Ένα από τα πιο κρίσιμα ραντεβού για τα δημοσιονομικά της χώρας- τουλάχιστον επι κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας-έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια, στο περιθώριο του άτυπου Ecofin.

Με το ταμειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα να είναι θηλιά στο λαιμό του οικονομικού επιτελείου (υπάρχει ή θα υπάρξει άμεσο πρόβλημα πληρωμής μισθών και συντάξεων προειδοποιεί το ΠΑΣΟΚ), ο κ. Παπαθανασίου θα ζητήσει διετή παράταση στη προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν το καταφέρει -σύμμαχός του η γενικότερη τάση στην ΕΕ να ρίξει νερό στο κρασί της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς η ύφεση παραμένει- τότε η κυβέρνηση θα έχει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα για να ασκήσει οικονομική πολιτική με περισσότερο χαλαρό τρόπο και να κινηθεί εντός του πλαισίου των παροχών.
 
Παροχές, οι οποίες έτσι και αλλιώς θα είναι προεκλογικές, ανεξάρτητα του επίσημου χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. 

Η κυβερνητική πολιτική, η εκλογολογία, αλλά και οι παροχές προς τους αδυνάτους εξαρτώνται εν ολίγοις από την σημερινή προσπάθεια του Γιάννη Παπαθανασίου, να πείσει τις Βρυξέλλες ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα διετής παράταση προκειμένου να «συνετιστεί» στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3%.

Πιθανή θετική απάντηση από την Κομισιόν θα είναι πολιτικό σωσίβιο στον Καραμανλή, που θα κινηθεί στο πλαίσιο «η κυβέρνηση έχει σε εξέλιξη έργο και θα συνεχίσουμε ως έχουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αναγκαία και ικανή συνθήκη για να γίνει αυτό είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι να πειστούν ότι τα ληφθέντα μέτρα και ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ικανά να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά, έστω και σε μεγαλύτερο, από αυτό που αρχικά είχε υποσχεθεί, χρονικό διάστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης