Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την κλοπή συσκευής που χρησιμοποιείται για μετρήσεις εδαφικής σύστασης και περιέχει δύο ραδιενεργές πηγές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συσκευή εκλάπη, μεταξύ 4ης και 10ης Οκτωβρίου 2013, από εργοτάξιο της ΕΡΓΟΣΕ στην περιοχή Λιανοκλάδι Λαμίας.

Το zougla.gr επικοινώνησε με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), στελέχη της οποίας ανέφεραν πως πρόκειται για μια συσκευή που χρησιμοποιείται για μετρήσεις εδαφικής σύστασης (σ.σ. για μέτρηση στη σύσταση του εδάφους όταν π.χ. ανοίγεται ένας δρόμος) και φέρει δύο ραδιενεργές πηγές.

Οι συγκεκριμένες συσκευές χρησιμοποιούνται από εργοτάξια κατόπιν άδειας και ο χειρισμός τους γίνεται από άτομα που είναι εκπαιδευμένα να χειρίζονται τέτοιου είδους υλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ η συσκευή, αυτή τη στιγμή βρίσκεται «εκτός ελέγχου», δηλαδή σε χέρια κάποιου που πιθανόν δεν γνωρίζει πώς να την χειριστεί και για αυτό τον λόγο, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, έχει γίνει από την Επιτροπή ενημέρωση των ΜΜΕ και των τοπικών αρχών ούτως ώστε να συμβάλουν όλοι στον εντοπισμό της.

Η συσκευή, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει είτε να διαλυθεί είτε να αποσυναρμολογηθεί, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι σοβαρά αφού μιλάμε για δύο ραδιενεργές πηγές, οι οποίες, αν καταστραφούν με λάθος τρόπο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις και έκθεση πληθυσμού ή περιβάλλοντος σε ακτινοβολία.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με τον κ. Κατσαρό, o oποίος τόνισε ότι δεν κινδυνεύει μεγάλη ομάδα του πληθυσμού αλλά ο κάτοχος αυτής της συσκευής.

Παράλληλα, Αστυνομικές πηγές εξήγησαν πως οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό των δραστών.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για ραδιενεργό συσκευή που εκλάπη, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013, 18:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης