Η Atlus είναι μια από τις εταιρείες που κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των απανταχού φίλων των JRPG. Αυτό γιατί από το 1987 μέχρι και σήμερα μας έχει χαρίσει κορυφαίες δημιουργίες στον χώρο, οι οποίες ως επί τω πλείστον προέρχονται από το franchise Megami Tensei. To τελευταίο αποτελείται από τις σειρές Devil Summoner, Persona, Digital Devil Saga και Devil Survivor, καθώς και από διάφορα spin-offs.

To Shin Megami Tensei: Devil Summoner: Soul Hackers, με το οποίο και θα ασχοληθούμε σήμερα, αποτελεί το δεύτερο κεφάλαιο της σειράς Devil Summoner και βγήκε αρχικά στο Sega Saturn το 1997, ενώ δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε και στο PlayStation. Να σημειωθεί ότι αμφότερες οι κυκλοφορίες διατέθηκαν αποκλειστικά στην αγορά της Ιαπωνίας και παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί modders προσπάθησαν να μεταφράσουν την πρωτότυπη έκδοση του Sega Saturn, το Soul Hackers μέχρι και σήμερα δεν είχε διατεθεί επίσημα στην Δύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

15 χρόνια μετά την κυκλοφορία του δεύτερου Devil Summoner για το αδικοχαμένο Sega Saturn η Atlus παίρνει την απόφαση να το επανακυκλοφορήσει για το 3DS. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι μέσα στο 2013 η έκδοση για την φορητή κονσόλα της Nintendo θα μεταφερθεί σε Ευρώπη και Αμερική σπέρνοντας την ευτυχία σε χιλιάδες φίλους των JRPG (ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και ο υπογράφων). Με δεδομένο πάντως ότι εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα port (με ελάχιστες βελτιώσεις και προσθήκες) και όχι μ’ ένα remake, το ερώτημα είναι κατά πόσον ένας τίτλος δεκαπενταετίας έχει τα φόντα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων gamers. Πάμε να δούμε λοιπόν κατά πόσο ή όχι άξιζαν αυτά τα 15 χρόνια αναμονής.

Η Atlus προφητεύει το μέλλον
To Shin Megami Tensei: Devil Summoner: Soul Hackers ανήκει στην κατηγορία των dungeon-crawler RPG και γενικώς είναι old-school μέχρι το μεδούλι. Το χαρακτηριστικό στοιχείο των Megami Tensei, δηλαδή η στρατολόγηση διαφόρων δαιμόνων στο party σας δηλώνει και πάλι δυναμικό παρόν. Ειδικά όσοι από εσάς είστε αμύητοι στο lore της σειράς θα τρίβετε τα μάτια της, καθώς κάτω από την “χαριτωμένη” JRPG αισθητική κυριαρχεί ο αποκρυφισμός, η μαύρη μαγεία και η δαιμονολατρεία.

Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Amami City, η οποία για να είμαστε ειλικρινείς έχει αρκετές ομοιότητες με την ομώνυμη πόλη που βρίσκεται στην επαρχία Kagoshima της Ιαπωνίας. Η Amami City πάντως στο Soul Hackers παρουσιάζεται σαν μία πρότυπη πόλη, όπου τα πάντα είναι συνδεδεμένα και κυβερνώνται από ένα δίκτυο υπολογιστών, το οποίο ελέγχεται από την Argon Company. H τελευταία φαινομενικά νοιάζεται για το καλό των πολιτών, παρέχοντας σε όλους ένα δωρεάν PC και μια ταχύτατη σύνδεση στο internet και εγκαθιδρύοντας ένα οικονομικό σύστημα που βασίζεται στα “ηλεκτρονικά” λεφτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπροσθέτως, η Argon Company έχει δημιουργήσει το Paradigm-X, ένα πρόγραμμα-παιχνίδι, στο οποίο οι κάτοικοι της Amami City μπορούν να συμμετάσχουν αποκτώντας την σχετική beta tester άδεια. Οι χρήστες του Paradigm-X μπορούν να επισκεφτούν την ομώνυμη virtual πόλη και να συνομιλήσουν με άλλους ανθρώπους, να δουν ταινίες, να παίξουν στο casino, να χαλαρώσουν σε εικονικές παραλίες κ.ο.κ. Βέβαια το φαινομενικά αθώο Paradigm-X έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει τα κακόβουλα σχέδια της Argon Company. To ποια είναι αυτά ακριβώς βέβαια θα σας αφήσουμε να το ανακαλύψετε μόνοι σας παίζοντας το παιχνίδι.

Αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι ότι εν έτει 1997 η Atlus προφήτεψε σε πολύ μεγάλο βαθμό το τι θα συμβεί στο μέλλον. Η Amami City έχει πάρα πολλές ομοιότητες με τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και κακά τα ψέματα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι VDSL ταχύτητες στο internet αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το σενάριο λοιπόν κρίνεται απόλυτα επίκαιρο και θα λέγαμε ότι αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να δοκιμάσετε το Devil Summoner: Soul Hackers. H πλοκή είναι κάπως “αργή” και μας δίνεται η εντύπωση ότι αυτό συνέβη εσκεμμένα από τους developers με στόχο να σας βάλουν σταδιακά στο κλίμα της δημιουργίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιστορία θα κεντρίσει και παράλληλα θα κρατήσει αμείωτο τον ενδιαφέρον σας.

We are Anonymous, we are Spookies
H περιπέτειά σας στον κόσμο του Devil Summoner: Soul Hackers ξεκινά όταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής hackάρει τους servers της Paradigm-X, με στόχο να γράψει το όνομά του στην λίστα των εγκεκριμένων beta testers. O ανώνυμος πρωταγωνιστής (μπορείτε να του δώσετε όποιο όνομα επιθυμείτε εσείς) συντροφεύεται από την “κολλητή” φίλη του Hitomi και παράλληλα οι δύο νεαροί hackers ανήκουν στην οργάνωση Spookies.

Ο κεντρικός ήρωας πολύ σύντομα θα επισκεφτεί την Paradigm-X και θα συναντήσει ένα μυστηριώδες πνεύμα που ονομάζεται Kinap. O Kinap σας αναφέρει ότι πολύ σύντομα μια μεγάλη καταστροφή θα πέσει πάνω στην Amami City και σας καλεί να την αποτρέψετε, δίνοντάς σας την δυνατότητα να ξαναζήσετε αναμνήσεις διαφόρων ανθρώπων, μέσω των vision quests. Αμέσως μετά την επιστροφή σας από τον εικονικό κόσμο, ο “Spooky”, o αρχηγός της οργάνωσης σας ενημερώνει ότι μια ομάδα ονόματι Phantom Society σπέρνει τον τρόμο στην πόλη, καθώς τα μέλη της επικαλούνται διάφορους δαίμονες.

Στόχος σας λοιπόν είναι να επαναφέρετε την γαλήνη στην Amami City, να εξολοθρέψετε την Phantom Society και λύσετε το μυστήριο που την περιβάλλει. Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα, μην ανησυχείτε καθώς στην πορεία θα στρατολογήσετε και εσείς τους δικούς σας δαίμονες!

Διατηρεί την δοκιμασμένη φόρμουλα
Ο βασικός gameplay πυρήνας ακολουθεί τα πρότυπα των προκατόχων του, δηλαδή για μια φορά ακόμα έχουμε να κάνουμε με ένα τυπικό dungeon-crawler προοπτικής πρώτου προσώπου. Το μοντέλο αυτό μπορεί να φανεί σε αρκετούς παλαιομοδίτικο και πράγματι κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως κατά βάση έχουμε να κάνουμε με ένα game δεκαπενταετίας. Η εξερεύνηση των άδειων διαδρόμων, καθώς ανοίγετε πόρτες και ανεβοκατεβαίνετε στα διάφορα επίπεδα με την βοήθεια των ανελκυστήρων σύντομα καταντά κουραστική, παρόλα αυτά το σύστημα μάχης δεν θα αφήσει κανένα παραπονεμένο. To τελευταίο είναι turn-based, αν και όπως θα δείτε και παρακάτω ξεφεύγει από τα τετριμμένα.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα RPG όπου ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας είναι η κατά μέτωπο επίθεση, εδώ έχετε την δυνατότητα να συναναστραφείτε με τους αντίπαλους δαίμονες. Αρκετούς μάλιστα από αυτούς δύναται να στους στρατολογήσετε στο party σας. Στην πράξη πάντως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς οι απαντήσεις που θα δώσετε στις ερωτήσεις των δαιμόνων θα πρέπει να είναι ανάλογες με την ψυχοσύνθεσή τους! Για παράδειγμα κάποιες φορές καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε εκφοβισμό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις καλείστε να απαντήσετε με σεμνότητα και ταπεινότητα.

To Devil Summoner: Soul Hackers δεν είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς, παρόλα αυτά οι φίλοι της είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσουν!

Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την στάση των δαιμόνων απέναντι σας είναι οι φάσεις της σελήνης. Για παράδειγμα κάποιοι εχθροί στην κυριολεξία αφηνιάζουν όποτε έχει πανσέληνο, κάτι που καθιστά την όποια διαπραγμάτευση μαζί τους αδύνατη. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι φάσεις της σελήνης επηρεάζουν και την μαχητική ικανότητα των δαιμονικών συμμάχων σας, πάντα ανάλογα με την προσωπικότητά τους. Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 300 διαφορετικοί δαίμονες (30 εκ των οποίων προστέθηκαν στην 3DS έκδοση) τότε γίνεται αντιληπτό ότι θα πρέπει να αφιερώσετε πάρα πολύ χρόνο για να μάθετε την συμπεριφορά του καθενός και να μπορέσετε να τους αντιμετωπίσετε/ στρατολογήσετε με επιτυχία.

Demons i summon you, rise from your infernal pit
Στο Devil Summoner: Soul Hackers καλείστε να προετοιμάσετε ένα αξιόμαχο party πριν εφορμήσετε στους δαιδαλώδεις λαβύρινθους τους. Όπως προαναφέραμε πριν υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί δαίμονες και καθένας από αυτούς έχει πρόσβαση σε ξεχωριστά spells. Παράλληλα, όμως καθένας έχει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και το δικό του alignment.

Όσοι από εσάς έχετε ασχοληθεί με pen-and-paper role-playing games πιθανόν να είστε εξοικειωμένοι με τον όρο αυτό. Στην πράξη υπάρχουν τρία alignments τα οποία είναι τα εξής: Chaotic, Neutral και Lawful. Το alignment παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του party σας, καθώς ένας Lawful δαίμονας δεν μπορεί να συνυπάρξει με έναν Chaotic και αντίστροφα.

Εν τω μεταξύ, η προσωπικότητα του κάθε δαίμονα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην συμπεριφορά του μέσα στην μάχη. Για παράδειγμα, κάποιοι εξ’ αυτών προτιμούν τις melee επιθέσεις, άλλοι την χρήση μαγείας κ.ο.κ. Υπάρχουν περιπτώσεις που η εντολή σας μπορεί να μην συμβαδίζει με την προσωπικότητα του συμμάχου σας. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανόν ο τελευταίος να μην εκτελέσει την εντολή σας και να κάνει του…κεφαλιού του! Για να αποφύγετε λοιπόν αυτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις θα πρέπει να ανεβάσετε το loyalty του δαίμονα (ένας δείκτης που δείχνει το πόσο πιστός σας είναι) είτε χρησιμοποιώντας τον πολλές φορές στην μάχη, είτε προσφέροντας του δώρα.

Τέλος, να προσθέσουμε ότι υπάρχει και ο παραδοσιακός μηχανισμός του Demon Fusion που συναντάμε σε όλα τα Shin Megami Tensei. Μέσω αυτού μπορείτε να “συνθέσετε” ένα νέο δαίμονα υψηλότερου level από δύο μικρότερους. Επιπλέον, ο τελευταίος κληρονομεί τα spells και τα special abilities των προηγουμένων. Με αυτό τον τρόπο έχετε ακόμη περισσότερες επιλογές στην διάθεσή σας για την δημιουργία του party σας.

Ιδανικό entry-point
H σειρά Devil Summoner φημίζεται για το υψηλό βαθμό δυσκολίας της και το Soul Hackers δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρόλα αυτά σε σχέση με τον προκάτοχό του, αλλά και τα δύο επόμενα Devil Summoner του PS3 είναι αρκετά πιο προσβάσιμο για τους αρχάριους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η A.I. συγχωρεί λάθη, παρόλα αυτά αν δώσετε προσοχή στην συμπεριφορά των εχθρικών και συμμαχικών δαιμόνων δεν θα συναντήσετε προβλήματα.

Τα boss fights από την άλλη πλευρά είναι αρκετά πιο απαιτητικά και γενικά ο βαθμός πρόκλησης εδώ αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ειδικά το τελικό boss θα δοκιμάσεις όλες σας τις ικανότητες και ενίοτε την υπομονή σας, καθώς το πιο πιθανό είναι ότι θα πεθάνετε αρκετές φορές πριν καταφέρετε να δείτε τα credits.

Στην περίπτωση που τα βρείτε σκούρα πάντως μπορείτε να καταφύγετε στο Nemachi mode. Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό που εισάγεται στην 3DS έκδοση, ο οποίος σας επιτρέπει να αγοράσετε δαίμονες χρησιμοποιώντας Play Coins. Τα τελευταία όπως είναι γνωστό τα αποκτάτε όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε την κονσόλα σας ή περπατάτε στον δρόμο με το 3DS σε sleep mode. Εδώ θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στην Atlus, καθώς είναι μία από τις ελάχιστες προγραμματιστικές εταιρείες που κατάφερε να αξιοποιήσει αυτή την δυνατότητα του 3DS με τόσο ευφάνταστο τρόπο.

Επιπλέον, υπάρχει και o COMP hack μηχανισμός που σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε διάφορα προγράμματα στο COMP σας (ο φορητός υπολογιστής του πρωταγωνιστή που του επιτρέπει να καλεί δαίμονες). Με αυτό τον τρόπο δύναται να αυξομειώσετε το επίπεδο δυσκολίας, να αγνοήσετε τα alignments των δαιμόνων, να δείτε χάρτες των dungeons πριν τα εξερευνήσετε κ.ο.κ.

Θα σας κρατήσει συντροφιά για καιρό
Για να ολοκληρώσετε την βασική περιπέτεια, να εξολοθρέψετε την Phantom Society και να επαναφέρετε την τάξη στην Amami City θα χρειαστείτε περίπου 30-35 ώρες. Βέβαια εάν ασχοληθείτε με τις προαιρετικές αποστολές, αλλά και την “συλλογή” των διαφόρων δαιμόνων και τα διάφορα mini-games, το Devil Summoner: Soul Hackers υπόσχεται να σας χαρίσει τουλάχιστον 50-60 ώρες gameplay.

Επιπλέον, αποκλειστικά στο παρόν 3DS port εισάγεται ένα Extra Dungeon, το οποίο είναι προσβάσιμο αφού ολοκληρώσετε το παιχνίδι. Σε αυτό θα αντιμετωπίσετε πανίσχυρους δαίμονες, αλλά και άλλους χαρακτήρες όπως τον Raidou Kuzunoha από το Devil Summoner: Raidou Kuzunoha vs. The Soulless Army του PS2.

Από άλλη γενιά
Ο οπτικός τομέας δεν συναρπάζει σε καμία περίπτωση, καθώς όπως προαναφέραμε ουσιαστικά εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα port από το Sega Saturn. Επιπροσθέτως, οι developers δεν αξιοποίησαν τις 3D δυνατότητες τη φορητής κονσόλας. Το 3D εφέ χρησιμοποιείται σε ελάχιστες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στους διαλόγους, όπου οι τελευταίοι εμφανίζονται στο “προσκήνιο” και οι χαρακτήρες στο background.


Στο μόνο κομμάτι που υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις με την πρωτότυπη έκδοση είναι στα animations των διαφόρων δαιμόνων. Αντίθετα τα cutscenes -με εξαίρεση αυτό της εισαγωγής- έχουν παραμείνει αμετάλλαχτα. Βέβαια αυτό για κάποιους δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, καθώς με αυτό τον τρόπο αποδίδεται ιδανικά το retro συναίσθημα αυτής της δημιουργίας. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως τα CGI cutscenes του Soul Hackers δείχνουν απολύτως ξεπερασμένα και παλαιολιθικά.

Σημαντικές βελτιώσεις
Στο ηχητικό κομμάτι αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το full voice-acting. Κάθε χαρακτήρας, κάθε NPC και κάθε δαίμονας έχει την δική του χαρακτηριστική φωνή και το στοιχείο αυτό δίνει…ζωή στα άψυχα walls of text που συναντήσαμε στην πρωτότυπη έκδοση. Οι ηθοποιοί πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ στο καστ συναντάμε ηχηρά ονόματα του χώρου όπως την Laura Bailey (Catherine, Final Fantasy XIII & XIII-2, Mass Effect 3, Resident Evil 6) και την Cassandra Morris (League of Legends, Atelier Totori, Dead or Alive 5).

Δυστυχώς το soundtrack αποτελεί από τα χειρότερα της σειράς, καθώς οι περισσότερες συνθέσεις είναι αδιάφορες. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι τουλάχιστον ταιριάζουν με το όλο sci-fi κλίμα. Αντίθετα τα ηχητικά εφέ είναι αξιοπρεπή και διακρίνονται για την ποικιλία τους, ειδικά αυτά που σχετίζονται με τους βρυχηθμούς των δαιμόνων.

Atlus μας άνοιξες την όρεξη
Το Devil Summoner: Soul Hackers είναι σίγουρο πως θα ενθουσιάσει τους φίλους της σειράς, παρά τον υποδεέστερο τεχνικό τομέα του. Είναι μια άκρως ιδιαίτερη πρόταση στον χώρο των JRPG και οι όποιες βελτιώσεις είδαμε στην 3DS έκδοση είναι απολύτως εύστοχες, αν και για να πούμε την αλήθεια θα προτιμούσαμε ένα ολοκληρωμένο remake και όχι ένα port με σύγχρονο περίβλημα. Παρόλα αυτά, προετοιμάζει το έδαφος με τον καλύτερο τρόπο για το επερχόμενο Shin Megami Tensei IV που αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Θετικά:
– Ενδιαφέρον και επίκαιρο σενάριο
– Πληθώρα customization επιλογών
– Άψογο voice acting
– Ικανοποιητική πρόκληση
– Μεγάλη διάρκεια
– Επικά boss fights
– Στιβαρό σύστημα μάχης

Αρνητικά:
– Ξεπερασμένος τεχνικός τομέας
– Port τίτλου δεκαπενταετίας
– Η εξερεύνηση καταντά σύντομα βαρετή
– Αδιάφορο soundtrack

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.6

Ένα ακόμη ποιοτικό RPG για το 3DS που αξίζει μια θέση στη συλλογή σας.

Παντελής Δασκαλέλος

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης