Για να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, οι Ρώσοι θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα εδάφη της Γεωργίας, διεμήνυσε από την Τιφλίδα η Κοντολίζα Ράις.

“Όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες και οι παραστρατιωτικοί που μπήκαν μαζί τους στη Γεωργία θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα”, ανέφερε η Κοντολίζα Ράις. “Όλες οι πράξεις έχουν και τις συνέπειές τους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Γεωργίας”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος νωρίτερα είχε υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας που προτείνει ο Νικολά Σαρκοζί ως προεδρεύων της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας δήλωσε πως ναι μεν υπέγραψε τη συμφωνία αλλά αυτή θα πρέπει να ισχύσει υπό συγκεκριμένους όρους. Ανέφερε επίσης πως η χώρα του δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε κατοχή των εδαφών της από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που η Κοντολίζα Ράις έφτανε στη Γεωργία, ο Τζορτζ Μπους εξαπέλυσε επίθεση κατά των Ρώσων, αναφέροντας ότι προχωρούν σε κινήσεις εκφοβισμού των Γεωργιανών. Κάλεσε τη Ρωσία να τιμήσει τη συμφωνία και να αποσύρει εξ ολοκλήρου τα στρατεύματά της από τη Γεωργία.

Σκληρή γλώσσα όμως χρησιμοποίησε δύο φορές σε μία μέρα ο αμερικανός πρόεδρος αφού σε δεύτερη δήλωση του χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας  στη Γεωργία «απολύτως απαράδεκτες» ενώ είπε ότι:«ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία καθώς η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα γειτονικού της κράτους και απείλησε τη δημοκρατική κυβέρνηση που εξελέγη από το λαό της χώρας αυτής» και στη συνέχεια απαίτησε από τη Μόσχα να τερματίσει την κρίση αμέσως.

Σε αυτή την δεύτερη ανακοίνωση του ο Τζορτζ Μπους είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα στείλει στις Βρυξέλλες την υπουργό εξωτερικών Κοντολίζα Ράις για να συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους και με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή στην Τιφλίδα και η Μέρκελ

Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παρουσία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Γεωργία, όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Αγκέλα Μέρκελ στο Σότσι.

Πρόσθεσε όμως ότι οι κάτοικοι της Νότιας Οσετίας και της Απχαζίας δεν εμπιστεύονται παρά μόνο τους Ρώσους και ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με τις χώρες της Δύσης εξαιτίας της κρίσης στη Γεωργία.

Η Αγκέλα Μέρκελ στις δηλώσεις της ανέφερε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η θέση της για τις υποψηφιότητες της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά το Σότσι, η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται την Κυριακή να επισκεφθεί την Τιφλίδα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Γκόρντον Μπράουν: Αδικαιολόγητη η εισβολή της Ρωσίας

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σε δήλωσή του τόνισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Γεωργία είναι απολύτως αδικαιολόγητη και τόνισε πως οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως.

Ο Μπράουν έκανε τη δήλωση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σακασβίλι.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμα πως η χώρα του είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ που θα φροντίσει για την εφαρμογή της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας. Επίσης υποσχέθηκε βρετανική ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Γεωργίας.

Εύθραυστη εκεχειρία

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η εκεχειρία στη Γεωργία. Ρωσικά στρατεύματα παραμένουν σε κομβικά σημεία της χώρας γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη ένταση στον άξονα Μόσχας- Ουάσιγκτον.

Επιλαρχίες ρωσικών τεθωρακισμένων – οι αναφορές μιλούν για περισσότερα από 130 άρματα μάχης – βρίσκονται έξω από τη πόλη Ζουγκντίντι της δυτικής Γεωργίας με πορεία προς το Κουτάισι, το δεύτερο σε μέγεθος αστικό κέντρο της χώρας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι.

Ταυτόχρονα, ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν κινήσεις ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων κοντά και γύρω από την πόλη Σενάκι, ενώ σύμφωνα με γεωργιανές πηγές οι Ρώσοι έχουν φύγει από το λιμάνι Πότι, βρίσκονται όμως αρκετά κοντά για την πιθανότητα επιχειρήσεων των Γεωργιανών.

Ρωσικά στρατεύματα υπάρχουν ακόμη και στο Γκόρι και έχουν δημιουργήσει μπλόκα, την ώρα που οι λεηλασίες από παραστρατιωτικούς συνεχίζονται.

Ωστόσο, ο υπαρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στράτου, Ανατόλι Νογκοβίτσιν, αρνείται επιμελώς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το ποτέ θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δηλώνοντας  ανησυχία για τον «τύπο των φορτίων» που οι ΗΠΑ μεταφέρουν αεροπορικώς στη Γεωργία.

– Βίντεο ντοκουμέντο από δημοσιογράφο του Fox News, την ώρα που δέχεται πυρά από Γεωργιανούς.

Όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές αμερικανικά όπλα βρέθηκαν μέσα στη Γεωργία με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για το τι πραγματικά περιέχουν τα φορτία της ανθρωπιστικής βοήθειας που έρχονται από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η οργάνωση Human Rights Watch, ανέφερε πως έχει πληροφορίες για βόμβες διασποράς που έριξαν οι Ρώσοι στη διάρκεια των επιθέσεών τους μέσα στη Γεωργία, ενώ το ρωσικό επιτελείο στρατού το διαψεύδει κατηγορηματικά.  

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαιτεί από τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πάρουν έγκριση για να επιστρέψουν στο ρωσικό ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη.

Το λιμάνι της  χερσονήσου της Κριμαίας- ανήκει στην Ουκρανία από την εποχή του Χρουτσόφ- είναι το κέντρο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Για ουκρανικές ανοησίες έκανε λόγο η επίσημη Μόσχα που ζητάει επαναδιαπραγμάτευση των ωρών της συνθήκης του 1997 που αφορούν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Τραγικές αναφορές από τη Ν. Οσετία

Ρημαγμένη πόλη είναι το επίκεντρο της γεωργιανής εισβολής στη Νότια Οσετία, το Τσχινβάλι. Η πόλη θυμίζει τοπίο εθνικής εκκαθάρισης, όπου ο εισβολέας προχώρησε σε μαζικές δολοφονίες αμάχων.

Η πόλη παρά το γεγονός ότι έχει περάσει υπό τον έλεγχο των ρωσικών, αλλά και των αυτονομιστικών δυνάμεων της Νότιας Οσετίας, παραμένει ανασφαλής για την επιστροφή των κατοίκων. Η παρουσία άτακτων ομάδων και ελεύθερων σκοπευτών καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη επανόδου των χιλιάδων προσφύγων.

Οι τελευταίοι και να επιστρέψουν δεν θα βρουν τίποτε, καθώς τα κτίρια είναι είτε ισοπεδωμένα είτε έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Διαβάστε επίσης:

Οι τέσσερις αγωγοί, τα συμφέροντα και ο πόλεμος

Ψυχροπολεμικό κλίμα ΗΠΑ – Ρωσίας. Νεκρός και Έλληνας ομογενής

15 Αυγούστου 2008, 08:13

Επίδειξη δύναμης από τον Ρωσικό στρατό,   13 Αυγούστου 2008, 19:16

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης