Αντιμέτωποι με τις εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου θα βρεθούν στις 25 Νοεμβρίου οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση.

Οι δυο ανακρίτριες αφού αξιολόγησαν την ογκώδη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους, εξετάζοντας παράλληλα και πολλούς μάρτυρες έστειλαν ήδη κλήσεις σε απολογία για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης στους βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Στάθη Μπούκουρα και Γώργο Γερμενή, η ασυλία των οποίων είχε αρθεί από τη Βουλή μετά το σχετικό έγγραφο των ανακριτών Σπ. Γεωργουλέα και Χ. Παπακώστα που χειρίζονταν τότε την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ταγματάρχης» ο Γερμενής

Ειδικότερα, για τον βουλευτή Γ. Γερμενή ιδιαίτερα επιβαρυντικά είναι τα όσα αναφέρει στην κατάθεσή του στους ανακριτές προστατευόμενος μάρτυρας. Σύμφωνα με την κατάθεση αυτή, ο συγκεκριμένος βουλευτής κατονομάζεται ως «Ταγματάρχης», με κεντρικό ρόλο στην επιλογή και στην εκπαίδευση νεοσυλλέκτων αλλά και στις επιχειρήσεις σε βάρος αλλοδαπών.: «Με έμαθε να σκοτώνω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Πυρηνάρχης της Κορίνθου ο Μπούκουρας

Εξίσου επιβαρυντικά είναι και τα στοιχεία για τον Στάθη Μπούκουρα, για τον οποίο προστατευόμενος μάρτυρας αναφέρει στην κατάθεση του ότι είναι ο αρχηγός του πυρήνα της Κορίνθου, αλλά και «αρχηγός» του κυκλώματος που πουλά προστασία σε μαγαζιά της Κορίνθου, του Ξυλόκαστρου και του Κιάτου.

Ιδεολογική κατήχηση στους νεοσύλλεκτους ο Ηλιόπουλος

Ως πρόσωπο με ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στην οργάνωση χαρακτηρίζουν οι ανακριτές τον Π. Ηλιόπουλο. Πρόκειται για τον βουλευτή που έχει κάνει ελέγχους σε πάγκους στην λαϊκή ενώ φέρεται να έκανε και ιδεολογική κατήχηση στους νεοσύλλεκτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανακρίτριες έχουν επίσης ζητήσει να συνενωθούν και τρεις βασικές δικογραφίες που χειρίζονταν ανακριτές στον Πειραιά και οι οποίες αφορούν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση σε βάρος αφισοκολλητών μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και την επίθεσης σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα. Τέλος, ανάλογα με τα ευρήματα και την αποτίμηση των στοιχείων που συγκεντρώνουν αναμένεται να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τον κύκλο των κατηγορουμένων . την επόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια του Εφετείου για να οριστεί και τρίτος εφέτης- ειδικός ανακριτής, ο οποίος θα συνδράμει το έργο των συναδέλφων του.

Αίσθηση προκαλεί η απάντηση Νικολούδη για τα οικονομικά της Χ.Α.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί απαντητικό έγγραφο του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Νικολούδη, στο αίτημα που είχαν υποβάλει οι ανακριτές διαφθοράς, πρόεδροι Πρωτοδικών Γεωργουλέας και Παπακώστας, προκειμένου να ερευνηθούν τα οικονομικά της Χ.Α..

Ο επικεφαλής της αρχής Παν. Νικολούδης το επέστρεψε με έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι με τον νόμο περί διαφθοράς (4022) υπάρχει παραβίαση της δικαστικής ιεραρχίας καθώς το αίτημα υποβλήθηκε από κατώτερης βαθμίδας δικαστικούς λειτουργούς προς δικαστή ανώτερης βαθμίδας. Από το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού διαφαίνεται η «ενόχληση» του κ. Νικολούδη διότι το αίτημα υποβλήθηκε από κατώτερης βαθμίδας δικαστή. Το γεγονός αυτό πάντως μάλλον ξαφνιάζει τους «παροικούντες τη Ιερουσαλήμ», αφού όλοι οι ανακριτές που ζητούν τη συνδρομή της αρχής, είναι πρωτοδίκες, πρόεδροι πρωτοδικών και εφέτες ή πρόεδροι εφετών . Άρα, αναρωτιούνται δικαστικές πηγές «από τι προσβλήθηκε ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός;». Ωστόσο, όπως σημείωσε στην απάντησή του, θα προχωρήσει στις ενέργειες που κρίνει αναγκαίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης