Η πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής γιορτάζει την ημέρα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, τιμώντας τους πολλούς πολιτισμούς που συνθέτουν τον πληθυσμό της χώρας. Η Νότια Αφρική, γνωστή ως το «Έθνος του Ουράνιου Τόξου», έχει 11 επίσημες γλώσσες.

Η νοτιοαφρικανική μουσική χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση ποικίλων μουσικών μορφών, ενώ οι χοροί της χώρας είναι μοναδικοί σε ζωντάνια και ενέργεια. Η Νότια Αφρική έχει, επίσης, μια πολύ πλούσια γαστρονομική παράδοση και είναι γνωστή για τα εκλεκτά κρασιά της από την περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ημέρα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμβολίζει τη δημοκρατία στη Νότια Αφρική. Οι αρχές που την εκφράζουν είναι: η διόρθωση των ανισοτήτων του παρελθόντος, οι αποκλεισμοί και η οικοδόμηση ενός διχασμένου έθνους. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, η πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής προσέφερε στους καλεσμένους της μια γεύση από νοτιοαφρικανική φιλοξενία. Η κα Λούλι Καλλίνικος έκανε μια σύντομη παρουσίαση για την πολιτιστική κληρονομιά, δείχνοντας πως τα θεμέλιά της βοήθησαν να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της αυτοκαταστροφής που αντιμετώπιζε η χώρα την παραμονή της δημοκρατίας της.

Η κα Λούλι Καλλίνικος είναι ιστορικός με ενεργή δράση κατά τα χρόνια του Απαρτχάιντ, γράφοντας βιβλία για το ευρύ κοινό με θέματα εργατικού δικαίου και ιστορίας, ώστε να ενημερωθούν και οι απλοί άνθρωποι για το παρελθόν της χώρας και να καθοδηγηθούν προς το μέλλον της. Το 1997, η κα Καλλίνικος τιμήθηκε με το Τάγμα του Φοίνικα από την Ελληνική Δημοκρατία. Σήμερα είναι μέλος του Οργανισμού Νοτιοαφρικανικών Πόρων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και είναι ένας από τους διαχειριστές του Πάρκου Ελευθερίας στην Πρετόρια.

Ο πρέσβης της Νοτίου Αφρικής, κ. Sophonia R Makgetla, καλωσόρισε τους καλεσμένους του και εξήρε τη σημασία της ημέρας με μια σύντομη ομιλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση για την Ημέρα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έδωσαν το παρών διπλωμάτες, επιχειρηματίες και φίλοι της Νότιας Αφρικής. Προσφέρθηκαν παραδοσιακά γαστρονομικά εδέσματα και κρασιά στους πολύχρωμα διακοσμημένους κήπους της Πρεσβευτικής Κατοικίας. Το συγκρότημα «Mandela Girls and Drum Beat boys» χόρεψε στους νοτιοαφρικανικούς ρυθμούς, καλώντας το κοινό να παραβρεθεί στη σκηνή.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης