Την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στο Γκόρι, αλλά και το λιμάνι του Πότι, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Κοντολίζα Ράις, τη διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα τηρήσει την εκεχειρία, όπως αυτή οριοθετείται από τη συμφωνία που υπέγραψε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Πριν από λίγο, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπέγραψε και αυτός με τη σειρά του το σχέδιο ειρήνευσης στην περιοχή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λέγεται πως ο Ρώσος πρόεδρος, είχε ζητήσει να του σταλεί με φαξ το αντίγραφο του σχεδίου με την υπογραφή του Σαακασβίλι.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή της με τον Γεωργιανό πρόεδρο, δήλωσε πως για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία των έξι σημείων που προτείνει ο Νικολά Σαρκοζί, θα πρέπει να αποχωρήσουν οι Ρώσοι από τα εδάφη της Γεωργίας. Τανκς και στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται και στην πόλη Κάσπι, δυτικά του Γκόρι και 35 χιλιόμετρα από την Τιφλίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, πως ο μόνος λόγος που οι Ρώσοι μένουν ακόμη στην περιοχή είναι για να προστατεύσουν τους κατοίκους της από τις λεηλασίες των παραστρατιωτικών που εισήλθαν στη Γεωργία μαζί με τα στρατεύματα. Την ίδια ώρα, στη Γεωργία βρίσκονται και πολλοί Αμερικανοί, η παρουσία των οποίων είναι εξαιρετικά διακριτική.

Η συμφωνία προϋποθέτει κατάπαυση του πυρός, ελεύθερη πρόσβαση στις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, τα γεωργιανά στρατεύματα να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις και συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για το μέλλον των δύο περιοχών που έχουν αποσχισθεί, της Νότιας Οσετίας και της Απχαζίας, όρο που όμως δεν έχει κάνει δεκτό η Γεωργία. Την επίβλεψη στις περιοχές για το επόμενο διάστημα θα αναλάβουν διεθνείς παρατηρητές.

Ο Τζορτζ Μπους μιλώντας από το εξοχικό του στο Τέξας, ανέφερε πως μετά την υπογραφή της συμφωνίας έχει γίνει ένα μικρό βήμα για ειρήνη στην περιοχή. Τόνισε όμως πως οι Ρώσοι θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους. Το ίδιο επανέλαβε για ακόμη μία φορά και η Κοντολίζα Ράις μετά τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γεωργία, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του που και οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, η πλευρά των Γεωργιανών υποστηρίζει πως οι Ρώσοι ανατίναξαν σιδηροδρομική γέφυρα, κόβοντας οποιαδήποτε άλλη σύνδεση μεταξύ ανατολής και δύσης στη χώρα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το διαψεύδει.

Ο Λάντο Γκουργκενίτζε, πρωθυπουργός της Γεωργίας, ανέφερε πως η μόνη πιθανότητα να φύγουν οι Ρώσοι είναι να βοηθήσει η Δύση τη Γεωργία, ενώ επεσήμανε πως η κατοχή στις γεωργιανές περιοχές συνεχίζεται. Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσέφερε σε κάθε επίπεδο.

Παράλληλα δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, διαμαρτυρήθηκαν για την ανυπαρξία ασφάλειας όταν κάνουν ρεπορτάζ, κατηγορώντας τους «βίαιους και ανεξέλεγκτους» – όπως τους χαρακτήρισαν – Ρώσους πολιτοφύλακες στη Νότια Οσετία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα φύγουν από τις ζώνες των συγκρούσεων μόνο όταν ολοκληρωθούν τα θέματα ασφάλειας που εκκρεμούν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσει σε ψήφισμα που θα επισημοποιεί το σχέδιο, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα έχει συνομιλίες με την Κοντολίζα Ράις και τον υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, για να συζητήσουν την κρίση στην περιοχή.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ για να εξεταστεί η κρίση στην περιοχή, ύστερα από αίτημα που κατέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος τους Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε πως στη διάρκεια της συνόδου θα συζητηθεί «ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσουν οι υπερατλαντικές σχέσεις με τη Ρωσία.»

Παράλληλα, να απομακρυνθούν οι σοροί των νεκρών που βρίσκονται στο έδαφος της Νοτίου Οσετίας ζήτησε από τους Γεωργιανούς ο γενικός εισαγγελέας της αυτονομημένης περιοχής, έτσι ώστε να δοθούν στους συγγενείς τους. Το σύστημα ψύξης στο νεκροτομείο δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα παντού να απλώνεται μία έντονη δυσοσμία.

Διαβάστε επίσης:

Άμεση αποχώρηση των Ρώσων … απαιτεί η Κοντολίζα Ράις

16 Αυγούστου 2008, 02:41

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης