Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς να του λείπει τίποτα από άποψη εμφάνισης και ποιότητας, έχοντας μία από τις πιο ευρύχωρες καμπίνες, πλούσιο εξοπλισμό, εγγύηση επτά ετών, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και ανταγωνιστική τιμή, το πετρελαιοκίνητο Rio είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ελκυστικά αυτοκίνητα στη δημοφιλέστερη κατηγορία της αγοράς.  

Τα λόγια είναι περιττά…


Σπορτίφ και δυναμική η εικόνα του Rio

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την προσπάθεια που έχει καταβάλει η Hyundai-Kia τα τελευταία χρόνια είναι περιττό να μιλήσουμε. Η κορεατική εταιρεία έχει αποδείξει πλέον ότι μπορεί να κατασκευάζει αυτοκίνητα ισάξια με αυτά των Ευρωπαίων ή ακόμα και καλύτερα σε ορισμένους τομείς, όπως έχουν παραδεχθεί άπαντες στον χώρο της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Kia έδωσε τα Ξεπερνά τα 4 μετρα το μήκος του αμαξώματος«κλειδιά» του σχεδιαστικού τμήματος στον Peter Shreyer, πρώην designer του ομίλου VW.
Ξεκινώντας λοιπόν από την εμφάνιση του Rio, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται τουλάχιστον για ένα άκρως ενδιαφέρον σχεδιαστικά supermini. Οι πληθωρικές γραμμές του αμαξώματος, με τη χαρακτηριστική μάσκα και το ανασηκωμένο πίσω τμήμα, προσδίδουν στο αυτοκίνητο δυναμισμό και κομψότητα, με τα LED φώτα (προαιρετικά) να κάνουν ακόμα πιο ελκυστική τη συνολική εικόνα του.

Αίσθηση μικρομεσαίου

Εργονομική και πρακτική η καμπίναΜπαίνοντας στην καμπίνα του Rio, η πρώτη αίσθηση που αποκομίζεις είναι ότι πρόκειται για μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Σε αυτό συμβάλλει φυσικά το μήκος του αμαξώματος (πάνω από 4 μέτρα) και η ευρυχωρία. Μπορούν να φιλοξενηθούν με άνεση τέσσερις ενήλικες επιβάτες, με τους πίσω να έχουν επαρκείς χώρους για τα κεφάλια και τα πόδια τους. Το πορτ-μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 288 λίτρων, από τις καλύτερες δηλαδή τιμές της κατηγορίας. Η ποιότητα των υλικών στο ταμπλό, η συναρμογή, η εργονομική κονσόλα και τα αεροπορικού τύπου κουμπιά είναι αξιοπρόσεκτα στοιχεία, ωστόσο η απουσία πιο μοντέρνων επενδύσεων και ο σκούρος διάκοσμος κάνουν το εσωτερικό άχρωμο και μουντό, όντας σε πλήρη αντίθεση με το εξωτερικό.

Η λογική επιλογή

Δυνατός απο χαμηλά ο κινητήραςΑπό ένα σύγχρονο μικρό αυτοκίνητο αυτό που επιζητούν όλοι πλέον είναι οι επιδόσεις ώστε να κινούνται γρήγορα και ευχάριστα, η χαμηλή κατανάλωση ώστε να μην ξοδεύουν πολλά χρήματα σε καύσιμα και οι χαμηλοί ρύποι για να γλυτώνουν τα τέλη κυκλοφορίας. Ο τρικύλινδρος πετρελαιοκινητήρας 1.120 κ.εκ. του Rio προσφέρει και με το παραπάνω όλα αυτά. Παρά τους 75 ίππους, το μοτέρ έχει δύναμη από τις χαμηλές στροφές και δεν κομπιάζει, ακόμα κι αν πατήσεις το γκάζι έχοντας μια παραπάνω σχέση στο κιβώτιο. Βέβαια, δεν βάζει… φωτιά στην άσφαλτο και ούτε θα σε εντυπωσιάσει με τις επιταχύνσεις, αλλά δεν πρόκειται να σε προβληματίσει κιόλας.  

Σταθερό και ευέλικτο

Ιδανικό για πόλη, καλό και στην εθνική οδόΗ οδική συμπεριφορά του κορεατικού supermini είναι ένα από τα ατού του. Έχει πολύ καλή ποιότητα κύλισης, είναι σταθερό και ευέλικτο μέσα στην πόλη και το ελαφρύ τιμόνι διευκολύνει τους ελιγμούς. Σε ανοικτό δρόμο είναι ακριβές και πατάει σωστά στην άσφαλτο, αλλά εμφανίζει κάποιους αεροδυναμικούς θορύβους πάνω από τα 130 χλμ./ώρα και το τιμόνι δεν έχει στιβαρή αίσθηση. Η κλίση του αμαξώματος στις στροφές είναι περιορισμένη και σε προτρέπει να κινηθείς σε πιο γρήγορους ρυθμούς, με το στάνταρ ESP και το σωστό σε κλιμάκωση εξάρι μηχανικό κιβώτιο να είναι αρωγοί σε αυτό. Άμεσο σε λειτουργία είναι και το σύστημα Idle Stop & Go, με την κατανάλωση καυσίμου σε κανονικές συνθήκες να κυμαίνεται περίπου στα 5-5,2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Value for money


Στα 12.390 ευρώ η τιμή, με την απόσυρση και την προσφορά της Kia

Το Rio 1,1 diesel σου δίνει να καταλάβεις ότι η κορεατική εταιρεία έχει επενδύσει πάνω σε αυτό το προϊόν και, φυσικά, διαθέτει το value for money. Απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τέλη κυκλοφορίας, έχει πολύ καλό πακέτο εξοπλισμού, τη μεγαλύτερη εργοστασιακή εγγύηση και μια από τις πιο ελκυστικές τιμές (12.390 ευρώ). Μην παραλείψουμε και τα πέντε αστέρια που έλαβε στις δοκιμές πρόσκρουσης, αποδεικνύοντας ότι προσφέρει τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας στους επιβάτες.  

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Kia Rio 5d 1.1 diesel   
Κυβισμός (cc) 1.120 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 75/4.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 170/1.500
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 16,1
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 160
Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.) 3,6
Εκπομπές Ρύπων CO2 94 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 0 €
Μήκος (μέτρα) 4,045
Πλάτος (μέτρα) 1,720
Ύψος (μέτρα) 1,455
Βάρος (κιλά) 1.116
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 288
Τιμή (από…)* 12.390 ευρώ

* Συμπεριλαμβανομένου του οφέλους της απόσυρσης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης