Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες σε ένα μήνα είναι ο μακάβριος απολογισμός της ασυδοσίας των ιδιωτών εργολάβων, της διαφθοράς που μαστίζει την Επιθεώρηση Εργασίας και της αδιαφορίας του πολιτικού κόσμου για την ανθρώπινη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλος ένας εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή στα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, όταν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης σημειώθηκε έκρηξη σε καμίνι του εργοστασίου.

Την ίδια ώρα, ακολουθώντας την αδυσώπητη λογική της οικονομίας, η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσιζε την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και ανακοίνωνε τα ονόματα των 9 «μνηστήρων» που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη ΛΑΡΚΟ.

Αυτά συμβαίνουν σε μία εταιρεία «αμαρτωλή», όπου οι διευθυντές, που αισίως έφτασαν τους 52 τον αριθμό, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, έχοντας κατά κανόνα ως κύριο προσόν τους την κομματική τους ιδιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θυσία στον βωμό του Μαμωνά

Τα ατυχήματα δεν συμβαίνουν τόσο στους μόνιμους υπαλλήλους της ΛΑΡΚΟ, λένε οι συνδικαλιστές, αλλά στα συνεργεία ιδιωτών εργολάβων που εκτελούν έργα προσλαμβάνοντας «ενοικιαζόμενους», δηλαδή ανειδίκευτους νεαρούς εργάτες, που είναι πρόθυμοι να εργαστούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
 
Η αιτία του κακού, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη zougla.gr, είναι η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, τα οποία όφειλαν να λαμβάνουν οι ιδιώτες εργολάβοι.
 
Όμως, οι χαμηλές προσφορές που έχουν καταθέσει για να πάρουν το έργο δεν αφήνουν περιθώρια για «περιττά» έξοδα, όπως τα μέτρα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, Ανδρέας Κορέντζελος, μιλάει στη zougla.gr για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, και καταγγέλλει το απαράδεκτο εργασιακό περιβάλλον που σκοτώνει…

 

Ωστόσο, το θύμα του σημερινού ατυχήματος, αν και εργαζόταν σε ιδιωτικά συνεργεία, τελευταία είχε μονιμοποιηθεί -γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα στη ΛΑΡΚΟ είναι γενικότερο.

Οι διεφθαρμένοι του Δημοσίου

Απαντώντας στην εύλογη απορία που εξέφρασε η zougla.gr ‘γιατί, όταν διαπιστώνεται έλλειψη μέτρων ασφαλείας, δεν επεμβαίνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας’, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ μιλάνε ευθέως είτε για διάβρωση των υπηρεσιών από την εργοδοσία και για διεφθαρμένους υπάλληλους που κάνουν τα στραβά μάτια είτε για έλλειψη προσωπικού σε αυτές τις υπηρεσίες.

Ο κ. Κορέντζελος καταγγέλλει στη zougla.gr παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

 

Μάλιστα, στην περιοχή δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας, και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας έχει ζητήσει τη δημιουργία της.


Δ. Στρατούλης: Πρόκειται για «δολοφονίες»

Ο υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Δημήτρης Στρατούλης, όχι μόνο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες, αλλά μιλάει για «δολοφονίες» και ζητάει την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων όσο ψηλά κι αν αυτοί βρίσκονται:

«Οι ηθικοί αυτουργοί είναι αφενός οι εργοδότες τους, που παραβιάζουν ασύστολα τους νόμους και τους κανονισμούς για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, και αφετέρου η κυβέρνηση που κάνει τα στραβά μάτια», καταγγέλλει το στέλεχος του ΣΥΝ.

 

Κατόπιν εορτής τα μέτρα

Όπως συχνά συμβαίνει στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», μετά το ατύχημα η κυβέρνηση ανακοίνωσε άμεσα μέτρα. Εντολή προσωρινής σφράγισης των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της Λάριμνας, προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος, έδωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Κωστής Μουσουρούλης.

Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ μεταβαίνουν για αυτοψία εμπειρογνώμονες της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος. Όμως τώρα είναι αργά για τους άτυχους εργαζόμενους, που έχασαν τη ζωή τους από το καυτό μέταλλο.

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά εξέφρασε τη θλίψη της και δήλωσε, ότι «όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας είμαστε σκληροί και αμείλικτοι και δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν και σε δεύτερο τραγικό συμβάν μέσα σε έναν μήνα».

Οι 9 «μνηστήρες» της ΛΑΡΚΟ

Παρόλα αυτά, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται εν εξελίξει, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλεια στους εργαζόμενους και ανησυχία ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων καταγγέλλει στη zougla.gr σκανδαλώδη κακοδιαχείριση και αδικαιολόγητες ζημιές ύψους 500 εκατ. δολαρίων. 

 

Η κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Απασχόλησης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των επτά εκ των εννέα υποψήφιων επενδυτών που ενδιαφέρονται για τη ΛΑΡΚΟ.

1. AKTOR S.A. (Ελλάδα)

2. CUNICO RESΟURCES N. V. (Ολλανδία)

3. FEVAMONITICO SARL (Λουξεμβούργο)

4. HELLENIC HALYVOURGIA S.A. (Ελλάδα)

5. MYTILINEOS HOLDINGS S.A. (Ελλάδα)

6. PANEGEAN Ltd (Κύπρος – Κοινοπραξία μεταξύ GLENCORE INTERNATIONAL A.G. & SWISSMARINE INC.)

7. SOLWAY INDUSTRIES LTD (Ρωσία)

Εκτός των παραπάνω, στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν μία διεθνής Επενδυτική Τράπεζα και ένας διεθνής Όμιλος του Μεταλλευτικού Κλάδου, οι οποίοι δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης