Για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, τις διαρθρωτικές αλλαγές που σκοπεύει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση, και τις δημοσιονομικές προοπτικές έως το τέλος του έτους ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια.

Επί της ουσίας, η ενημέρωση ήταν και έμμεση αίτηση για διετή παράταση σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε «ναι» στην παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αλλά με «αντάλλαγμα» ένα σαφές, ρεαλιστικό, πειστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε στο περιθώριο του άτυπου ECOFIN στις Βρυξέλλες με σχεδόν μοναδικό θέμα την προετοιμασία της συνόδου της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών (G20), ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον κ. Αλμούνια για την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι μηδενικός ή οριακά αρνητικός για το 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη μείωση και στα δημόσια έσοδα, σε σύγκριση με τον ετήσιο στόχο. Με δεδομένα όλα αυτά, καθίσταται πλέον ανέφικτος ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, από το 5% του ΑΕΠ που ήταν το 2008.

Ο κ. Αλμούνια, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν είναι δυνατόν να δείξει «κατανόηση» στην Ελλάδα, πρέπει όμως η κυβέρνηση να δεσμευθεί σε ένα σαφές, ρεαλιστικό και αξιόπιστο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με άμεση εφαρμογή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης