H Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την οργανωτική επιτροπή για τα όσα γίνονται στο Κατάρ κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλου 2022.

Το Κατάρ θέλει να διοργανώσει το 2022 το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία του ποδοσφαίρου.Έχει προγραμματίσει να επενδύσει δεκάδες δισ. ευρώ για νέα στάδια και υποδομή, που θα στηρίξουν το Μουντιάλ. Αυτή είναι η μια όψη. Η άλλη όψη, είναι ο εργασιακός μεσαίωνας, το απίστευτο δράμα δεκάδων χιλιάδων ξένων εργατών, κυρίως από το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετανάστες αυτοί ζούνε και δουλεύουνε σε απάνθρωπες, εξοντωτικές, άθλιες συνθήκες για να περατώσουν τα «φαραωνικά» σχέδια του Εμιράτου. 

Η αποκάλυψη της σκοτεινής πλευρά έγινε πριν λίγες εβδομάδες από τον ευρωπαϊκό Τύπο, αναγκάζοντας την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου να ασχοληθεί  με το θέμα. Το πανίσχυρο αφεντικό της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ταξίδεψε στη Ντόχα για να «τραβήξει το αυτί» στην οργανωτική επιτροπή της χώρας, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» για τις άθλιες συνθήκες στα εργοτάξια.

Πάνω από 1000 εργάτες έχουν τραυματιστεί σοβαρά τους τελευταίους μήνες στα εργοτάξια του θανάτου, εκ των οποίων οι 44 έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι δεκάδες έχουν μείνει ανάπηροι, μόνο κατά το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου! Επίσης αναφέρεται ότι οι εργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν καθημερινά πάνω από 12 ώρες, σε απάνθρωπες συνθήκες και θερμοκρασίες, στοιβάζονται σε αποθήκες για να ξεκουραστούν για λίγες μόνο ώρες με ελάχιστους μισθούς, τους οποίους μάλιστα δεν λαμβάνουν για πάνω από έξι μήνες. Το πενιχρό μεροκάματο θανάτου, δηλαδή, ούτε καν πληρώνεται!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ανώτατη Επιτροπή», όπως αποκαλείται, του «Κατάρ 2022» δήλωσε «σοκαρισμένη» και έσπευσε να ανακοινώσει ότι «…είμαστε συγκλονισμένοι από τα ευρήματα που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα του Guardian. Η υγεία, η ασφάλεια, η ευημερία και η αξιοπρέπεια του κάθε εργαζομένου που συμβάλλει στη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022, είναι υψίστης σημασίας για την επιτροπή μας». 

Επίσημη ανακοίνωση, με την οποία απαντά στα όσα καταγγέλλει για τις συνθήκες που επικρατούν στα οργανωτικά έργα για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, εξέδωσε με τη σειρά της, η FIFA.

Αναλυτικά:

«Η FIFA κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων ως αρχή όλων των δραστηριοτήτων μας. Κατανοεί και συμμερίζεται τις προσπάθειες της Διεθνούς Αμνηστίας προς την κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας , τα οποία συνδέονται άρρηκτα με το καταστατικό και τον σκοπό της FIFA . Αναμένει επίσης ότι οι οικοδεσπότες των αγώνων του, σέβονται πλήρως τις αρχές αυτές . Ως εκ τούτου , ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, που επισκέφθηκε προσωπικά Κατάρ στις 9 Νοεμβρίου, έλαβε μια σταθερή δέσμευση από τους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Το κράτος του Κατάρ γνωρίζει το ζήτημα και έχει ήδη αρχίσει να ψάχνει λύση»

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης