Είναι η διακεκομμένη συνουσία αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδος;

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως πολλές νέες γυναίκες χρησιμοποιούν τη διακεκομμένη συνουσία ως αντισυλληπτική μέθοδο και τις προειδοποιεί πως έχουν αυξημένη πιθανότητα να έχουν μια μη προγραμματισμένη κύηση, σε σύγκριση με τις γυναίκες που χρησιμοποιούν άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα μιας μεγάλης έρευνας που καταγράφει τη σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών ηλικίας 15-44 στις ΗΠΑ. Συγκέντρωσαν και ανέλυσαν πάνω από 2.000 αρχεία γυναικών ηλικίας 15-24 και βρήκαν ότι το 31% χρησιμοποιούσε τη μέθοδο της διακεκομμένης συνουσίας μέσα στα τελευταία δύο έτη. Από τις γυναίκες αυτές, το 21% ανέφερε μια μη προγραμματισμένη κύηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών που χρησιμοποιούσαν άλλα αντισυλληπτικά μέτρα έφθανε μόλις το 13%.

Οι πιο αποτελεσματικές αντισυλληπτικές μέθοδοι μάλιστα αποδείχθηκαν ότι είναι αυτές που προσφέρουν μακροπρόθεσμη αναστρέψιμη προστασία, όπως είναι οι ενδομήτριες συσκευές και τα εμφυτεύματα που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα, με ποσοστά αποτυχίας λιγότερο από 1% ανά έτος. Δηλαδή, μόνο μία στις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους θα μείνει έγκυος μέσα στο διάστημα ενός έτους. Ελαφρώς μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας, 2%-9%, έχουν η ορμονική ένεση, το αντισυλληπτικό χάπι, ο κολπικός δακτύλιος και το ορμονικό επίθεμα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, όταν η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας χρησιμοποιείται σωστά, ο κίνδυνος σύλληψης είναι ο ίδιος, όπως και στην περίπτωση χρησιμοποίησης του προφυλακτικού ή του διαφράγματος, με ποσοστό αποτυχίας 15%-24% ανά έτος. Επισημαίνεται, όμως, ότι η σωστή εφαρμογή της διακεκομμένης συνουσίας απαιτεί καλό συγχρονισμό και επικοινωνία μεταξύ των δύο συντρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι να εκτιμούν τα πραγματικά ποσοστά αποτυχίας ακόμα υψηλότερα ανάμεσα στο 18 και το 28%. Παράλληλα, εννοείται πως οι γυναίκες που προτιμούν τη διακεκομμένη συνουσία έναντι του προφυλακτικού έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, όπως είναι η λοίμωξη από τον ιό του AIDS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο το 1/4 των γυναικών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι έμειναν έγκυες μέσα στο διάστημα των προηγούμενων 22 μηνών και οι κυήσεις στην πλειονότητά τους ήταν μη προγραμματισμένες. Από τις γυναίκες που επέλεγαν τη μέθοδο της διακεκομμένης συνουσίας ήταν πιο πιθανό να συλλάβουν όσες είχαν αφροαμερικανική καταγωγή και χαμηλό εισόδημα. Παράλληλα, όσες χρησιμοποιούσαν τη διακεκομμένη συνουσία είχαν 7% αυξημένη πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν την επείγουσα αντισύλληψη σε σχέση με τις γυναίκες που μετέρχονταν άλλες μεθόδους.

Οι ειδικοί τονίζουν πως οι περισσότερες μη προγραμματισμένες κυήσεις συμβαίνουν στις ηλικίες 15-24 και γι’ αυτό η διερεύνηση της χρήσης αποτελεσματικών αντισυλληπτικών μέτρων στις ηλικίες αυτές είναι απαραίτητη. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως οι μη προγραμματισμένες κυήσεις συνδέονται με φτωχή προγεννητική φροντίδα, με αποτέλεσμα να σχετίζονται με την εμφάνιση διάφορων επιπλοκών, όπως είναι για παράδειγμα το χαμηλό νεογνικό βάρος, ο νεογνικός θάνατος και το υψηλότερο κόστος των υπηρεσιών υγείας.

Το βασικό εύρημα της μελέτης αυτής, λοιπόν, είναι η ανάδειξη της ευρείας χρήσης της διακεκομμένης συνουσίας ως αντισυλληπτικής μεθόδου. Οι ερευνητές τονίζουν πως η μέθοδος αυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μη προγραμματισμένης κύησης, καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα χρήσης της επείγουσας αντισύλληψης. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό όσοι επιλέγουν τη διακεκομμένη συνουσία ως αντισυλληπτική μέθοδο να γνωρίζουν τους κινδύνους που τη συνοδεύουν.

Πηγή: reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης