«Οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δεν μπορεί να περιλαμβάνει την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας από τη διεθνή κοινότητα» είναι η ξεκάθαρη θέση της Μόσχας, η οποία έγινε γνωστή διά στόματος του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διαβουλεύσεις σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο είναι συνεχείς, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για την υιοθέτηση ενός σχεδίου ψηφίσματος που δεν θα αφήνει περιθώρια ελιγμών στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων. Η Δαμασκός έχει ήδη παραδώσει «πολύτιμες» πληροφορίες για το χημικό της οπλοστάσιο και δείχνει διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο ενδεχόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του κυβερνητικού στρατού της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζητούμενο, πλέον, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, είναι το πώς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την καταστροφή των όπλων αυτών θα εφαρμοστεί. Η Ουάσιγκτον πιέζει να κρατηθεί ορθάνοιχτο το παράθυρο για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος, σε μια προσπάθεια να κερδίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τους χαμένους πόντους μετά την κίνηση ματ της Ρωσίας και την πρόταση για καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

«Δεν βλέπουν στη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας μια ευκαιρία για να σώσουν τον πλανήτη από τις σημαντικές ποσότητες χημικών όπλων που υπάρχουν στη Συρία, αλλά μια ευκαιρία για να κάνουν αυτό που η Ρωσία και η Κίνα δεν θα επιτρέψουν, δηλαδή να περάσουν μια απόφαση που να περιλαμβάνει την απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος εναντίον του καθεστώτος και η οποία θα προστατεύει την αντιπολίτευση» τόνισε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μια διεθνής παρουσία χρειάζεται στις περιοχές όπου θα εργαστούν οι εμπειρογνώμονες. Είμαστε πρόθυμοι να στείλουμε στρατιώτες μας και στρατιωτική αστυνομία για να συμμετάσχουν. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μεγάλο απόσπασμα. Πιστεύω ότι στρατιωτικοί παρατηρητές θα είναι αρκετοί» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης