Έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου Rome Total War το οποίο πραγματικά σημάδεψε τον κόσμο των Strategy και ακολουθήθηκε από αρκετά διαφορετικά Total War με άλλη χρονική τοποθέτηση το καθένα. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που περίμεναν την επιστροφή της πολύ επιτυχημένης σειράς στα… γνώριμα λημέρια της αρχαιότητας αφού για τους περισσότερους η συγκεκριμένη περίοδος είναι και η πιο ενδιαφέρουσα. 

Έτσι λοιπόν για άλλη μια φορά η Creative Assembly και η SEGA συνεργάστηκαν ώστε να δημιουργήσουν ένα κορυφαίο Strategy. To επίσημο sequel του Rome: Total War που όλοι περιμένατε, ευελπιστεί να γίνει ο πιο ποιοτικός τίτλος της σειράς καθώς τα στοιχεία που έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι σήμερα δείχνουν ότι μπροστά μας έχουμε ένα ¨έπος¨ κυρίως όσον αφορά την διάρκεια και το μέγεθός του. Το αν το Rome 2 δικαιώνει τις ομολογουμένως μεγάλες προσδοκίες θα το δούμε παρακάτω.

Die for Glory!
Το σενάριο του Total War: Rome 2 διαδραματίζεται στην κλασική αρχαιότητα από το 272 π.Χ και η εκστρατεία διαρκεί 300 χρόνια δηλαδή 300 στροφές. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, εστιάζει στην απεικόνιση όλων των εμπλεκόμενων λαών με ακρίβεια και σε βάθος ενώ αυτή τη φορά η Ρωμαϊκή Δημοκρατία ναι μεν είναι το ¨τιμώμενο¨ κράτος αλλά σε καμία περίπτωση δεν κλέβει την παράσταση από τα άλλα factions.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περίοδος η οποία χαρακτηρίζει τον κόσμο του Rome 2 είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες της ανθρώπινης ιστορίας καθώς από την μια ο Ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται σε παρακμή αλλά από την άλλη η Ρώμη ξεκινάει έναν τεράστιο αγώνα για την κατάκτηση του τότε γνωστού κόσμου. Παράλληλα, κανείς δεν πρέπει να λησμονεί την παρουσία σπουδαίων πολιτισμών όπως ο Αιγυπτιακός ή ο Καρχηδονιακός.

Όπως όλοι μπορείτε να αντιληφθείτε, κύριος στόχος στο Rome 2 είναι όχι μόνο να εδραιώσετε την ύπαρξη του κράτους που διαχειρίζεστε αλλά και να περάσετε στην αντεπίθεση ώστε να γίνετε κυρίαρχοι όλων. Όλα τα games της σειράς έχουν μια φιλοπόλεμη νοοτροπία στην οποία οι διαπραγματεύσεις και η διπλωματία παίζουν σημαντικό αλλά όχι κυρίαρχο ρόλο. Σε αντίθεση με αυτό οι developers της Creative Assembly σε διάφορες δηλώσεις τους κατά καιρούς έχουν αποκαλύψει ότι για πρώτη φορά οι ειρηνικές διαδικασίες μεταξύ των κρατών θα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη συνέχεια. Για να πούμε κατά πόσο αυτό αληθεύει.


Installation…
Ξεκινώντας με την εγκατάσταση του Rome 2 αμέσως καταλάβαμε ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο Strategy game. Τα 35GB που καταλαμβάνει στο σκληρό σας δίσκο περιέχουν ένα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων τα οποία θα χρειαστούν αρκετή ώρα για να εγκατασταθούν στο PC σας. Η υπομονή που κάναμε όμως δικαιώθηκε καθώς από το cinematic intro κιόλας διαπιστώσαμε το πόσο καλοστημένο είναι το Total War: Rome 2. Βομβαρδισμοί, σφαγές και έντονες εκφράσεις των χαρακτήρων που περιέχονται σε αυτό μας κάνουν να ανυπομονούμε ακόμα περισσότερο για αυτό που πρόκειται να δούμε. Η συνέχεια είναι κάπως ελπιδοφόρα καθώς αντί για το χαώδες μενού που νομίζαμε ότι θα συναντήσουμε, βρίσκουμε ένα σχετικά λιτό σκηνικό με όλες τις βασικές επιλογές που είναι απαραίτητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο πιο απλά τόσο το καλύτερο
Πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την προσπάθεια για… παγκόσμια κυριαρχία, καλό θα ήταν να κάνετε μια μικρή ξενάγηση στο κεντρικό μενού και να δείτε τα μυστικά που περιέχει. Όπως αναφέραμε και πριν οι επιλογές που θα έχετε στη διάθεσή σας δεν διαφέρουν και πολύ από τις αντίστοιχες των παλιότερων Total War αφού και εδώ συναντάμε το campaign button το οποίο περιέχει τις κατηγορίες Prologue, new campaign και multiplayer campaign. Αξίζει να σταθούμε για λίγο στην επιλογή Prologue καθώς πρόκειται ουσιαστικά για το εισαγωγικό σενάριο του campaign mode.

Tα γεγονότα του Prologue λαμβάνουν χώρα το 316 π.Χ και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια των Samnite Wars, πριν δηλαδή η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία φτάσει στο απόγειο της δόξας της. Το Prologue χωρίζεται σε τρία μέρη ή σε τρεις βασικές αποστολές αν προτιμάτε, οι οποίες είναι οι Siege of Capua, Defence of Campania και Invasion of Samnium. Καθεμία έχει διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις ώστε να επιτύχετε τον ανάλογο σκοπό.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η επιλογή Battles στην οποία μπορείτε να παίξετε διάφορες ιστορικές μάχες ή να φτιάξετε μία της αρεσκείας σας. Ακόμη υπάρχει το αντίστοιχο button με την ονομασία Total War Encyclopedia το οποίο και θα σας μεταφέρει στο ηλεκτρονικό λεξικό του Total War: Rome 2 στο οποίο βρίσκονται όλες οι ορολογίες και tips που θα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο Strategy.

Modes και DLC
Αφού εισήλθαμε στην επιλογή new campaign βρεθήκαμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτά που είχαμε συνηθίσει στα προηγούμενα games της σειράς. Τα factions είναι ομαδοποιημένα ανά κουλτούρα, στοιχείο που βοηθά αρκετά καθώς η πολιτισμική ταυτότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση ενός κράτους. Έχουμε για παράδειγμα την κουλτούρα της Ρώμης η οποία αποτελείται από τους οίκους House of Cornelia, House of Julia και House of Junia. Κάθε οίκος αποτελεί ουσιαστικά ξεχωριστό κράτος με μοναδικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά εδάφη που ελέγχει.

Αυτή η διαδικασία επιλογής είναι πολύ σημαντική καθώς σας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσετε για πρώτη φορά τα χαρακτηριστικά των κρατών όπως και τα δυνατά τους σημεία. Εμείς σε αυτό το μενού μείναμε αρκετή ώρα καθώς θέλαμε να ερευνήσουμε όλες τις πτυχές των εμπλεκόμενων κρατών. Στο τέλος βέβαια καταλήξαμε να χειριζόμαστε το House of Julia της Ρώμης.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ποια ακριβώς είναι τα factions που θα παρέχονται από την αρχή στο Rome 2 και ποια θα μπορείτε να κατεβάσετε στην συνέχεια ως DLC, είτε δωρεάν είτε πληρώνοντας κάποιο αντίτιμο. Οι λαοί οι οποίοι περιέχονται εξ αρχής είναι: Ρώμη, Μακεδονία, Καρχηδόνα, Σουηβοί (Γερμανία), Aρβέρνοι (Γαλλατία), Πτολεμαϊκή Αίγυπτος, Πόντος, Ικένοι (Βρετανία) και Πάρθοι. Σαν δωρεάν DLC σας παρέχεται το Greek Culture Pack με Αθήνα, Σπάρτη και Ήπειρο, αρκεί να προπαραγγείλετε το παιχνίδι, τουλάχιστον μέσα στις επόμενες ώρες (το παιχνίδι κυκλοφορεί επίσημα αύριο 3 Σεπτεμβρίου). Το Greek Culture pack DLC υπάρχει επίσης και μέσα στην Collector’s Edition του παιχνιδιού, την οποία κάναμε unboxing κι έχει συνολικό κόστος 117 ευρώ. Το απλό παιχνίδι κοστίζει 35 ευρώ.

Στα επόμενα DLC θα ακολουθήσουν οι Σελευκίδες χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία διάθεσής τους. Υπενθυμίζουμε ότι τα factions που προαναφέρθηκαν ως DLC είναι αυτά που έχει ανακοινώσει η Creative Assembly μέχρι σήμερα ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα στην πορεία.

Αφού τελειώσετε την επιλογή του faction θα πρέπει να κάνετε κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις ώστε να ξεκινήσετε την εκστρατεία σας. Συγκεκριμένα οι επιλογές που μένουν να κάνετε είναι η ρύθμιση της δυσκολίας, της χρονικής διάρκειας μιας μάχης του τομέα των συμβουλών κ.ο.κ. Το πιο σημαντικό όμως παράθυρο το οποίο πρέπει να κοιτάξετε λεπτομερώς είναι αυτό που περιέχει τα victory conditions δηλαδή τους στόχους τους οποίους πρέπει να εκπληρώσετε ώστε να βγείτε νικητής. Αυτή την φορά υπάρχουν τρία είδη victory conditions, Military victory, Economy victory και Cultural victory ενώ κάθε faction έχει διαφορετικά victory conditions ακριβώς προσαρμοσμένα στα χαρακτηριστικά του. Ειδικά το τελευταίο μόνο θετικά μπορούμε να το δούμε καθώς κανένα κράτος δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με κάποιο άλλο οπότε και οι στόχοι πρέπει να είναι αναλόγως προσαρμοσμένοι σε αυτό.

Many choices…many buttons
Σε όλα τα προηγούμενα Total War το user interface του campaign map διατηρούσε κάποια κοινά σημεία τα οποία και αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα στην άμεση εξοικείωσή σας με αυτά. Πόσο μάλλον εάν ήσασταν και γνώστης της συγκεκριμένης Strategy σειράς. Στο Total War: Rome 2 έχουμε για πρώτη φορά την εισαγωγή επιπλέον buttons καθώς ταυτόχρονα υπάρχει και η προσθήκη περισσότερων δυνατοτήτων. Για να είμαστε ειλικρινείς το user interface του Rome 2 μοιάζει λίγο με…πιλοτήριο αεροσκάφους καθώς οι επιλογές είναι πολύ μεγάλες σε αριθμό. Ακόμη και εμείς έχοντας δοκιμάσει όλα τα προηγούμενα Total War ¨χάσαμε την μπάλα¨ στην αρχή και μοιάζαμε να τα έχουμε λίγο χαμένα.

Όλα αυτά στην αρχή όμως καθώς όπως θα διαπιστώσετε και εσείς τα πρώτα λεπτά γνωριμίας με τον in-game κόσμο του Rome 2 είναι αναγκαστικά αναγνωριστικά για την συνέχεια. Συμβουλή μας είναι λοιπόν να επεξεργαστείτε λίγο τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας με σκοπό να μην προβείτε σε κινήσεις τις οποίες δεν πρέπει να κάνετε. Όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, ακόμη και τα λάθη στις πρώτες turns μπορεί να φανούν στην συνέχεια. Το να εξηγήσουμε ένα-ένα τα buttons που υπάρχουν πραγματικά δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν αφού θα σας δημιουργούσε μόνο σύγχυση. Κλείνοντας λοιπόν το κεφάλαιο του user interface στο campaign map θέλουμε να δηλώσουμε ότι καταλαβαίνουμε απόλυτα τον μεγάλο αριθμό επιλογών που υπάρχουν καθώς οι δυνατότητες που σας προσδίδουν είναι περισσότερες από ποτέ.

Ένας αχανής κόσμος!
Η ¨σκακιέρα¨ η οποία αποτελεί τον κόσμο του Rome 2 είναι πραγματικά τεράστια με περισσότερα από 180 regions τα οποία είναι χωρισμένα σε περίπου 50 provinces. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια αυτοκρατορία που εκτείνεται από τη Βρετανία μέχρι την Σαχάρα και από την σημερινή Πορτογαλία μέχρι και τα βάθη της ανατολής στο Αφγανιστάν. Από αυτά μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το να καταφέρετε να χτίσετε ένα παντοδύναμο κράτος δεν εξαρτάται μόνο από τις νίκες στα πεδία των μαχών αλλά και από τον χρόνο τον οποίο είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε. Το campaign map ξεπερνάει κάθε προηγούμενο σε διαστάσεις και δυναμική χτίζοντας ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να ελέγξετε.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, κάθε turn ισοδυναμεί με ένα έτος οπότε οι κινήσεις των στρατευμάτων σας και των χαρακτήρων είναι προσαρμοσμένες σε αυτή την χρονική περίοδο. Τα εδάφη λοιπόν που μπορούν να καλύψουν σε μια turn οι προαναφερθέντες είναι ικανοποιητικά σε έκταση αλλά σαφώς λιγότερα από τις αντίστοιχες πραγματικές αποστάσεις τις οποίες θα μπορούσαν να κάνουν. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς υπάρχει σε όλα τα προηγούμενα Total War αφού όπως φαίνεται οι developers της Creative Assembly έχουν ρίξει μεγάλο βάρος στην αντοχή και στην διάρκεια του campaign.

Γνώριμα controls
O τομέας του χειρισμού δεν έχει να επιδείξει κάτι το πρωτότυπο σε σχέση με το παρελθόν αν και αρχικά ενδέχεται να ξενίσει τους αμύητους της σειράς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα πλήκτρα W, A, S, D, Q, E χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της κάμερας (με τα δύο τελευταία την περιστρέφετε δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα αντίστοιχα), με το αριστερό κλικ του mouse σας επιλέγετε τα στρατεύματα σας, ενώ με το δεξί τα κατευθύνετε στο σημείο του χάρτη που επιθυμείτε.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει είναι και η ύπαρξη των διαφόρων agents. Πιο συγκεκριμένα θα έχετε στην διάθεσή σας τρεις κατηγορίες πρακτόρων: τον champion, τον dignitary και τον spy με τον πρώτο να αποτελεί νέα προσθήκη. O spy είναι ο γνωστός κατάσκοπος που εξερευνεί άγνωστες περιοχές και μπορεί να αποκαλύψει τα μυστικά των εχθρών σας, ο dignitary πρόκειται για τον διπλωμάτη ή τον πρέσβη που έχετε ενώ ο champion είναι ένας ήρωας πολύ δημοφιλής στον λαό σας με μεγάλες πολεμικές δυνατότητες ικανές να εμπνεύσουν και να ενισχύσουν ένα ολόκληρο στράτευμα. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση των μονάδων σας αλλά και να δράσει σαν δολοφόνος των αντίπαλων στρατηγών. Αναμφίβολα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσθήκη η οποία αντικαθιστά τον παλιότερο Assassin agent με ένα πιο πολύπλευρο εργαλείο.

Προσπαθήστε να κάνετε σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων σας με σκοπό να είστε προετοιμασμένοι όταν θα πρέπει. Είναι βέβαιο ότι θα βρεθείτε αρκετές φορές στον ρόλο του αμυνόμενου!

Economy and diplomacy
Γεμάτο ταμείο ίσον ισχυρό κράτος. Αυτή η φράση είναι η ιδανικότερη για να περιγράψουμε την οικονομική φιλοσοφία του Rome 2 καθώς αν νομίζατε ότι το να είστε καλύτερος στρατηγός είναι υπεράνω όλων απλά ξεγελιέστε. Τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στην οικονομική διαχείριση τους κράτους σας. Πρωταρχικός σας στόχος πριν την έναρξη οποιασδήποτε πολεμικής εκστρατείας που έχετε στο μυαλό σας είναι να υπολογίσετε τις συνέπειες που αυτή θα έχει στα ταμεία σας αλλά και κατά πόσο μπορεί να προσφέρει στο να γεμίσουν. Κάθε πόλη έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί οικονομικά αρκεί να της δώσετε την ευκαιρία χτίζοντας τα κατάλληλα κτίρια προσέχοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Για παράδειγμα δεν έχει κανένα νόημα να χτίσετε σε μια πόλη μεγαλύτερο λιμάνι για περισσότερο εμπόριο αν παράλληλα το public order είναι χαμηλό.

Γενικότερα ο τομέας της οικονομίας είναι ο πιο σημαντικός όλων και ανεξάρτητα από την γεωπολιτική θέση που βρισκόσαστε αν έχετε ένα ισχυρό κομπόδεμα δεν φοβάστε κανέναν αντιθέτως τα αντίπαλα κράτη θα λυγίσουν πιο εύκολα και θα γίνουν πιο ευάλωτα. Εδώ θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στους developers καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά σε παιχνίδι της σειράς Total War στο οποίο το ΑΙ έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά ξεμένοντας πολλές φορές από χρήματα στην προσπάθεια να κρατήσει ένα πολυδάπανο πόλεμο.

To μπλα μπλα μετράει…
Ο άλλος μεγάλος τομέας από τον οποίο περιμέναμε πολλά είναι η διπλωματία. Όσοι από εσάς παρακολουθείτε τις εξελίξεις του Rome 2 τους τελευταίους μήνες θα γνωρίζετε ότι οι ιθύνοντες της Creative Assembly καμάρωναν ότι επιτέλους η διπλωματία θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στον οποίο τα αντίπαλα κράτη δεν θα είναι σαν Ταλιμπάν που κάποια στιγμή θα σας επιτεθούν μαζικά με κάθε τρόπο αλλά οργανωμένες διοικήσεις που πάνω απ’ όλα επιζητούν την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών.

Εδώ δυστυχώς πρέπει να επισημάνουμε το πρώτο μειονέκτημα που βρήκαμε στο Rome 2 ακόμη και αν αυτό δεν είναι ικανό να χαλάσει την γενικότερη ποιότητα του πολυαναμενόμενου Strategy. Η διπλωματία λοιπόν δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο για την συνέχεια και αυτό διότι οτιδήποτε και να γίνει ανεξαρτήτως των κινήσεών σας, τα πάντα οδηγούν σε πόλεμο με τα άλλα κράτη είτε επειδή είστε αναγκασμένοι να επιτεθείτε με σκοπό να σώσετε την οικονομία σας είτε επειδή τα άλλα factions είναι τόσο εχθρικά μαζί σας που οι συνθήκες είναι ιδανικές για συγκρούσεις. Θα σας αναφέρουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβετε καλύτερα. Όταν ξεκινήσαμε την εκστρατεία με τους Ρωμαίους του House of Julia, με λύπη διαπιστώσαμε μετά από λίγες στροφές ότι για να σώσουμε την οικονομία μας θα έπρεπε να επιτεθούμε στις ελληνικές κτήσεις τις Σικελίας. Ήταν δηλαδή αναπόφευκτος ο πόλεμος με σκοπό την σωτηρία του δικού μας κράτους.

“Άντρες…ετοιμαστείτε, η μάχη ξεκινά”
Αναμφισβήτητα το πεδίο της μάχης είναι το πιο θεαματικό χαρακτηριστικό όλης της σειράς Total War με την σύγκρουση χιλιάδων στρατιωτών σε πραγματικούς αριθμούς. Το Rome 2 βάζει τον πήχη ακόμη υψηλότερα καθώς για πρώτη φορά έχουμε τόσα μεγάλα πεδία μαχών σε πραγματικά αμέτρητες τοποθεσίες. Επίσης, ο χειρισμός του στόλου και των δυνάμεων ξηράς ταυτόχρονα δείχνει ότι η μάχη εξαρτάται πλέον από πολλούς παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν αποφασιστικά στην έκβασή της. Η εμπειρία μετά από αρκετές ταυτόχρονες συγκρούσεις σε στεριά και θάλασσα μας άφησε μόνο θετικές εντυπώσεις.

Είναι αλήθεια ότι για να φτάσετε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να χειρίζεστε με ευκολία τον στόλο και τον στρατό σας ταυτόχρονα θα πρέπει να δώσετε πολλές μάχες και να χάσετε την πλειοψηφία αυτών. Πιστέψτε μας όμως ότι στο τέλος μόνο εντυπωσιασμένοι θα βγείτε. Πιο συγκεκριμένα οι ναυτικές συγκρούσεις κινούνται σε ένα ικανοποιητικό βαθμό δυσκολίας καθώς για να εμβολίσετε τα αντίπαλα πλοία δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αυτό όμως είναι αντικειμενικά αποδεκτό από όλους και εξαρτάται καθαρά από την εξοικείωση που θα αποκτήσετε με αυτού του είδους τις συγκρούσεις. Ακόμη η ποικιλία των ναυτικών μονάδων είναι πολύ μεγάλη και αυτό σας επιτρέπει να χειριστείτε σπουδαία πλοία της αρχαιότητας.

Από την άλλη οι μάχες στην στεριά είναι επίσης πολύ εντυπωσιακές αλλά για τους μυημένους της σειράς δεν αποτελούν κάτι το πρωτότυπο. Με λίγα λόγια εάν έχετε ασχοληθεί για παράδειγμα έστω και στο ελάχιστο με το Shogun 2 δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα. Τα στρατιωτικά τμήματα υπακούουν αμέσως στις εντολές σας και δείχνουν να έχουν αυξημένη νοημοσύνη. Επιπλέον οι ψυχολογία τους στο πεδίο της μάχης κινείται σε καλά επίπεδα ακόμη και αν έχουν πολλές απώλειες αλλά αυτό εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό και από το είδος του στρατιωτικού τμήματος. Ο αριθμός των τμημάτων που θα έχετε την ευκαιρία να χειριστείτε ξεπερνάει κάθε προηγούμενο και πρακτικά είναι μη προσεγγίσιμος.

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι φέτος έχουμε την προσθήκη των capture points μέσα στην μάχη και τα οποία εάν τα κατακτήσετε τότε θα είστε νικητής. Ακόμη, η δημιουργία των στρατιωτικών μονάδων δεν γίνεται μέσα στις πόλεις αλλά από τους στρατηγούς που έχετε όπου κι αν βρίσκονται. Συνοψίζοντας οι real-time μάχες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο εντυπωσιακές και επικές. Η παρουσία χιλιάδων στρατιωτών αλλά και πολλών πλοίων δημιουργεί ένα ιδανικό σκηνικό που οι fans του είδους θα λατρέψουν καθιστώντας κατά την γνώμη μας το Rome 2 το πιο εντυπωσιακό Strategy στον τομέα των real time μαχών που έχουμε δει.

A.I και multiplayer
Γενικότερα το A.I σε κάθε Strategy είναι σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Έτσι λοιπόν ένα σοβαρό Α.Ι πρέπει να συμβαδίζει απόλυτα με την ποιότητα του game και στην περίπτωση του Rome 2 αυτό επιτυγχάνεται απόλυτα καθώς κινείται σε υψηλά επίπεδα με έξυπνες στρατηγικές κινήσεις τόσο στις real time μάχες όσο και στο campaign map. Με λίγα λόγια πρέπει να προσδοκείτε τα πάντα από το Α.Ι ακόμη και κινήσεις τις οποίες δεν θα περιμένατε ποτέ να κάνει. Έχει δηλαδή ανθρώπινα χαρακτηριστικά που μεταφράζονται στις λέξεις πονηριά και ευφυΐα. Κάθε κίνηση την οποία κάνετε πρέπει να την μετράτε σωστά αφού μπορεί να σας αφήσει εκτεθειμένους στις άγριες ορέξεις του Α.Ι και να βρεθείτε προ εκπλήξεως. Ακόμη και στο επίπεδο δυσκολίας medium είναι πολύ πιθανό να τα βρείτε σκούρα ειδικά στη αρχή και το κράτος σας να δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσεις.

Ο τομέας του multiplayer θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι head-to-head μάχες (1v1 έως 4v4) και η δεύτερη η multiplayer εκστρατεία (1v1 ή co-op 2 παικτών). Σε περίπτωση που θέλετε απλά να συμμετάσχετε σε μάχες με άλλους χρήστες η πρώτη κατηγορία είναι η ιδανική ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ανέβετε στα σχετικά leaderboards. Από την άλλη η δεύτερη περίπτωση απευθύνεται σε εκείνους που είναι πιο υπομονετικοί καθώς ένα campaign δυο ατόμων μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε διάφορες μάχες κυρίως 2v2 αλλά και σε ορισμένες 1v1. Tα συμπεράσματα που αποκομίσαμε είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς η συνύπαρξη πολλών στρατευμάτων στο ίδιο πεδίο μάχης δημιουργούν ένα ¨εκρηκτικό¨ σκηνικό. Για μέγιστη απόλαυση όμως καλό θα ήταν να διαθέτετε μια καλή σύνδεση Internet ώστε να διατηρείτε το ping σε χαμηλό βαθμό αλλά και ένα PC με ισχυρή κάρτα γραφικών που να τρέχει το Rome 2 χωρίς κάποιο πρόβλημα. Πάντοτε όμως σε έναν τίτλο Total War το multiplayer περνούσε σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το single-player campaign.

Greek culture pack DLC
Γνωρίζοντας εξ αρχής ότι το πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο από την Creative Assemply Greek Culture pack θα συμπεριλαμβάνεται στον κώδικα που θα έχουμε στην διάθεσή μας αμέσως μας κέντρισε το ενδιαφέρον ώστε να διαπιστώσουμε εάν ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο το περιμέναμε. Υπενθυμίζουμε ότι το Greek Culture pack που παρέχεται δωρεάν αν προπαραγγείλετε το παιχνίδι, προσθέτει τον ελληνικό πολιτισμό με τρία playable κράτη τα οποία είναι η Αθήνα, η Σπάρτη και η Ήπειρος. Τα τρία αυτά ελληνικά κράτη ναι μεν μοιράζονται κοινούς στόχους, ιδέες και διπλωματικές αρχές αλλά όμως πάνω απ’ όλα τοποθετούν την ανεξαρτησία τους και έχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις διάφορες πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις και τις απειλές από τον έξω κόσμο.

Εμείς ξεκινήσαμε εκστρατείες και με τα τρία αυτά κράτη που είχαν ως αποκλειστικό σκοπό να καταλάβουμε τη θέση την οποία βρίσκονται αλλά και να δούμε αν όλα τα ομολογουμένως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είχαν αποδοθεί με σωστό τρόπο. Ειδικότερα σας αναφέρουμε ότι μπορεί τα τρία ελληνικά κράτη του πακέτου να είναι μικρά και να είναι σε δύσκολη θέση γεωγραφικά αλλά ο πολιτισμός των Ελλήνων τους δίνει προτέρημα όταν αμύνονται στο δικό τους έδαφος ή σε συμμαχικό. Επίσης έχουν bonus στον πλούτο που παράγεται στις πρωτεύουσές τους αλλά και στις πολιτισμικές επιρροές των πληθυσμών που βρίσκονται εντός των συνόρων τους.

Επιπροσθέτως τα ελληνικά κράτη του πακέτου έχουν τα δικά τους οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτιστικά victory conditions. Και φυσικά κάθε ένα από τα τρία κράτη έχει τα δικά του events, στόχους, υπόθεση και διλλήματα. Όσον αφορά τις στρατιωτικές αρετές ο ναυτικό της Αθήνας είναι το δυνατό της όπλο, οι στρατοί των Σπαρτιατών είναι απίστευτα σκληροτράχηλοι στην μάχη (αλλά όχι ανίκητοι) ενώ τέλος το κράτος της Ηπείρου διακρίνεται για την μαχητικότητα τους στρατού του που ενισχύεται από την ύπαρξη πολεμικών ελεφάντων.

Ανάμεσα στην ομολογουμένως μεγάλη ποικιλία των πολεμικών τμημάτων υπάρχουν και κάποια τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους και έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν την διαφορά στην μάχη. Από τους Σπαρτιάτες ξεχωρίζει το τμήμα με το όνομα Heroes of Sparta το οποίο αποτελεί η πολεμική ελίτ της θρυλικής πόλης, από την Αθήνα οι Thorax Hoplites αποτελούν το βαρύτερο τμήμα της φάλαγγας ενώ τέλος στον στρατό της Ηπείρου θα συναντήσετε τους Agrianian Axemen, οι οποίοι κρατώντας τσεκούρι αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια σας.

Κλείνοντας το κεφάλαιο του Greek Culture pack πρέπει να αναφέρουμε και τα τρία κτίρια τα οποία αποτελούν και τα σύμβολα αυτών των κρατών και τα οποία είναι σχεδόν απαραίτητα για την ευημερία τους. Το The Monument of Lacedaemon είναι το σύμβολο της στρατιωτικής παράδοσης της Σπάρτης το οποίο ρίχνει το κόστος όλων των στρατιωτικών μονάδων και αυξάνει εντυπωσιακά το ηθικό σε όλα τα στρατεύματα της επαρχίας καθώς και δίνει και ένα global bonus ηθικού σε όλα τα στρατεύματα της Σπάρτης. Στην Αθήνα θα συναντήσετε την Ακρόπολη που λειτουργεί και σαν φρούριο και αυξάνει τη δυνατότητα της πόλης να αντέξει σε πολιορκίες ενώ δίνει μεγαλύτερη δύναμη στους agents των Αθηνών. Τέλος, το Oracle of Dodona, το γνωστό μαντείο της Δωδώνης αυξάνει την ταχύτητα της ανάπτυξης των πόλεων, την ευημερία των πολιτών στις επαρχίες και τον ρυθμό με τον οποίο ξένοι πολιτισμοί εξελληνίζονται. Αντικειμενικά όμως, παρά τα πλεονεκτήματά τους, τα ελληνικά κράτη βρίσκονται σε δυσχερή θέση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα και η ύπαρξή τους απειλείται άμεσα.

Είστε έτοιμοι να ταξιδέψετε στο χρόνο;
Το Total War: Rome 2 χρησιμοποιεί μια αναβαθμισμένη έκδοση της Warscape engine που είδαμε στο Total War: Shogun 2. Ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στα animations των μονάδων προσδίδοντας ακόμη περισσότερο ρεαλισμό στις κινήσεις τους κατά την διάρκεια των μαχών αφού η παρούσα δημιουργία αποτελεί ένα πραγματικά μεγαλεπήβολο project για την Creative Assembly, η οποία απασχολεί περισσότερους από 100 developers για την ανάπτυξή του. Η χρήση του dynamic lighting είναι υποδειγματική και τα weather effects πραγματικά εντυπωσιάζουν, ειδικά στις περιπτώσεις όπου το πεδίο της μάχης καλύπτεται από πυκνή ομίχλη. Το frame rate από την άλλη πλευρά παραμένει σταθερό ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες και η engine στέκεται στο ύψος της ακόμη και σε mid συστήματα ενώ δεν συναντήσαμε καθόλου bugs. Επίσης οι πόλεις είναι τόσο προσεγμένες που θα παρατηρήσετε ότι στις επιθέσεις τις οποίες θα κάνετε σε αντίπαλα factions πολλές φορές θα ¨κολλήσετε¨ και θα τις χαζεύετε καθώς αποτελούν πραγματικά σχεδιαστικά αριστουργήματα.

Επειδή όμως τίποτα δεν είναι τέλειο, στις real-time μάχες παρατηρήσαμε ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι μακράν πιο κακοσχεδιασμένο από αυτό που περιμέναμε. Μιλάμε λοιπόν για της πάσης φύσεως πυρά που εξαπολύονται από τα τμήματα των πελταστών, των τοξοτών και των slingers. Για να είμαστε πιο ακριβείς κάθε φορά που ένα τμήμα τοξοτών για παράδειγμα ρίχνει με τα βέλη του αντί να βλέπουμε ένα όμορφο θέαμα από εκατοντάδες εικονικές ¨βελόνες¨ να τρυπούν τον αέρα διαπιστώνουμε ότι δημιουργείται ένα χοντροκομμένο σύνολο πραγμάτων που απλά εκσφενδονίζονται με τελικό αποτέλεσμα ένα απροσδιόριστο σχήμα που μοιάζει με σύννεφο καπνού. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόδοση μπορεί να χαρακτηριστεί και προχειροδουλειά για την Creative Assembly και ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο προχώρησαν σε αυτή την κίνηση.

Ρωμαϊκά ακούσματα και όχι μόνο…
Ο ηχητικός τομέας στέκεται επαρκώς στο ύψος των περιστάσεων. Το voice acting και τα ηχητικά εφέ καταφέρνουν με απόλυτη επιτυχία να αποδώσουν το κλίμα και την ένταση που επικρατεί στο πεδίο της μάχης αλλά και να σας μεταφέρουν άριστα τις πολεμικές συνθήκες που επικρατούσαν στις τάξεις ενός στρατεύματος. Οι ήχοι που δημιουργούνται από τις μάχες σώμα με σώμα είναι εκπληκτικοί καθώς θα μπορείτε να ακούσετε τα σπαθιά και τις ασπίδες που συγκρούονται με μεγάλη ευκολία.

Επιπλέον, τα soundtracks που έχουν επιλεγεί για να ντύνουν το campaign είναι άλλοτε πολεμικοί ήχοι και άλλοτε ήρεμες μελωδίες που θυμίζουν πολύ εκείνες τις εποχές. Αυτά βέβαια αλλάζουν ανάλογα με το αν προμηνύεται πόλεμος ή ζείτε σε μια μακρά περίοδο ειρήνης. Συνοψίζοντας ο τομέας του ήχου ήταν τόσο ποιοτικός όσο τον περιμέναμε επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η Creative Assembly έχει γίνει πλέον αυθεντία στο να δημιουργεί σωστό ηχητικό υπόβαθρο όπως επιβεβαιώνεται και από την πλειοψηφία των Total War games που έχει δημιουργήσει.

Το αρτιότερο σύγχρονο Strategy!
Με βάση αυτά που είδαμε το μόνο σίγουρο είναι ότι το Total War: Rome 2 δικαιώνει απόλυτα τις προσδοκίες μας με τον καλύτερο τρόπο. Κάποια bugs που υπήρχαν ξεπεράστηκαν ευτυχώς με το σημερινό patch, κάτι που ήταν ο κυριότερος φόβος μας για την συνέχεια. Οι gameplay μηχανισμοί έχουν το απαραίτητο βάθος για να συγκινήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό φίλο της σειράς και των Strategy γενικότερα, παρότι βέβαια οι νέοι ίσως δεν μυηθούν τόσο γρήγορα στο σύμπαν του λόγω πολλών εξειδικευμένων επιλογών.

Μετά από δεκάδες ώρες gameplay αυτό που έχουμε να δηλώσουμε ότι το Rome 2 δεν είναι μόνο το πιο ποιοτικό Strategy για αυτήν την χρονιά. Η δουλειά της Creative Assembly μας εξέπληξε ευχάριστα σε όλους τους τομείς καθώς οι developers δούλεψαν πραγματικά εκεί που έπρεπε. Κατά συνέχεια, ο νέος τίτλος της Sega βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα κορυφαία games του έτους.

Θετικά:
– Gameplay με βάθος, ποιότητα και ρεαλιστικές συνθήκες
– Είναι πρακτικά ατελείωτο όσον αφορά την διάρκειά του καθώς ακόμη και μετά την εκπλήρωση των στόχων συνεχίζεται κανονικά η ζωή της αυτοκρατορίας σας
– Γραφικά προσεγμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια
– Το multiplayer δείχνει αναβαθμισμένο μετά την προσθήκη νέων επιλογών και διάφορων σεναρίων
– Ήχος που σας μεταφέρει άψογα την ένταση και τον ρεαλισμό των μαχών

Αρνητικά:
– Παραμένει δύσκολο στην εκμάθηση με δύσχρηστο user interface που θα αποτελέσει πρόβλημα από τους αρχάριους
– Η αναπαράσταση των βολών από τους τοξότες ή τα ανάλογα τμήματα είναι πολύ κατώτερη ποιοτικά από το γενικότερο σύνολο
– Η διπλωματία κινείται δυστυχώς στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους τίτλους διατηρώντας δευτερεύοντα ρόλο

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.8

Αναμφίβολα το Total War: Rome 2 αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι στον πολύ απαιτητικό χώρο των Strategy ανταμείβοντας τους απανταχού fans της σειράς με τον καλύτερο τρόπο.

Γιώργος Λακαφώσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης