Την Πέμπτη συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τη γέννηση του νομπελίστα συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ.

Ο Γάλλος συγγραφέας είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για το περίφημο μυθιστόρημά του «Ο Ξένος», το οποίο μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και γνώρισε εκθειαστικές κριτικές. «Ο Ξένος» διηγείται μία ιστορία που τοποθετείται στην Αλγερία κατά την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας και θίγει τα θέματα του φόνου, της τιμωρίας και της λύτρωσης. Πολλοί χαρακτήρισαν το έργο ως το σύγχρονο «Έγκλημα και Τιμωρία», ενώ αργότερα έγινε γνωστό και στην ποπ κουλτούρα με την επιτυχία των Cure «Killing An Arab». «Ο Ξένος» δημιούργησε σχολή για τη γαλλική λογοτεχνία του 20ου αιώνα κάνοντας λόγο για την ασυδοσία της ανθρωπότητας, για το πόσο εύκολο είναι να φύγει μία ζωή και για τον υπαρξισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το πορτραίτο του Καμύ την ώρα που καπνίζει «Gauloises» ενόσω κάθεται στα παρισινά καφέ, υπήρξε το πλέον αναγνωρίσιμο σύμβολο της διανόησης για τους νέους της εποχής.

Ο Καμύ γεννήθηκε στην Αλγερία σε μία φτωχή γαλλική οικογένεια. Παρά την επιμονή της αμόρφωτης μητέρας του να επιδοθεί ο νεαρός Αλμπέρ στη χειρωνακτική εργασία, οι καθηγητές του αναγνώρισαν το ταλέντο του στη γραφή και το υψηλό διανοητικό του επίπεδο, κι έτσι τον έστειλαν για φιλολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αλγερίας.

Εκεί αγάπησε το ποδόσφαιρο και αγωνιζόταν στην ομάδα του πανεπιστημίου ως τερματοφύλακας. Δυστυχώς, η αθλητική του πορεία έληξε άδοξα διότι ο Καμύ από μικρός υπέφερε από φυματίωση. Λόγω της ασθένειάς του, ήταν πάντοτε χλομός και αδύναμος, ωστόσο πάντα είχε εμμονή με το ποδόσδφαιρο. Αργότερα στη ζωή του θα δηλώσει: «Αφότου πέρασαν πολλά χρόνια κατά τα οποία είδα πολλά και διάφορα πράγματα, αναγνωρίζω πως ό,τι έμαθα για τα καθήκοντα ενός άνδρα και την ηθικότητα του, τα έμαθα στην ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία αγωνιζόμουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργότερα, το 1935, προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας, από όπου τον διέγραψαν μετά από δύο χρόνια, καθώς δεν μπορούσε να ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος σε πολυάριθμα κοινωνικά θέματα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής του Παρισιού από τις ναζιστικές δυνάμεις του Χίτλερ δεν έμεινε άπραγος. Μία από τις αντιστασιακές του πράξεις ήταν η δημιουργία και η έκδοση της επαναστατικής εφημερίδας «Η Μάχη».

Ο διάσημος συγγραφέας τιμήθηκε το 1957 με το βραβείο Νόμπελ για το συνολικό του έργο στη διανόηση και στα γράμματα. Ωστόσο δεν έζησε πολύ για να απολαύσει τη φήμη που του απέφερε το βραβείο καθώς το 1960, σε ηλικία 48 ετών, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. 

Πρόσφατα κατά την προεδρία του Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία, υπήρξε μία σκέψη για μεταφορά της σορού του συγγραφέα να μεταφερθεί δίπλα στους εθνικούς ήρωες της χώρας. Αυτό το ενδεχόμενο απορρίφθηκε από τον γιο του συγγραφέα Ζαν, έτσι ώστε «να μη βεβηλωθεί η μνήμη του επαναστάτη πατέρα, από τα χέρια των πολιτικών», όπως είχε δηλώσει.

Τέλος πρόσφατα είχε διοργανωθεί στο κέντρο της Αθήνας, φεστιβάλ με θέμα τη γαλλική κουλτούρα. Αυτό πήρε το όνομα του Αλμπέρ Καμύ, αφενός για να τιμηθεί η μνήμη του και αφετέρου για να χρησιμοποιηθεί το έργο του στις εκδηλώσεις. 

Πηγή:France 24
Επιμέλεια: Σιαφάκας Ανδρέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης