«Μη λέτε εκεί έξω ότι δεν θα πάρετε μέτρα, γιατί απλά θα τα πάρετε» φέρετε να είχε διαμηνύσει η τρόικα στις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στα στελέχη της κυβέρνησης που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Τότε, σύσσωμη η κυβέρνηση είχε σπεύσει να υπεραμυνθεί των κόκκινων γραμμών της και να επαναλαμβάνει πως δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», έρχονται πρόσθετα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών έρχεται η διευκρίνιση πως δεν πρόκειται για νέα μέτρα λιτότητας, αλλά για διαρθρωτικά. Σημειώνεται ωστόσο, πως ούτε με τα μέτρα των 1,3 δισ. φαίνεται να κλείνει η τρύπα του δημοσιονομικού κενού, το οποίο υπολογίζεται από τους δανειστές σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύριο, ανήμερα της 40ής Επετείου από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας – ο οποίος φέρεται να εγκαταλείπει τη θέση περί δημοσιονομικού κενού το πολύ 500-700 εκατ. ευρώ – υποδέχεται στις 11.00 το πρωί στο γραφείο του τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσει το σκληρό παζάρι για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο θα υποστηρίξει εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το κενό του 2014 μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από διαρθρωτικές αλλαγές, κι ας μην έχει ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται είναι: 

– η τόνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Μόνο που η τρόικα περιορίζει το δημοσιονομικό όφελος από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μόλις στα 250 – 300 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης, με όφελος 381 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

– η αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διαπιστώνεται ότι πολλοί οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου με διάφορα τερτίπια που έχουν εφεύρει, αποφεύγουν την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Όμως και στην περίπτωση αυτή, το όφελος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

– η αντιμετώπιση των αποκλίσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Στουρνάρας στο CNBC: «Επικίνδυνη η λήψη νέων μέτρων»

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο αμερικανικό CNBC, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνηση ότι «η λήψη νέων μέτρων είναι επικίνδυνη».

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τι μέτρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, εάν όντως υπάρχει» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η προσαρμογή μέχρι τώρα ήταν τόσο τεράστια, που δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα λιτότητας, δεν μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο του λαού».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, ακόμη, πως η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη διορθωτικών μέτρων που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, τα οποία είναι πρόθυμη να λάβει, αλλά όχι μέτρα λιτότητας. «Γι’ αυτό αργούμε τόσο πολύ να καταλήξουμε τώρα σε αυτήν την αναθεώρηση. Είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα. Θα πρέπει να επιτρέψουμε να τεθούν σε λειτουργία οι αυτόματοι σταθεροποιητές» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

«Όχημα» για τη διαπραγμάτευση το πρωτογενές πλεόνασμα

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι έχει κατά τη διαπραγμάτευση το γερό χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρόκειται να επιτύχει από φέτος, για το οποίο θα αποφανθεί η Eurostat τον Απρίλιο. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 344 εκατ. ευρώ, ενώ πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 730 εκατ. ευρώ.

Επιθυμία της κυβέρνησης: Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων 

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς πάντως, είναι να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να εκταμιευθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η δόση του 1 δισ. ευρώ, καθώς τελειώνουν τα διαθέσιμα της χώρας στα τέλη του Ιανουαρίου. Επιπλέον, στις 11 του ίδιου μήνα λήγει και ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί.

Παράλληλα, μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή και ο προϋπολογισμός του 2014, ενώ και στο τέλος τους έτους θα πρέπει να έχει κλείσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2017.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης