Mια από τις πιο συχνές αναζητήσεις της σύγχρονης γυναίκας της 3ης χιλιετίας αφορούν στην αντιμετώπιση του ολοένα και αυξανόμενου προβλήματος της κυτταρίτιδας. Θαυματουργές κρέμες μεγάλων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, βότανα από τα σεντούκια της γιαγιάς, θαυματουργά μηχανήματα μεγάλων κέντρων αισθητικής κλπ. έχουν επιστρατευθεί στη μάχη κατά του ύπουλου αυτού εχθρού της ομορφιάς ενός από ωραιότερα σημεία του γυναικείου σώματος που πάντα τραβά τα βλέματα του ανδρικού φύλου, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν ούτε ουσιαστικά αποτελέσματα αλλά και συχνά να χλευάζονται από την επιστημονική κοινότητα.

Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα, ώστε να μπορέσουμε να αντισταθούμε στοπέρασμά της, το οποίο, αργά η γρήγορα θα φανεί σον ορίζοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι όμως η κυτταρίτιδα:

Η κυτταρίτιδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον συνδυασμό της γονιδιακής προδιάθεσης με την άστατη διατροφή και τη ανύπαρκτη, ουσιαστικά φυσική δραστηριότητα. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις ορμόνες που κατά καιρούς λαμβάνει μία γυναίκα (ως αντισυλληπτικά, ρυθμιστικά, κλπ.) τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η μικροασθένεια αυτή κάποια στιγμή θα πλησιάσει όλες τις γυναίκες. Λόγω του ότι, τα γονίδιά μας, δεν μπορούμε να τα μεταβάλλουμε, ας προσπαθήσουμε να ελέγξουμε όλα τα υπόλοιπα.

Η σημασία του νερού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μη πόση ικανών ποσοτήτων νερού, καθΆ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ο καλύτερος φίλος της κυτταρίτιδας.

Αν συνηθίσετε να πίνετε 8 με 10 ποτήρια την ημέρα, χειμώνα καλοκαίρι, θα έχετε προσφέρει ΄Άένα μεγάλο πλήγμα στην ενοχλητική κυτταρίτιδα. Μην ξεχνάμε πως το σώμα μας αποτελείται από σχεδόν 70% νερά.

Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και άθληση

Αναμφίβολα, η καθιστική ζωή συντείνει τα μέγιστα στη δημιουργία και τη συστηματοποίηση της κυτταρίτιδας. Οι σημερινές γυναίκες, παγιδευμένες στην σφαίρα της άνεσης προτιμούν περισσότερο τον καναπέ από τη γυμναστική, τα ασανσέρ από τις σκάλες, το αυτοκίνητο από το περπάτημα. Ας βάλουμε ως στόχο να περπατάμε μια ώρα κάθε μέρα, να χρησιμοποιούμε τις σκάλες των ανελκυστήρων, ή να ασχοληθούμε με τις δουλειές του σπιτιού λίγο πιο συχνά, αντί να περιμένουμε τα πάντα από την καθαρίστρια. Αν βέβαια καταφέρουμε να βρούμε λίγο χρόνο και για να γυμνάσουμε πραγματικά το σώμα μας τότε τα αποτελέσματα θα είναι τόσο θεαματικά, όσο και μακροχρόνια. Έτσι λοιπόν, συνοψίζοντας, μία μικρή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και της άθλησης μέσα από στον κυκεώνα του άγχους και της καθημερινής ρουτίνα αρκεί για να βελτιώσουμε την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και την ποιότητα της ζωής μας από πλευράς υγείας.

Δεν προτιμούμε τα ταχυφαγεία και τα deliveries, αλλά το σπιτικό φαγητό

Οι συνθήκες ζωής μας αναγκάζουν πολλές φορές να καταφεύγουμε στην παραγγελία φαγητού Οι τροφές αυτές κατά βάση είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα καθώς και υδρογονωμένα trans λιπαρά, που ευθύνονται τόσο για καρδιοπάθειες, νοσογόνο παχυσαρκία, διαβήτη, κλπ., όσο και για τη δημιουργία και τη συστηματοποίηση της αντιαισθητικής κυτταρίτιδας. Τα λιπαρά αυτά δεν μεταβολίζονται σωστά από τον οργανισμό και συνήθως αποθηκεύονται στις λιπαποθήκες των μηρών και γλουτών, επιτείνοντας το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Παράλληλα, οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αλάτι και σε άλλα ενισχυτικά γεύσης, που αποτελούν εχθρούς της κυτταρίτιδας διότι προκαλούν μαζική κατακράτηση υγρών. Έτσι, για παράδειγμα, μπορούμε να ετοιμάσουμε στο σπίτι μία μακαρονάδα με ζυμαρικά ολικής, μια πίτσα με ανθότυρο, μανιτάρια, άπαχο ζαμπόν, και λαχανικά, ή ένα σουβλάκι με πίτα που θα περιέχουν λιγότερες από τις μισές θερμίδες και αλάτι που έχει τα αντίστοιχα έτοιμα και το κυριότερο με κατά πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία, καθώς θα περιέχουν τα πολύ αγνότερα συστατικά που χρησιμοποιήσαμε οι ίδιοι κατά την παρασκευή τους.

Το πρωινό είναι ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρωινό θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της νύχτας τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν, οπότε εάν πάμε στην εργασία μας μη έχοντας φάει κάτι για πρωινό, μέχρι να φτάσουμε στο γραφείο η, ούτως ή άλλως χαμηλή γλυκόζη στο αίμα θα έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο κάτι που θα προκαλέσει έλλειψη συγκέντρωσης, κόπωση, εκνευρισμό κλπ Η παράλειψη του πρωινού είναι μία από τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μία εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού ισοζυγίου και, συνεπώς και σε τοπική εναπόθεση λίπους κατά τη διάρκεια των επόμενων γευμάτων, λόγω του ότι η γλυκαιμία στο αίμα βρίσκεται πολύ χαμηλά και ο οργανισμός εναποθέτει με μανία τις θερμίδες του αμέσως επόμενου γεύματος, όσο προσεγμένο και αν είναι αυτό. Φάτε λοιπόν κάτι που θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να περάσετε την ημέρα σας στο γραφείο και που θα βοηθήσει στο να μην παρασυρθείτε από τους πειρασμούς ενός κακού σνακ. Προτιμήστε στο πρωινό σας ολικής αλέσεως ψωμί με λίγη μαργαρίνη που να περιέχει φυτικές στατίνες και λίγο μέλι. Προτιμήστε τσάι αντι για καφε, λόγω του ότι οι κατεχίνες και τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα τσάγια, ειδικά το πράσινο κινέζικο θα μας τροφοδοτήσουν με έξτρα ενέργεια και φυσική αντιοξείδωση

Προτιμάτε για το τραπέζι σας τα προϊόντα ολικής άλεσης

Μακαρόνια ολικής, ψωμί μαύρο, πληγούρι, φρυγανιές ολικής άλεσης ή ακόμα και κρακεράκια με αγνά δημητριακά, προσφέρουν εκτός από άμεση ενέργεια (υδατάνθρακες) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς αποτελούν τους οργανικούς καταλύτες των ρυθμιστικών και ενζυμικών συστημάτων που χωρίς αυτά δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι μεταβολικές ενέργειες, αναβολικές και καταβολικές, του οργανισμού. Ταυτόχρονα προσδίδουν στον οργανισμό τις απαραίτητες για την κινητικότητα και την φυσική περισταλτική του εντέρου απομακρύνοντας επικίνδυνες τοξικές ουσίες οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν πολλά δεσεπίλυτα προβλήματασ. Οι φυτικές ίνες, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C & E και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν δύο πολύ καλούς συμμάχους για τη διόρθωση της κυτταρίτιδα.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων, βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών που είναι εξαιρετικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Αν ποτέ σας εμφανιστεί υπογλυκαιμία, ή γενικά αδυναμία, δοκιμάστε μία χούφτα φράουλες ή κεράσια, λίγο μάνγκο ή ένα ακτινίδιο. Τα φρούτα λειτουργούν ως μια τονωτική και αντιγηραντική ένεση συμβάλλοντας ουσιαστικά και δυναμικά στην σωστή ενυδάτωση της περιοχής. Ας μην ξεχάσουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, Ε και φλαβονοειδών, που αποτελούν ρυθμιστές στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας.

Μάθετε ποιες τροφές ανέχεται ο οργανισμός σας και ποιες όχι

Τα τεστ που πραγματοποιούνται στα κέντρα ελέγχου του Μεταβολισμού MEDIFIT, στα πλαίσια ενός δυναμικού ελέγχου διατροφικής προσαρμογής μας δίδουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε τόσο στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας, όσο και στη προσπάθεια απώλειας βάρους. Η μη πόση ικανών ποσοτήτων νερού, καθΆ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ο καλύτερος φίλος της κυτταρίτιδας.

Αν συνηθίσετε να πίνετε 8 με 10 ποτήρια την ημέρα, χειμώνα καλοκαίρι, θα έχετε προσφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην ενοχλητική κυτταρίτιδα. Μην ξεχνάμε πως το σώμα μας αποτελείται από σχεδόν 70% νερά.

Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι μοριακός – πυρηνικός βιολόγος

Επικοινωνία: theogiannaros@in.gr και στο τηλ. 210- 9340880

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης