Η Συρία έχει δώσει στην Ρωσία νέα αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι αντάρτες προχώρησαν σε χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με υπουργό της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε επίσης ότι η αναφορά που παρέδωσαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ήταν «κατευθυνόμενη, μεροληπτική και μονομερής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι επιθεωρητές κακώς αναζήτησαν στοιχεία μόνο για την υποτιθέμενη επίθεση της 21ης Αυγούστου – και όχι για τρία προηγούμενα περιστατικά. Υπενθυμίζουμε ότι οι επιθεωρητές ανέφεραν πως βρήκαν ίχνη του φονικού αερίου Σαρίν στην επίθεση που σημειώθηκε σε προάστιο της Δαμασκού. Η αναφορά, ωστόσο, δεν εμπεριείχε ευθείες κατηγορίες για την επίθεση όμως η Δύση ήταν αυτή που την μετέφρασε κατά τρόπο αρνητικό προς το καθεστώς Άσαντ.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής επιθεωρητής του ΟΗΕ για τα χημικά στην Συρία, Άκε Σέλστρομ, δήλωσε στο BBC ότι θα είναι δύσκολο να καταστραφεί όλο το χημικό οπλοστάσιο της χώρας, αν και πιστεύει ότι θα είναι εφικτό σε μεγάλο βαθμό εφόσον οι προσπάθειες αποδειχθούν συντονισμένες.

Ο Σέλστρομ πρόσθεσε ότι πολλά εξαρτώνται από το αν η συριακή κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση είναι ειλικρινώς πρόθυμες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Και βέβαια θα είναι μία αγχωτική διαδικασία», δήλωσε σχετικά. Ο ίδιος ανέφερε κλείνοντας ότι η έκθεση της ομάδας του πιθανότατα συνεισέφερε τα μέγιστα στην απόφαση του καθεστώτος Άσαντ να συμφωνήσει στην παράδοση του χημικού του οπλοστασίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης