Η νέα εποχή της πολιτιστικής ζωής της πόλης του Πειραιά….αρχίζει μόλις τώρα.
Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2013, το εντυπωσιακό, επιβλητικό κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου, το καύχημα  των Πειραιωτών, μετά από δέκα χρόνια «σιωπής», λόγω μιας πλήρους αλλά και εντελώς απαραίτητης ανακαίνισης, ανοίγει τις πύλες του στο κοινό κι ανεβάζει αυλαία…
Το ιστορικό θέατρο που εγκαινιάστηκε ακριβώς πριν από 118 χρόνια, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα, έχει φιλοξενήσει παραστάσεις των σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Σολομός, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Αλέξης Μινωτής και άλλοι, ενώ στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Ταβουλάρης και ο Αρνιωτάκης αρχικά, η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Πειραιώτισα Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Χριστόφορος Νέζερ, ο Βασίλης Λογοθετίδης, η κα Κατερίνα, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Μάνος Κατράκης, ο Δημήτρης Χορν, η Ελλη Λαμπέτη, η Ελένη Χαλκούση, η Μαίρη Αρώνη, η Τζένυ Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και τόσοι άλλοι.
΄Ισως γι΄ αυτό και η τωρινή προσμονή για τη «δεύτερη ζωή» του από τους ανθρώπους της θεατρικής οικογένειας είναι μεγάλη, μαζί και οι προσδοκίες…
Η επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και μάλιστα με καλλιτεχνικό διευθυντή έναν αγνό Πειραιώτη, έναν καλλιτέχνη-σκηνοθέτη και δάσκαλο που έχει αφιερώσει τη δράση του στην πρόοδο της πολιτιστικής ζωής της πόλης του Πειραιά, αλλά και σε θέατρο απαιτήσεων, του Τάκη Τζαμαργιά, δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.
«Το Δη.Θε.Πει. στον 21ο αιώνα θα χαράξει μία εντελώς σύγχρονη και δημιουργική πορεία, αντάξια όλων των μεγάλων Ευρωπαϊκών θεάτρων» σημειώνει …
Η πολυετής ιστορία του θεάτρου σε συνδυασμό με τις επιταγές της εποχής και τις τεχνικές του πια δυνατότητες, καθώς επίσης και  οι αδιαμφισβήτητα σοβαρές προθέσεις του Δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου που πιστεύει βαθειά στο «αγαθό του πολιτισμού» και τη δύναμή του, θα το αναδείξουν χωρίς άλλο, σημαντικότατο πόλο θεατρικής δημιουργίας με ποιοτικό στίγμα, για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενιές .
Με άξονα λοιπόν, την «τέχνη των τεχνών» όπως τη χαρακτηρίζουν οι άνθρωποί του,  δηλαδή το θέατρο, αλλά … και με μουσική, εικαστικά, χορό, βιβλίο, τομείς που θα λειτουργούν ενισχυτικά των θεατρικών παραγωγών, το Δη.Θε.Πει. θα καταστεί πυλώνας της τέχνης για τον Πειραιά και όλη την Ελλάδα. Θα καταστεί ένα «λιμάνι…στον πολιτισμό».
Κτιριακά το θέατρο έχει σίγουρα σχέση με τις αίθουσες και τους διάκοσμους των πιο φινετσάτων γαλλικών θεάτρων, άλλωστε η 600 θέσεων αίθουσά του, η κεντρική του σκηνή, μαζί με τα εικοσιτρία επιβλητικά θεωρεία του, όλοι οι παράπλευροι χώροι που θα αξιοποιηθούν καλλιτεχνικά, αποτελούν ένα από τα ελάχιστα πια δείγματα εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη.
Για την πρώτη θεατρική περίοδο της επαναλειτουργίας του και εκτός της μεγάλης βραδιάς των εγκαινίων στις  22 Οκτωβρίου που καλλιτεχνικά έχει αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός, θυμίζοντας την ιστορία του θεάτρου –από την εποχή που πρωτοεγκαινιάστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου-, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τάκης Τζαμαργιάς  έχει ετοιμάσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που απευθύνεται στον σύγχρονο θεατή, με παραστάσεις από το διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο, με συναυλίες, εκθέσεις, διαδραστικό θέατρο, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αναλόγια, αναγνώσεις κ.α.
 
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ
Αγαπητοί φίλοι,
Καλώς ήρθατε  στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Καλώς ήρθατε στην ψυχή του Πειραιά. Για μένα η επαναλειτουργία του είναι η πιο μεγάλη στιγμή σε μια μεγάλη πορεία χρόνων στην  πολιτική.
Επιτέλους, αυτή η σημαία του Ελληνικού Πολιτισμού και του Πειραιά, αυτό το στολίδι του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού,  μετά από 14 ολόκληρα χρόνια που ήταν κλειστό, και δεκαετίες απαξίωσης του, είναι πανέτοιμο να σηκώσει και πάλι την αυλαία του. Είναι έτοιμο να αποτελέσει την ατμομηχανή ανέλκυσης του Πειραιά σε ένα άλλο επίπεδο.
Για μας είναι η μεγάλη ευκαιρία για να βγει ο Πειραιάς από το πολιτιστικό τέλμα χρόνων, αλλά και η οδός για την ανάπτυξη της πόλης.
22 Οκτωβρίου ξεκινάμε.
Με μια πρεμιέρα που θα συνδυάζει την ιστορία της πόλης με  το Δημοτικό  Θέατρο.
Αλλά, πριν ξεκινήσουμε θεωρήσαμε σωστό και επιβεβλημένο να το παρουσιάσουμε σε εσάς, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ώστε μέσα από τα δικά σας μάτια να το δουν πρώτη φορά όλοι οι Έλληνες.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στο να αποκτήσει σάρκα και οστά το όνειρο της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου.
Τους πρωθυπουργούς, τους Υπουργούς Πολιτισμού   όλων αυτών των χρόνων, τις Δημοτικές Αρχές του Πειραιά, το Χρήστο  Αγραπίδη, τον Παναγιώτη  Φασούλα,  που o καθένας  συνέβαλλε αποφασιστικά  για να φτάσουμε εδώ, απλούς πολίτες και φυσικά τους φίλους του Δημοτικού Θεάτρου που κράτησαν ζωντανό το όνειρο της επαναλειτουργίας του.
Να αναγεννήσουν το Δημοτικό Θέατρο κτιριακά και να του δώσουν την παλιά του λάμψη προσθέτοντας όλη τη σύγχρονη τεχνογνωσία του σήμερα.
Θα ήθελα παράλληλα να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου στους πρώτους δημιουργούς αυτού του πανέμορφου και μοναδικού Θεάτρου.  Σε αυτούς που το 1884 οραματίστηκαν αυτό το σπουδαίο κτίριο και το 1895 το εγκαινίασαν. Τους τότε δημάρχους τον Τρύφωνα Μουτζόπουλο  και τον Αρ. Σκυλίτση, που ήθελαν να μετατρέψουν αυτόν τον μικρό τότε Πειραιά, σε μια πατρίδα που μόλις δημιουργείτο. Σύμβολο ναυτοσύνης και πολιτισμού αλλά και εσωτερικής μετανάστευσης.
Γι αυτό εισήγησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είναι να αποδώσουμε  τιμή στο δημιουργό του, τον αρχιτέκτονα Γιάννη Λαζαρίμο, δίνοντας το όνομά του σε οδό της πόλης μας, που συνδέεται με το Δημοτικό Θέατρο και με άλλα έργα του στην πόλη μας, όπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Και επειδή για μας ο Πολιτισμός πρέπει να ασκείται από τους ανθρώπους του,  κόψαμε τον ομφάλιο λώρο πολιτικής και Θεάτρου. Με διαφανή τρόπο επιλέγει  ο νέος καλλιτεχνικός μας διευθυντής ο Τάκης  Τζαμαριάς που έχει μεράκι, αγάπη και γνώση. Αξιόλογοι άνθρωποι βρίσκονται στην Εφορεία Θεάτρου που εγγυώνται την αξιοπιστία και τη διαφάνεια.
Πιστεύω ότι με την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τη στήριξή σας στο Δημοτικό Θέατρο θα τα καταφέρουμε.
Γιατί το Δημοτικό Θέατρο εκτός των άλλων είναι η ψυχή μας και φιλοδοξούμε να γίνει και δική σας. Ελπίζουμε ο «από μηχανής Θεός» του Θεάτρου να είναι στο πλευρό μας.
Σας ευχαριστώ
 
 
Σημείωμα
Καλλιτεχνικού Διευθυντή Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
 
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παραδόθηκε στη δημοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων μου. Παρά τη στενότητα χρόνου και στο πλαίσιο της μονοετούς θητείας μου, πρόθεσή μου το πρόγραμμα να έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναλογούν στη μεγαλοσύνη του μνημείου.
Με πίστη, όραμα και αντοχή διεκδικώ το Δημοτικό Θέατρο να βρει τη θέση του στην πόλη, να γίνει μοχλός δημιουργίας και σχεδιασμού για την πολιτιστική αναγέννηση της πόλης του Πειραιά και σημείο  συνάντησης των πολιτών της.
Στόχος του προγράμματος στον πρώτο χρόνο επαναλειτουργίας του είναι να λειτουργήσει σε συνεχή ροή με βήματα προσεκτικά ως πρωτοποριακός πολιτιστικός θεσμός, που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον Πειραιά.
Η θεματική του για φέτος επικεντρώνεται, ως οφείλει, στην αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική του ιστορία ως αντανάκλασης της ιστορίας της πόλης και του λιμανιού της
Ζωντανός χώρος, ένα λιμάνι στον πολιτισμό με στοχευμένες δράσεις πολλαπλών κατευθύνσεων και τάσεων αλλά ενός επιπέδου, με γεγονότα για όλες τις ηλικίες με έμφαση κυρίως στους νέους, που λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την εντοπιότητα αλλά και χωρίς να περιορίζεται σε αυτήν, προβάλλοντας όλες τις μορφές τέχνης με προεξάρχουσα την τέχνη του Διονύσου.
Όσο κι αν οι προθέσεις όλων δημοτικής αρχής, οργανισμού, επιτροπής προσωπικοτήτων και η δική μου είναι καθαρές, σίγουρα τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος!
 
Παναγιώτης Τζαμαργιάς
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης