Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το σημερινό Doodle που αφιερώνει στον Γάλλο αλεξιπτωτιστή, André-Jacques Garnerin, η αμερικανική εταιρεία Google.

Έχοντας ασχοληθεί κατά κόρον με τα αερόστατα, ο διάσημος εφευρέτης ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε πτώση με αλεξίπτωτο. Το ημερολόγιο έγραφε τότε 22 Οκτωβρίου 1797 και σαν σήμερα συμπληρώνονται 216 χρόνια από την πρώτη επίσημη δοκιμή του συγκεκριμένου μέσου προσγείωσης. Η πτώση του André-Jacques Garnerin έγινε από αερόστατο, το οποίο βρισκόταν σε ύψος 3.200 μ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο αλεξίπτωτο ήταν ουσιαστικά ένα καλάθι στις άκρες του οποίου ήταν προσαρμοσμένο ένα μεγάλο πανί από μετάξι, που το έκανε να μοιάζει σαν να είχε μια κλειστή ομπρέλα στο πάνω μέρος του. Το καλάθι ήταν συνδεδεμένο με σχοινί στο αερόστατο και όταν έφθασε σε ύψος 900 μ., ο André-Jacques Garnerin έκοψε τη σύνδεση και άνοιξε το αλεξίπτωτο.

Παρά τους ισχυρούς κραδασμούς και τη φαινομενικά απότομη πρόσκρουση στο έδαφος, το αλεξίπτωτο, διαμέτρου 7 μ., έκανε το… θαύμα του και ο εφευρέτης βγήκε σώος και αβλαβής μέσα από το καλάθι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο André-Jacques Garnerin γεννήθηκε στο Παρίσι στις 31 Ιανουαρίου 1769. Στο σημερινό Doodle δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να καθορίσει ο ίδιος τη διαδικασία προσγείωσης του διάσημου αλεξιπτωτιστή μέσω του πληκτρολογίου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης