Ένα μέτωπο κλείνει, ένα άλλο ανοίγει για τη Ρωσία. Με οργή αντέδρασε η Μόσχα στην προκαταρκτική συμφωνία της Ουάσινγκτον με τη Βαρσοβία, για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία.

Ο υπαρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Ανατόλι Νογκοβίτσιν, μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον της Πολωνίας. «Η ανάπτυξη του συστήματος εκθέτει τον εαυτό της σε μία επίθεση 100%», δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία προβλέπει την τοποθέτηση δέκα πυραυλικών συστημάτων, ως μέρος της σχεδιαζόμενης από τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπυραυλικής ασπίδας, εναντίον πιθανών απειλών από κράτη όπως το Ιράν.

Αυτός είναι ο επίσημος ισχυρισμός των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά οι Ρώσοι έχουν εντελώς διαφορετική τοποθέτηση. Για τη Μόσχα είναι ξεκάθαρο ότι η αντιπυραυλική ασπίδα έχει απευθείας στόχο το στρατηγικό δυναμικό της Ρωσίας.

 «Η ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών δυνάμεων έχει ως στόχο τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έπειτα από τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας μεν ότι η συμφωνία «ήταν μία λυπηρή είδηση για όλους όσους ζουν σε αυτήν την πυκνοκατοικημένη ήπειρο», πρόσθεσε όμως ότι «δεν είναι δραματική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης