Αν και μόνο ένα μικρό ποσοστό των ενήλικων ανδρών που είναι θύματα σεξουαλικής επίθεσης το αναφέρει, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει πως το 90% εξ αυτών χρησιμοποιεί πέντε ή περισσότερες από τις διαθέσιμες υπηρεσίες για να διαχειριστεί το γεγονός. Οι υπηρεσίες αυτές ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν από συμβουλευτική έως ιατρική φροντίδα και θεραπεία.

Η μελέτη έδωσε στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτών των ανδρών και τα είδη υπηρεσιών που χρησιμοποιούν, ώστε οι επαγγελματίες υγείας να μπορέσουν να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα που ανταποκρίνεται εύστοχα στις ανάγκες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σεξουαλική βία δεν αναφέρεται από τη συντριπτική πλειονότητα των αποδεκτών της. Η περίπτωση, μάλιστα, των ανδρών θυμάτων έχει διερευνηθεί πολύ λίγο. Το 90% των αναφορών των σεξουαλικών επιθέσεων γίνεται από γυναίκες και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουν οι ειδικοί το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας όταν τα θύματα είναι άνδρες, έτσι ώστε να παρέχουν σε αυτούς την απαραίτητη στήριξη.

Η μελέτη συνέλεξε πληροφορίες από 38 άρρενες ηλικίας 12 ετών και πάνω, οι οποίοι απευθύνθηκαν για θεραπεία σε 29 κέντρα του Οντάριο στο Καναδά, μέσα σε μια χρονική περίοδο 12 μηνών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, κάποιοι από τους συμμετέχοντες ήταν Αβορίγινες, άνεργοι, σεξουαλικοί εργαζόμενοι, άστεγοι, φυλακισμένοι ή άτομα που βρίσκονταν σε κέντρο απεξάρτησης. Περίπου το 1/3 υπέφερε από μια ψυχιατρική ή αναπτυξιακή διαταραχή.

Ένα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων, επίσης, δήλωσε ότι δέχθηκε και κάποια άλλη μορφή σωματικής βίας, όπως είναι το σπρώξιμο, το στρίμωγμα, η απόπειρα στραγγαλισμού, η φίμωση του στόματος, χτυπήματα και δαγκωνιές. Όλα τα θύματα απευθύνθηκαν σε τουλάχιστον μία υπηρεσία για τη συμβουλευτική, την εξέταση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τον επανέλεγχο και την ιατρική θεραπεία. Το 14% περίπου χρησιμοποίησε 1-4 υπηρεσίες και το 86% χρησιμοποίησε 5 ή περισσότερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές σχολιάζουν πως ο μεγάλος αριθμός των υπηρεσιών που βρέθηκε να χρησιμοποιείται δείχνει το μέγεθος της ανάγκης των εφήβων και των νεαρών ανδρών που είναι αποδέκτες σεξουαλικής βίας. Ταυτόχρονα, εάν τα ευρήματα αυτά είναι αντιπροσωπευτικά της ανάγκης που υπάρχει σε όλο τον πληθυσμό των ανδρών που έχουν δεχθεί σεξουαλική επίθεση, προκύπτει η ανησυχία σχετικά με αυτούς που δεν την αναφέρουν και δεν ζητούν βοήθεια.

Η παροχή πρόσβασης σε ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών που περιλαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα, ιατροδικαστικές εξετάσεις και παραπομπές σε επίπεδο κοινότητας, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους άνδρες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας. Για αυτόν τον λόγο οι συγγραφείς προτείνουν η παρεχόμενη φροντίδα να λαμβάνει υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά του φύλου και να είναι ευρέως διαθέσιμη, ώστε να αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες των ανδρών αυτών και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε αυτές.

Πηγή: medicalnewstoday

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης