Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα – σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters – ότι η χώρα του θα μπορούσε να πάρει μέρος στην πιθανή επέμβαση εναντίον του συριακού καθεστώτος, παρά την οπισθοχώρηση της Βρετανίας.

Επίσης, επεσήμανε ότι η χημική επίθεση που υποτίθεται ότι εξαπέλυσε στις 21 Αυγούστου το συριακό καθεστώς προκάλεσε «ανεπανόρθωτη» ζημιά στον συριακό λαό και δεν πρέπει να μείνει «ατιμώρητη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει τη λογική μίας σκληρής και χειροπιαστής απάντησης στον Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ σημείωσε ότι είναι έτοιμος να δουλέψει σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος Ολάντ ανέφερε ότι όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επικείμενη επέμβαση στη Συρία, αλλά δεν πρόκειται να πάρει απόφαση για στρατιωτική ενέργεια, χωρίς τα δεδομένα να δικαιολογούν απόλυτα αυτήν την επιλογή.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στην εφημερίδα «Le Monde» δήλωσε: «Η χημική επίθεση στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα δεν γίνεται να μείνει ατιμώρητη. Δεν είμαι εκ των προτέρων υπέρμαχος της στρατιωτικής υπέρβασης που θα “απελευθέρωνε” τη Συρία ή θα κατέρριπτε το καθεστώς. Όμως, νομίζω ότι χρειάζεται να μπει μία τελεία σε όλα αυτά τα αίσχη και την ανείπωτη τραγωδία που βιώνει ο συριακός λαός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να δράσει, τότε θα διαμορφωθεί ένας συνασπισμός που θα έχει συγκεκριμένο σκοπό και καλό θα ήταν να είναι όσο πιο ευρύς γίνεται. Πιθανώς, με τη συμμετοχή του Αραβικού Συνδέσμου και των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών» πρόσθεσε.

Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης