Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει, μετά την άσκηση της αναίρεσης που εισηγείται η εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου, εάν παραπεμφθούν ή όχι σε δίκη οι 14 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού Δημοσίου, μετά την αναίρεση που άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το δικαστικό συμβούλιο είχε δείξει το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας σε 14 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων, ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, ο αδελφός της και ο πατέρας της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προτείνοντας να γίνει δεκτή σχετική αίτηση που υποβλήθηκε από τον ηγούμενο Εφραίμ, το μοναχό Αρσένιο αλλά και το δικηγορικό γραφείο Δημήρτη Πελέκη αναίρεσε το παραπεμπτικό βούλευμα. Έτσι το τελικό λόγο θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Στην αίτηση αναίρεσης που υποβλήθηκε χαρακτηρίζεται ως μη επαρκώς αιτιολογημένο το βούλευμα το οποίο όπως υποστηρίζεται δεν εφαρμόζει ορθώς το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για ανάλογες περιπτώσεις. Επιπλέον, αναφέρεται πως δεν θεμελιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας το οποίο αποδίδεται στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές.

Σύμφωνα με τις αιτήσεις, δεν θα έπρεπε να παραπέμπονται ούτε τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τους οποίους, με βάση τον πρόσφατο νόμο 4170/2013, ισχύει και μάλιστα αναδρομικά το ακαταδίωκτο. Ως προς τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη τονίζεται ότι το βούλευμα πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, καθώς δεν αναλύεται πως γνώριζε ότι τα ακίνητα δεν ήταν της Μονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης