Σε μια εποχή που τα τραπεζικά δεδομένα αλλάζουν και υπάρχει αίσθημα αβεβαιότητας απέναντι στις τράπεζες, οι αξίες (αλληλεγγύη, συνεργατικότητα, συμμετοχή) και η διαφορετικότητα που διέπουν τις Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι αναγκαίο να ακουστούν περισσότερο από ποτέ.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα είναι εκείνος ο τραπεζικός φορέας που έχει διαφοροποιημένη φιλοσοφία, κοινωνικό-προσωπικό χαρακτήρα και γνωρίζει καλά τον πελάτη σαν να είναι οικογένειά του, γιατί είναι δίπλα του – στον τόπο του, τον ακούει και τον καταλαβαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και χρόνια, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στηρίζουν σταθερά την κάθε τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της. Καθημερινά οι πελάτες – μέλη – μέτοχοι – συνέταιροι των Συνεταιριστικών Τραπεζών δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίες ζωής με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, βρίσκουν τη στήριξη που αναζητούν και «χτίζουν» το μέλλον τους.

Οι άνθρωποι που κάθε μέρα προσπαθούν για κάτι καλύτερο στον τόπο τους, που μοχθούν, οι άνθρωποι που πετυχαίνουν μικρά ή μεγάλα πράγματα στην κοινωνία που ζουν, οι οικογενειάρχες, οι νοικοκυραίοι, οι επιχειρηματίες ή ιδιώτες, είναι οι άνθρωποι που έχουν και θα έχουν πάντα δίπλα τους τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, τον αξιόπιστο ΣΥΝεργάτη τους.

Τώρα που τα πράγματα αλλάζουν, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες θωρακίζονται απέναντι στα νέα δεδομένα, κάνουν ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και ζητούν από τους ανθρώπους αυτούς και την τοπική κοινωνία, τη δύναμη και την υποστήριξή τους για να συνεχίσουν να επιστρέφουν τη δύναμη αυτή πίσω σε εκείνους και τον τόπο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες (cooperative banks) διεθνώς αποτελούν πρωτοβουλίες τοπικού κυρίως χαρακτήρα με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Ελλάδος δημιουργήθηκαν από τους κατοίκους ενός συγκεκριμένου νομού αρχικά με τη μορφή Πιστωτικού Συνεταιρισμού. Ο καθένας με την προμήθεια μίας υποχρεωτικής μερίδας αποκτά την ιδιότητα του μετόχου του Πιστωτικού Συνεταιρισμού, ενώ μπορεί να μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο και με περισσότερες προαιρετικές μερίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν οι Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί συγκεντρώσουν το ελάχιστο κεφάλαιο και εκπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, λαμβάνουν άδεια λειτουργίας Πιστωτικού Ιδρύματος από την Τράπεζα της Ελλάδος και μετεξελίσσονται σε Συνεταιριστική Τράπεζα. Μπορούν να διενεργούν όλες τις τραπεζικές εργασίες που αποτελούν αντικείμενο δραστηριότητας των Εμπορικών Τραπεζών εκτός του underwriting.

Οι 13 Συνεταιριστικές Τράπεζες Ελλάδος (Δράμας, Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτια, Πελοποννήσου, Πιερίας, Σερρών, Χανίων) σκοπό έχουν τη συμβολή στην τοπική ανάπτυξη, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας. Είναι όπως λέμε “φτιαγμένες από εμάς για εμάς”, είναι “το στήριγμα του τόπου μας” και αποτελούν βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

Στις Συνεταιριστικές Τράπεζες οι πελάτες τους είναι παράλληλα και μέτοχοι, καθώς με το προκαθορισμένο ελάχιστο ποσό που καταθέτουν, αποκτούν ταυτόχρονα και μερίδιο από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Γίνονται συνέταιροι στην Τράπεζα. Γίνεται έτσι “η δική τους Τράπεζα – η δική μας Τράπεζα!”.

Το αξιοσημείωτο με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι ότι έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, κοινωνικό προφίλ, φιλική εικόνα και ανθρώπινο πρόσωπο. Βασίζονται στις πανανθρώπινες αξίες και τα παγκόσμια ιδεώδη του Συνεταιρισμού (ΣΥΝεργασία, ΣΥΝέπεια, Συμμετοχή, Αλληλεγγύη, Κοινωνική ευθύνη, Δικαιοσύνη κτλ.)

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο παρεμβαίνοντας συμπληρωματικά και βελτιωτικά στο τραπεζικό σύστημα με την καθιέρωση ενός νέου τύπου Τράπεζας που διακρίνεται για την πελατοκεντρική της αντίληψη, που στηρίζει και στηρίζεται από τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και ενισχύει την τοπική ανάπτυξη.

Απευθύνονται κυρίως στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και στα φυσικά πρόσωπα, με ανταγωνιστικά τραπεζικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες και με χαρακτηριστικά λειτουργίας που τις καθιερώνουν ως αξιόπιστες, φιλικές, ευέλικτες και με κοινωνικό πρόσωπο, Τράπεζες.

Οι πελάτες – μέλη των Συνεταιριστικών Τραπεζών αντιμετωπίζονται σε μια βάση εμπιστοσύνης και μακροχρόνιας προοπτικής συνεργασίας, στοιχεία που συμβάλουν στη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων.

Η αποκεντρωμένη δομή των Συνεταιριστικών Τραπεζών ενισχύει τη σχέση του πελάτη και της Τράπεζας, αυξάνει την αποτελεσματικότητα και σε συνδυασμό με το μικρό λειτουργικό κόστος, τα σύγχρονα μηχανογραφικά συστήματα, τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα και οφέλη που αυτές επιτυγχάνουν για τα μέλη τους (μέρισμα, υπεραξία μερίδας, κέρδος συναλλαγών) έχουν την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούν προϋποθέσεις δυναμικής ανάπτυξης και προοπτικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης