Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα έργα και τις ημέρες του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά και τις αποκαλύψεις της εκπομπής « Ζούγκλα». 

Ήδη το τελευταίο 24ωρο ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τα στοιχεία-φωτιά που ανέδειξε η ηλεκτρονική μας εφημερίδα και κυρίως για τις χειρόγραφες σημειώσεις του Άκη, που αναφέρονταν στην πρόθεση χρηματισμού τριών Ελλήνων υπουργών και ενός Ελβετού αξιωματούχου προκειμένου να μην ανοίξουν οι λογαριασμοί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Πέμπτη η εκπομπή παρουσίασε ένα έγγραφο-ντοκουμέντο από το προσωπικό αρχείο του Άκη Τσοχατζόπολου, το οποίο «δείχνει» πληρωμές προς τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008, αλλά και προς τον ομοσπονδιακό σύμβουλο και προϊστάμενο του Γραφείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ζυρίχης Christophe Blocher το 2007.

Συγκεκριμένα από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι ο πρώην υπουργός φαίνεται πως είχε σκοπό να δώσει το ποσό των 2,5 εκατ. (ευρώ ή δολαρίων), στον πρώην ισχυρό άνδρα της Ζυρίχης τα Χριστούγεννα του 2007 και 3,5 εκατ. (ευρώ ή δολάρια) σε τρεις Έλληνες υπουργούς το 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά τα χρόνια, δημοσιογράφοι και όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αν και γνώριζαν για την εμπλοκή τριών υπουργών και του Ελβετού Blocher, δεν δημοσιοποίησαν το γεγονός.

Ο πράκτορας της ΕΥΠ που θα αλλοίωνε τη δικογραφία

Από τις συνομιλίες που παρουσιάζει σήμερα το zougla.gr, μεταξύ του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννη Σμπώκου, φαίνεται ότι ο πρώτος είχε έρθει σε επαφή με έναν υπάλληλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος είχε τη δυνατότητα πρόσβασης στη δικογραφία αλλά και τη δυνατότητα αλλοίωσής της. Στη δουλειά όμως αυτή φαίνεται να εμπλέκεται και ένα κύκλωμα δικηγόρων, το οποίο θα συνέδραμε με τον ίδιο ακριβώς στόχο, δηλαδή την παραποίηση εγγράφων μέσα από τη δικογραφία.

Oι συνομιλίες Άκη-Σμπώκου 

(Σ)Σμπώκος- κοίταξε να δεις. Εγώ δεν σκέφτηκα άλλο τρόπο… αλλά επειδή…
(Α)Άκης- από ότι καταλαβαίνω τώρα μου λες… πρέπει δηλαδή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο βρεθεί…
Σ- ακριβώς
Α- να εξασφαλίσουμε αυτό
Σ- έχουν πάει οι διάφοροι τύποι να μην τους χαρακτηρίσω… και προσπάθησα να βγάλω άκρη από τον Αντώνη.. έτσι; Και ιδιαίτερα εκείνος που έστειλες ο μυστήριος…
Α- ναι .. ναι.. ο Αντώνης δεν έχει σχέση με την υπόθεση..
Σ- ρε παιδί μου είχε βοηθήσει τότε…
Α- ναι βέβαια για άλλο θέμα
Σ- ποιο άλλο θέμα;
Α- δεν πήγε τη διαχειρίστρια
Σ- όχι ρε παιδί μου
Α- για την υπόθεση γενικά
Σ- για την υπόθεση γενικά… υποτίθεται ότι αυτός ο άνθρωπος θα βοηθήσει γενικώς..
Α- όχι … πήγαινε προσωπικά για εσένα…
Σ- τι να κάνει για εμένα ρε παιδί μου;
Α- του φακέλου…
Σ- ποιου φακέλου; Να κάνει τι με εμένα; Με συγχωρείς…
Α- τέλος πάντων δεν ξέρω τι έχεις με τον Αντώνη… του είπα κοίταξε τον γιατί αυτός έχει προτίμηση σε συγκεκριμένα πράγματα
Σ- πρόσεξε τι κάνεις.. γιατί ο άνθρωπος έχει πέσει από τα σύννεφα… ξέρεις τι του είπαν του ανθρώπου; Να πάνε να αφαιρέσουν τα πράγματα από το Φάληρο και να βάλουν καινούργια… Υλικό – φακέλους 100.000 σελίδες … που το έχει όλη η Ελλάδα 29 φάκελοι .. να πάει να αλλάξει τι; Ο άλλος τρόμαξε…
Α- τέλος πάντων αυτός είναι μέσα από τον χώρο της ΕΥΠ όπου βρίσκονται εκεί πέρα οι φάκελοι και μετά φεύγουν.. έρχονται οι φάκελοι εκεί πέρα… αυτός ο φάκελος… η δικογραφία.
Σ- την δικογραφία την έχουν πάρει τουλάχιστον 29 άνθρωποι και την έχουν πάρει τουλάχιστον άλλοι τόσοι δημοσιογράφοι.
Α- ωραία…
Σ- έτσι; Και τη δημοσιεύει και ο δικός σου … πως τον λένε…αυτός που σε … (ακατάλυπτο)
Α- ο Χατζηνικολάου
Σ- χαχαχαχα…
Α- μάλιστα
Σ- όταν ακούει ο άλλος μια μη σοβαρότητα…
Α- εε δεν έχει σημασία αν δεν είναι σοβαρό . αν είναι σοβαρό… εγώ τον έστειλα εκεί … γιατί εσύ μπορείς να αξιολογήσεις.
Σ- εγώ;
Α- όχι εσύ.. αυτός μωρέ.. αυτός του είπα αξιολόγησε… έχει νόημα … δεν έχει νόημα
Σ- τι να αξιολογήσει ρε παιδί μου; Μας δουλεύει; Εγώ ξέρω τον τάδε και εμείς μπορούμε να κάνουμε αυτό ..και
Α- εε ωραία τι να κάνουμε;
Σ- ακατάλυπτο 
Α- τι θα πει τι είναι αυτό;
Σ- ξέρεις τι θα συμβεί;
Α- δεν ξέρω ρε παιδιά.. εγώ ήρθα… αυτός είχε μια δυνατότητα. Δεν έπρεπε να τη συζητήσω μαζί του; Γιατί προτείνει εδώ πέρα.. έχω λύση λέει..
Σ- του λέω .. με συγχωρείς.. του λέω «Αντώνη είναι κάτι που πρέπει να μου πεις; Που με αφορά;» «όχι» μου λέει..
Α- όχι;
Σ- ναι…του λέω εγώ να μείνει εκεί η κουβέντα… του λέω με συγχωρείς του λέω αλλά εδώ κάποια στιγμή ο…μου είπε ότι μου έστειλε έναν άνθρωπο… έναν μου λέει.. δύο μου λέει…
Α- τι δύο;
Σ- δύο ανθρώπους… λέω τι άνθρωποι είναι αυτοί… μου λέει άσε καλύτερα να μη σου πω γιατί θα πέσεις από τα σύννεφα.
Α- αα καλά… εντάξει… άρα κρίνει ότι δεν έχει ενδιαφέρον το θέμα
Σ- μου λέει ότι ήρθαν εδώ άνθρωποι και μου έκαναν ανήθικες προτάσεις
Α- αα καλά
Σ- τι είναι αυτά που λες τώρα του λέω
Α- ααα μάλιστα καλώς…
Σ- Μου λέει… «δεν σου κρύβω ότι έχω προβληματιστεί πάρα πολύ με την υπόθεση και που έχω μπλέξει». Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτοί οι άνθρωποι που πάνε εκεί δεν ξέρουν τι σκατά λένε γιατί δεν ήθελε να μου πει ο άνθρωπος
Α- καταρχήν δεν είναι δύο άνθρωποι .. είναι ένας άνθρωπος
Σ- δύο άνθρωποι είναι..
Α- ένας άνθρωπος είναι
Σ- ένας δικηγόρος και ένας άλλος
Α- μα για το δικηγόρο μιλάω
Σ- όχι.. αυτόν μου τον έλεγε χωριστό. Μου λέει κάθεσαι να σου πω ποιος είναι; Λέω κάθομαι. Μου λέει είναι ένας που… είσαι σίγουρος ότι κάθεσαι; Μου λέει δεν θα το πιστέψεις… μου έκανε εισαγωγή…
Α- ααα καλά εντάξει..
Σ- εν πάση περιπτώσει, εγώ θα σου πω το εξής… ότι ο Αντώνης στην υπόθεση τη δικιά μου είχε βάλει απλά την υπογραφή του, δεν είχε αλλάξει ούτε κόμμα στα κιτάπια… δεν είχε ασχοληθεί ούτε μια στιγμή. Είναι μονίμως πνιγμένος, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος.. εγώ απλά τον ήθελα για το prestige του..
Α- καλά εντάξει..
Σ- εγώ το είδα όταν πλήρωσα το Θανάση και μου πλήρωσε το (ακατάλυπτο) και μόλις πήγε ο άλλος … λοιπόν… ( ακατάλυπτο)δεν μπορώ να το πιστέψω μου λέει,
Α- καλώς
Σ- αυτό που μου λες αφορά κάτι που έχει σχέση.. όχι μου λέει … αυτός μου έλεγε γενικά για την υπόθεση, εγώ μπορώ να βάλω, να βγάλω, να αλλοιώσω, να κάνω κτλ, να αλλάξω χαρτιά.. είμαι μέσα στα πράγματα μου λέει ότι δικηγορεί και έρχεται να μου κάνει ηθικοπλαστική να πούμε..
Α- ωραία.. εντάξει.. άρα κρίνει ότι… εε βέβαια.. εγώ έτσι νομίζω ..άρα κατάλαβε ότι δεν κάνει… ωραία άστο…
Σ- δεν μου λες και κάτι συγκεκριμένο για να καταλάβω και τι μου λες.. δηλαδή με συγχωρείς.. εσύ ας πούμε ο.. σου έχει πει αυτός ο άνθρωπος ότι μπορεί να βάλει χαρτιά και να βγάλει χαρτιά; Μα είναι δυνατόν αυτά τα πράγματα;
Α- δεν ξέρω…
Σ- τα χαρτιά που τα έχει όλη η Ελλάδα;
Α- αυτά χρειάζεται και ένας δικηγόρος να συνεργαστεί μαζί του για να μπορέσει…
Σ- για να κάνει τι;
Α- εε δεν ξέρω… κοίταξε.. δεν μπορούσα εγώ να κάτσω να συζητήσω τις λεπτομέρειες… πως, τι και τα λοιπά… τον έστειλα στον Αντώνη γιατί ήξερα ότι…
Σ- να του πει τι του Αντώνη; Δηλαδή εσύ δεν αξιολόγησες που είσαι και ο νούμερο ένα στην υπόθεση … δεν αξιολόγησες ο άνθρωπος αυτός να πούμε τι σκατά… είναι που είναι ας πούμε όνομα σκατά… δεν αξιολόγησες τι κομίζει αυτός ο άνθρωπος; Πήγε και του είπε να αλλοιώσουν τα χαρτιά;
Α- με συγχωρείς.. δεν νομίζω ότι πήγε και του είπε να αλλοιώσουν τα χαρτιά.. του είπε μια λύση.
Σ- λέει ψέματα ο Αντώνης;
Α- όχι μέσα είναι και αυτό… αλλά δεν είναι αυτή η ουσία…
Σ- μέσα είναι και αυτό;
Α- μα δεν είναι αυτή η ουσία… η ουσία είναι σου λέει ότι εγώ μπορώ να λύσω το θέμα… λοιπόν έτσι; Αυτό λέει.. άστο.. άστο… και εγώ επειδή δεν μπορούσα να κρίνω αν μπορεί πράγματι να λύσει το θέμα… όχι διαδικασίες..

Όλοι οι διάλογοι με ήχο τη Δευτέρα στις 23.30 στην εκπομπή “Κίτρινος Τύπος”

Σχεδίαζαν διάταξη στη Βουλή για να μην ανοίξουν οι λογαριασμοί 

Παράλληλα, δύο νέα έγγραφα ντοκουμέντα από το προσωπικό αρχείο του Άκη «δείχνουν» ότι ο πρώην υπουργός σχεδίαζε να χρηματίσει υπουργούς μοιράζοντας εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να περάσει μια διάταξη στη Βουλή, προκειμένου να μη ζητηθεί δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα των λογαριασμών του.


(στο πρώτο κόκκινο πλαίσιο  διακρίνεται η πρόταση της γραμματείας του υπουργείου Οικονομικών ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος σημειώνει: « Nα απορριφθεί η παροχή δικαστικής συνδρομής στην Ελλάδα». Με τα κόκκινα βέλη διακρίνονται τα ποσά που είχε σκοπό να μοιράσει στους εμπλεκομένους. Επίσης διακρίνεται ότι «εγκρίνεται το σχέδιο Α του Daniel- Eλβετού δικηγόρου»)


(στο πρώτο πλαίσιο διακρίνεται πώς ο Άκης έχει σκοπό να μοιράσει 200.000 ευρώ, ενώ στο κάτω μέρος του εγγράφου αναφέρει: «θα το προετοιμάσω για να εκδοθεί απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο»)

Το σχέδιο Άκη-Σμπώκου περιελάμβανε και τον επηρεασμό -μέσω κάποιου υπουργού- επιτροπής της Βουλής από την οποία και θα περνούσε η σχετική διάταξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης