Την εποχή του Μακαρθισμού οι λευκοί έλυναν και έδεναν στις ΗΠΑ. Μισό αιώνα μετά οι προβλέψεις είναι απογοητευτικές για τους λευκούς και απολύτως αισιόδοξες για τις  μειονότητες.

Πολύ νωρίτερα από ότι αρχικά προβλεπόταν οι Ισπανόφωνοι, οι Αφροαμερικανοί και οι Ασιάτες, θα είναι πληθυσμιακή πλειοψηφία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι λευκοί σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Απογραφής– η αντίστοιχη εθνική στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ- θα είναι πλειοψηφία στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2042. Δηλαδή οκτώ χρόνια λιγότερα από την αρχική πρόβλεψη.

Πρόσφατες μελέτες –βασιζόμενες στα ποσοστά γεννήσεων, θανάτων και της μετανάστευσης– επισημαίνουν ότι οι μειονότητες θα αποτελέσουν σύντομα, το 55% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για παράδειγμα οι Ισπανόφωνοι που αποτελούν σήμερα περίπου το 15% του πληθυσμού, θα εκτοξευθούν σε διπλάσιο ποσοστό κοντά στο 30%, μέχρι το 2050.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρή αύξηση «θα πάρουν» οι έγχρωμοι που σήμερα είναι και αυτοί στο 15%, ενώ οι Ασιάτες από 4% θα φτάσουν στο 9%.

Οι λευκοί αποτελούν αυτήν την περίοδο τα δύο τρίτα του πληθυσμού, αλλά μόνο το 55% είναι παιδικής ηλικίας.

Οι προβλέψεις επιβεβαιώνουν αυτό που εδώ και καιρό έχει ειπωθεί. Ότι οι ΗΠΑ είναι έθνος μεταναστών, αλλά διατηρούσε μια σχετική φυλετική ισορροπία, καθώς στο παρελθόν η εισροή μεταναστών ήταν από λευκούς Ευρωπαίους. Από τα μέσα όμως του αιώνα που διανύουμε οι λευκοί θα είναι μειονότητα για πρώτη φορά στη αμερικανική ιστορία.

Συνολικά, ο αμερικανικός πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από 305 εκατομμύρια σε 439 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης