Του Αντώνη Κουμιώτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που μαίνεται ο ηλεκτρονικός «πόλεμος» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για το μέλλον των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, η καταγγελία του αντιπροέδρου του Συλλόγου των Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Θεόδωρου Δημητριάδη δίνει άλλη διάσταση στην υπόθεση.

Έπειτα από την εντολή της τρόικας για τον ξαφνικό «θάνατο» των κρατικών εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, τα σχέδια και οι αντιπροτάσεις ανταλλάσσονται μέσω e-mail.

Η απάντηση της κυβέρνησης στο λουκέτο που προτείνει η τρόικα είναι η εν λειτουργία διατήρηση των εταιρειών, έστω και με μεγάλη συρρίκνωση. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η μάχη είναι «σκληρή», αλλά στο τέλος θα καμφθούν οι αντιρρήσεις που ξαφνικά προέβαλαν οι δανειστές. Σημειώνουν, δε, ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να θέσει τα θέματα αυτά στην Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H καταγγελία-φωτιά του αντιπροέδρου της ΕΛΒΟ

Όπως καταγγέλλει στο zougla.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) Θεόδωρος Δημητριάδης, η βιομηχανία αυτήν τη στιγμή χρειάζεται μόλις 250.000 ευρώ για να αποκτήσει φορολογική ενημερότητα (την οποία δεν παρέχει το Υπουργείο Οικονομικών), ενώ τα χρέη της προς τρίτους δεν ξεπερνούν τα 250 χιλ. ευρώ. Κι όμως, στη γραμμή παραγωγής της εταιρείας υπάρχει ανεκτέλεστο έργο που θα απέφερε στα ταμεία τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι λαμβάνουν «χαριστικά» φορολογικές ενημερότητες, το ελληνικό Δημόσιο δεν παρέχει τη δυνατότητα στην ΕΛΒΟ να εισπράξει 35 εκατ. ευρώ, να αποπληρώσει τα χρέη της, ύψους 25 εκατ. ευρώ, προς τρίτους και την εφορία καταβάλλοντας 250.000 ευρώ. Με έναν απλό υπολογισμό, θα της περισσέψουν 9.750.000 ευρώ!

Στον «πάγο» η κατασκευή εκατοντάδων Χάμερ και Λέοπαρντ

Ο κ. Δημητριάδης, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας στο zougla.gr αποκαλύπτει ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει επίσημη πρόταση προμήθειας 200 Χάμερ από το Ιράκ, ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ (!), και δεν εκτελείται αυτό. Κωλυσιεργούν για να μη δώσουν επιχειρήματα και το δικαίωμα επιβίωσης σε αυτήν την εταιρεία».

Το ίδιο αποκαλυπτικός, ο κ. Δημητριάδης συνεχίζει: «Παράλληλα, υπάρχει αραβικό ενδιαφέρον για 200 Λέοπαρντ, όπως επίσης και μία εκφρασμένη ανάγκη που προέκυψε από την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ, για την ανακατασκευή αρμάτων τα οποία θα χαρίσει ο αμερικανικός στον ελληνικό στρατό».

«Άρα, το σκάνδαλο είναι μεγάλο. Έγκλημα στα όρια της προδοσίας» καταλήγει ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων.

Στη συμπερασματική ερώτηση του δημοσιογράφου, αν, δηλαδή, υπάρχει η δυνατότητα να εισπράξει η εταιρεία 97 εκατομμύρια ευρώ (35 εκατ. από ανεκτέλεστα έργα και 62 εκατ. από τα 200 Χάμερ), ο κ. Δημητριάδης απάντησε: «Και όχι μόνο 97 εκατομμύρια. Αυτά είναι τα επίσημα».

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ καταγγέλλει στo zougla.gr:

Τι συζήτησε η ΓΣΕΕ με τους προέδρους των εργαζομένων

Το πρωί της Παρασκευής, μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της ΔΕΘ και την ομιλία του πρωθυπουργού, τα προεδρεία των σωματείων εργαζομένων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο για το εν λόγω θέμα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τονίστηκε από τον κ. Παναγόπουλο ότι: «Το παιχνίδι δεν βρίσκεται στα χέρια της τρόικας αλλά στα χέρια του πρωθυπουργού και ο ίδιος φέρει την ευθύνη να δώσει λύση».

«Υπάρχει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, μια προσπάθεια που γίνεται να πειστούμε ότι μέσω mail ο Ματίας Μορς και ο Τρα κυβερνούν την Ελλάδα» πρόσθεσε. 

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των σωματείων στα ΕΑΣ, Παναγιώτης Δούκας, και στην ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας, αντέκρουσαν με οικονομικά στοιχεία τα επιχειρήματα της τρόικας και της κυβέρνησης για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αμυντικές βιομηχανίες και υποστήριξαν ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς απολύσεις και ότι είναι δυνατόν να καταστούν βιώσιμες και κερδοφόρες.

Bενιζέλος: Η αμυντική βιομηχανία να μην αντιμετωπίζεται με δημοσιονομικά κριτήρια

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά κριτήρια στο βαθμό που καλύπτει στρατιωτικές ανάγκες, άρα εντάσσεται στη λογική της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας τόνισε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βίλνιους.

Το Σάββατο θα μετάσχει στη σύνοδο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ανεβάζει τους τόνους η αντιπολίτευση

«Είναι έγκλημα να κλείσει η ΕΛΒΟ» δήλωσε στο zougla.gr ο υπεύθυνος τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτό που πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός είναι ότι αυτή η βιομηχανική μονάδα κρίσιμου τομέα, εξαιρετικά χρήσιμου για την άμυνα της χώρας αλλά και για την παραγωγική διαδικασία, μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ελλείμματα και να συνεισφέρει, κρατώντας θέσεις εργασίας και διατηρώντας αυτήν την υψηλής ποιότητας τεχνογνωσία που έχει παραχθεί μέσα από την πολύχρονη λειτουργία και δραστηριότητά της» τόνισε ο κ. Δρίτσας και συνέχισε: «Είναι έγκλημα να κλείσει η ΕΛΒΟ, είναι έγκλημα να κλείσουν τα ελληνικά αμυντικά συστήματα. Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει απολύτως πολιτική ή αλλιώς η μόνη λύση είναι η ανατροπή της, γιατί δεν μπορεί να καταστρέφεται άλλο σε αυτόν τον τόπο οτιδήποτε παραγωγικό και να πέφτουν στην ανεργία διαρκώς περισσότεροι εργαζόμενοι».

O Θ. Δρίτσας μιλά στο zougla.gr:

Νωρίτερα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων και ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αμυντική βιομηχανία.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη-βόμβα για την ΕΛΒΟ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013, 14:02

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης