσεις της. Σε εκείνο το σημείο έγινε διάλειμμα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και μετά από λίγο προχώρησε η διαδικασία ψηφοφορίας όπου εγκρίθηκε η προμελέτη για την «Αγιά Σοφιά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης