ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα κορυφώνεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Υπέρ της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ψηφίσουν – εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ – οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. «Παρών» θα δηλώσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, όπως διευκρίνισαν οι ίδιοι στις ομιλίες τους στη Βουλή.

Την ώρα που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, το Μαξίμου εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την πρόταση μομφής για να σταματήσει τις εσωκομματικές τριβές, επιμένοντας ότι η κίνηση αυτή δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Από την άλλη μεριά, η Κουμουνδούρου αντικρούει τους παραπάνω ισχυρισμούς και κάνει λόγο για μία επιτυχή πρόταση που έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση επί του οικονομικού προγράμματος. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ώρα των αρχηγών

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση μομφής «πράξη θεσμικά ακραία, πολιτικά απεγνωσμένη και εθνικά ανεύθυνη» και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα συγκυρίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μίλησε για ετερόκλητο αμάλγαμα που συμπράττει στην πρόταση μομφής μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ακόμη περιμένει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τη σύμβαση για τα υποβρύχια και έκανε λόγο για συκοφαντίες, ενώ άφησε αιχμές κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξυπηρέτηση συμφερόντων, σημειώνοντας ότι για αυτό το θέμα πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της ΔΗΜΑΡ για το «παρών» που θα δηλώσει κατά την ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι «παρών» σημαίνει στήριξη στην κυβέρνηση. «Αλλά πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση για να δηλώσει “παρών” η ΔΗΜΑΡ» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πυλώνας σταθερότητας για την κυβέρνηση και τη χώρα. Επιπλέον, επέπληξε τη Δημοκρατική Αριστερά που προσχωρεί στη λογική της πόλωσης, αφήνοντας αιχμές για το ότι δεν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ για μια υπεύθυνη Κεντροαριστερά.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία τρία χρόνια και ο ίδιος προσωπικά, μίλησε για «σταύρωση του κόμματος», που όμως αναμένει την ανάσταση και, παράλληλα, υπογράμμισε ότι εκείνοι που κάνουν τους τσάμπα μάγκες και μιλούν για σκληρή διαπραγμάτευση, να απευθύνονται αλλού κι όχι στον ίδιο. «Έχω κάνει τη σκληρότερη διαπραγμάτευση. Από το δικό μου γραφείο έφυγε η τρόικα και μετά είχαμε τη μεγάλη πολιτική συμφωνία» υποστήριξε.

Κουβέλης: «Υπεύθυνη στάση το “παρών”»

Την απόφασή του να δηλώσει «παρών» η ΔΗΜΑΡ στην αποψινή διαδικασία επιχείρησε να δικαιολογήσει ο Φώτης Κουβέλης. Αφενός, κατά τον ίδιο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί την κυβέρνηση και γίνεται έξω από τα κρίσιμα δεδομένα της εποχής και κυρίως οι θέσεις του, όπως είπε, δεν συνιστούν προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Αφετέρου, όπως ανέφερε ο κ. Κουβέλης, η συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής δεν οδηγεί πουθενά με τις συντηρητικές επιλογές της.

Παράλληλα, χαρακτήρισε υπεύθυνη τη στάση της ΔΗΜΑΡ που δεν συνιστά υπεκφυγή και τόνισε ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί την όξυνση των πραγμάτων, ιδιαίτερα εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, διότι η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και όμως «γινόμαστε θεατές μιας δεξιάς και αριστερής ανωριμότητας».

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στην υπόθεση της ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι τότε το κόμμα του δεν συγκρούστηκε με τη ΝΔ για τον αριθμό των εργαζομένων, αλλά για το «μαύρο» και τη δημοκρατική εκτροπή με την οποία ισοδυναμούσε ο «εκβιασμός του πρώτου κόμματος» και το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, τέλος, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά και να μη δεχθεί επ’ ουδενί νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν βαρύτατες συνέπειες και στην κοινωνία και στην πολιτική.

Το πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα θα ξεκινήσει το βράδυ…

Στουρνάρας: «Για εσωκομματικούς λόγους η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ»

Για απαξίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε υπ’ όψιν του πως βρεθήκαμε στη χειρότερη κρίση από το 1929 και σταθήκαμε στα πόδια μας».

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τις ΗΠΑ έκανε λόγο για την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιοι μέσα στο κόμμα του που τον αμφισβητούν.

«Μήπως γι’ αυτό έκανε την πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Σκληρή κριτική Παπαρήγα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις».

Αναφερόμενη ειδικότερα στον δικομματισμό, είπε ότι «δικομματισμός και διπολισμός είναι να στριμώχνεται ο λαός από τη μία μέσα από την τρομοκρατία και από την άλλη μέσα από την αυταπάτη και να μην αλλάζει τίποτα παρά μόνο να αλλάζει η κυβέρνηση.

«Καταλαβαίνετε έτσι γιατί αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Όσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση, θα είμαστε και εμείς στην αντιπολίτευση» διεμήνυσε η κα Παπαρήγα.

«Δεν θέλουμε κυβέρνηση του ΚΚΕ και των συμμάχων του αλλά κυβέρνηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Δύο βασικές προτάσεις κυριαρχούν στη σημερινή Βουλή. Η αυθεντική πρόταση του φιλελεύθερου πόλου για φιλελεύθερη ανάπτυξη και η ιμιτασιόν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για φιλολαϊκή ανάπτυξη. Όμως, και οι δύο είναι στο ίδιο στρατόπεδο. Σε αυτήν την ανάπτυξη θα επιβιώσουν οι καρχαρίες» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Τέλος, αναφερόμενη στο θέμα του πλεονάσματος σημείωσε: «Τι πλεόνασμα, μας έχουν βάλει μέσα στον τάφο. Αυτό που λένε ότι θα μοιράσουν για την αποκατάσταση των αδικιών είναι ψίχουλα για ένα ελάχιστο μέρος του πληθυσμού».

Mέτρια προσέλευση στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα

Η «συγκέντρωση υπεράσπισης της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού», που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε στις 18.00 το απόγευμα. Μέχρι στιγμής η προσέλευση του κόσμου είναι μικρή…

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εγκατέλειψαν τα έδρανα της Βουλής και έσπευσαν να ενωθούν με τους συγκεντρωθέντες.

Oι ομιλίες που προηγήθηκαν

Ψήφο ανοχής δήλωσε ότι δίνει στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης. «Ο Αντ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με παραχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Αν νιώθει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευθεί, υπάρχουν και άλλες λύσεις» τόνισε ο κ. Μωραΐτης και πρόσθεσε: «Ας μη δοκιμάζουν άλλο την αντοχή αυτής της ανοχής».

Αρβανιτόπουλος: «Η πρόταση δυσπιστίας θα γίνει ψήφος εμπιστοσύνης»

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ψήφος εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης, εκτίμησε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Όπως είπε από το βήμα της Βουλής, δεκαπέντε μήνες τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται σε στείρα αντιπολίτευση και σε προσκλητήρια λαϊκής εξέγερσης, μιλώντας εξ ονόματος δήθεν των πολιτών, οι οποίοι όμως δεν τον ακολουθούν.

Του επέρριψε ευθύνες όσον αφορά στην αναταραχή που επικρατεί στην παιδεία, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μετατρέψει σε πεδίο βολής τον τομέα αυτό, μόνο που – όπως επεσήμανε – δεν τα κατάφερε.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Από τη στιγμή που η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσετε θα καταψηφιστεί σήμερα το βράδυ και η κυβέρνηση Σαμαρά θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα αλλάξετε και εσείς στρατηγική, θα πάψετε να είσαστε δύσπιστοι, κυρίως απέναντι στη δική σας ικανότητα να καταθέτετε προτάσεις».

Σοφία Σακοράφα: «”Μαρία Αντουανέτα” που μοιράζει ψηφιακά παντεσπάνια ο πρωθυπουργός»

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την εξαγγελία του ότι σε έναν χρόνο θα δώσει δωρεάν Wi-Fi σε όλη τη χώρα εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. Η κα Σακοράφα αποκάλεσε συγκεκριμένα τον πρωθυπουργό «Μαρία Αντουανέτα», που – όπως είπε – «μοιράζει ψηφιακά παντεσπάνια».

Κριτική Κικίλια στην κυβέρνηση για την ΕΡΤ

Κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της ΕΡΤ άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Β. Κικίλιας μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. O βουλευτής απευθύνθηκε στους συναδέλφους του της ΝΔ και είπε: «Χάσαμε στο θέμα της ΕΡΤ, κύριοι της πλειοψηφίας. Από τρία κανάλια που εξέπεμπαν, φθάσαμε σε ένα με κόστος 250 εκατ. ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης