Στροφή 180 μοιρών έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, προτείνοντας να μην είναι αυτός επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
 
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε την ευθύνη για το ψηφοδέλτιο να αναλάβει συλλογική ηγεσία αποτελούμενη από όλες τις συνιστώσες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πρόταση που αναπόφευκτα σημαίνει προσωπική ήττα για τον πρόεδρο του Συνασπισμού.

Έντονες αντιδράσεις εκφράστηκαν ιδιαίτερα από την ανανεωτική πτέρυγα, και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική έκβαση αυτή της συζήτησης. Επισημαίνεται ότι αργά το απόγευμα συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που κατά την χθεσινή της συνεδρίαση είχε αποφασίσει να υποστηρίξει με όλα τα μέσα τον Αλέκο Αλαβάνο ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές πως, μετά και από αυτή την εξέλιξη, κερδισμένος βγαίνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και πως αυτός ο χώρος της αριστεράς αποφεύγει προς το παρόν την διάσπασή του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Αρειο Πάγο από τους επικεφαλείς όλων των συνιστωσών, με πρώτο στη σειρά κατάταξης τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Σύμφωνα με την απόφαση που παρουσίασε ο κ.Τσίπρας, δεν θα υπάρχει αρχηγός, επομένως όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να εκλεγούν με σταυρό προτίμησης, ενώ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να συγκροτηθεί από προσωπικότητες και διανοούμενους, που θα είναι εκτός των κομματικών σχηματισμών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης η πρόταση προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί μετά από ψηφοφορία από τους βουλευτές της παράταξης. Ο Φώτης Κουβέλης, εκπροσωπώντας την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ διαφώνησε έντονα με την πρόταση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, από το πρωί σήμερα πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συνεδριάσεις η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνιστωστών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βρεθεί μια συνθετική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με το ποιος θα είναι επικεφαλής του εκλογικού αγώνα της παράταξης. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ -σε δύο συνεδριάσεις της- έχει ομόφωνα αποφασίσει ότι επικεφαλής πρέπει να είναι ο κ.Τσίπρας, πρόταση την οποία έχουν απορρίψει οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των εξελίξεων, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι από τις ευρωεκλογές, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπονομεύσουμε την εικόνα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μέσα σε ένα κλίμα που είχε και “μαχαιριές” και αντιθέσεις. Κλείναμε το ένα θέμα και άνοιγαν δέκα, είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εδώ και αρκετό διάστημα αναζητά το πολιτικό διακύβευμα αυτής της κατάστασης και δεν το βρίσκει.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επεσήμανε ότι η κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη τις εξελίξεις και έμμεσα άσκησε έντονη κριτική στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση που έχουν τηρήσει το τελευταίο διάστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “κάτι δεν πάει καλά”. Ζήτησε επίσης να καταβληθεί ύστατη προσπάθεια ενότητας και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι προτιμά να είναι επικεφαλής στους αγώνες, παρά να είναι επικεφαλής της παράταξης και να μην χρειάζεται σταυρό προτίμησης για την εκλογή του. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, όλοι θα δώσουμε τη μάχη του σταυρού προτίμησης.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ζητήσουν από τον υπουργό Εσωτερικών να κάνει μια διασταλτική ερμηνεία του σχετικού νόμου, ώστε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία του στην προεκλογική περίοδο, δηλαδή τυπικά ο κ.Τσίπρας να έχει την δυνατότητα να εμφανίζεται ως αρχηγός κόμματος, ενώ στην πραγματικότητα και με βάση το ψηφοδέλτιο που θα κατατεθεί δεν θα είναι.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στις πολύχρονες προσπάθειες που έγιναν για να οικοδομηθεί ο ΣΥΝ και διερωτήθηκε τι άλλαξε σε σχέση με το 2007, όταν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν τον πρόεδρο του ΣΥΝ ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, είπε ο κ. Κουβέλης και χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας ως καταστροφική για τον ΣΥΝ. Επίσης, απευθυνόμενος στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του ο Φώτης Κουβέλης ρώτησε τί άλλαξε και ανατράπηκαν δύο ομόφωνες αποφάσεις που προέβλεπαν ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις, δοκιμή για την ενότητα του Συνασπισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αργά απόψε το βράδυ- θα διεξαχθεί ψηφοφορία, προκειμένου η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή να αποφανθεί αν δέχεται την πρόταση της πλειοψηφίας ή την πρόταση του Φ. Κουβέλη, να τεθεί επικεφαλής ο κ. Τσίπρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης