Ολοκληρώθηκε περίπου μετά από τρεισήμισι περίπου ώρες η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 12.30 και ολοκληρώθηκε ένα τέταρτο πριν τις 16.00.

Ευ. Βενιζέλος: «Η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό γεφυρώνεται»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, δήλωσε: «Η προετοιμασία πάει καλά, το πλαίσιο είναι σαφέστατο: «όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων, διαρθρωτικές αλλαγές συζητήσαμε και θέλουμε να προωθήσουμε».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό «γεφυρώνεται» και συμπλήρωσε ότι εδώ πρέπει να αναγνωριστεί και η «τεράστια επιτυχία που είναι πρωτοφανής», δηλαδή, όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα του 2014 θα είναι, όχι με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εντυπωσιακό επίπεδο, αλλά και με όρους δημοσιονομικού ελλείμματος θα είναι κάτω από την επιτήρηση, κάτω από το 3%». «Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί», πρόσθεσε και επισήμανε ότι φυσικά όλοι αυτοί οι στόχοι είναι στόχοι που απορρέουν από τη βιωσιμότητα χρέους.

Αναφερόμενος στα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι πολύ καθαρό το μήνυμα της κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όπως είπε, το ζήτημα των πλειστηριασμών, για το οποίο υπογράμμισε ότι «θα γίνει πράξη και θα νομοθετηθεί σαφέστατα» αυτό που έχει πει η κυβέρνηση ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού. Επιπλέον, ανέφερε ότι ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις δεν θα θιγούν τώρα. Ακόμα συζητήθηκε διεξοδικά και το θέμα του ειδικού φόρου ακινήτων, για τον οποίο, όπως επισήμανε, «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και υπάρχει σύγκλιση και ικανοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων», για να προσθέσει ότι και η σχετική συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει την πραγματικότητα των ρυθμίσεων, διότι, όπως συμπλήρωσε, έχουν γραφτεί και πράγματα ανακριβή. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι εξετάστηκε επίσης διεξοδικά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς επίσης και εκείνο του υπουργείου Εργασίας, για το οποίο τόνισε ότι αφορά σε διαρθρωτικά μέτρα, διαφάνειας, είσπραξης. Σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην αμυντική βιομηχανία, είπε ότι ισχύει το πλαίσιο που έχει πει η κυβέρνηση, δηλαδή «η πρόταση που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κ. Γεννηματά και το υπουργείο Οικονομικών». Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δει και άλλα διαρθρωτικά μέτρα «που είναι μέτρα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της οικονομίας, τα οποία είναι επωφελή για την κοινωνία γιατί είναι μέτρα που οδηγούν στη μείωση των τιμών». Ο κ. Βενιζέλος αποχώρησε από τη σύσκεψη πριν την ολοκλήρωσή της προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, πριν ξεκινήσει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πέρασε στις 11.35 το πρωί την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου. Στη συνέχεια ακολούθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι επαφές του πρωθυπουργού. Ακολούθησε σύσκεψη του πρωθυπουργού και με τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.


Ο Γιάννη Στουρνάρας κατευθύνεται στο πρωθυπουργικό γραφείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο Γιάννης Βρούτσης φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου


Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε τελικώς η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και η τρόικα χρειάζονται κι άλλο χρόνο προετοιμασίας πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Η συνάντηση με την τρόικα μετατίθεται πιθανότατα για τη Δευτέρα. Εξάλλου, λίγο πριν από τις 21.00 το Σάββατο ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη την οποία είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός και στην οποία, πλην της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Η σύσκεψη διήρκεσε τρεις ώρες, με τον πρωθυπουργό παρόντα τις πρώτες δύο.

Πάντως, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει ένα πακέτο λύσεων για το 2014. Πρόκειται για:

– Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 33.000, που θα προέλθει από συνταξιοδοτήσεις (15.000-17.000 ατόμων), διαθεσιμότητα 13.000 υπαλλήλων και οριστική απόλυση περίπου 3.000 από τον χώρο της υγείας.

– Μείωση των αποδοχών -ώστε να προσαρμοστούν στις «οροφές» του ενιαίου μισθολογίου- στο προσωπικό 15 φορέων του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών είναι ο ΕΟΦ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου «ξηλώθηκε» η διοίκηση με σκοπό να συμμορφωθούν και οι άλλοι.

– Κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσεις που, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκκρεμούν από την εποχή του Θόδωρου Πάγκαλου. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, καθώς δεν είχε αντικείμενο από την ημέρα που οι αυτοκινητόδρομοι και τα διόδια πέρασαν στους ιδιώτες.

– Προετοιμασία για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζόμενους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους». Στον προϋπολογισμό ναι μεν θα προβλέπεται αύξηση των εισφορών των Ταμείων κατά 600 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, αλλά εάν δεν υπάρξει η αναμενόμενη απόδοση έως τον Ιούνιο, τότε ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, «θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα».

– Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από την επιτάχυνση των ελέγχων σε εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στον καπνό και στα τσιγάρα.

– Περικοπή δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.

– Περικοπή δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. ευρώ και υποκατάσταση έργων μέσω της συμμετοχής ιδιωτών (ΣΔΙΤ).

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης