Αντιμέτωπη με το εκτελεστικό απόσπασμα βρίσκεται πλέον η 57χρονη Βρετανίδα Lindsay Sandiford, μετά την απορριπτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τζακάρτα για μετατροπή της θανατικής ποινής της σε ισόβια.

Η Sandiford που είχε εγκατασταθεί στην Ινδονησία και εργαζόταν ως γραμματέας σε νομικό γραφείο, καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών καθώς βρέθηκε ένοχη για διακίνηση περίπου 4,8 κιλών κοκαΐνης αξίας 2 εκατ. ευρώ, σε μιά χώρα που έχει τους πλέον σκληρούς νόμους στον κόσμο όσον αφορά το εμπόριο ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύλληψή της είχε γίνει όταν τα ναρκωτικά ανιχνεύτηκαν στις αποσκευές της, ενώ ταξίδευε από την Ταϊλάνδη στο Μπαλί. Το δικαστήριο αποφάσισε την σκληρότερη των ποινών -και μάλιστα ομόφωνα- καθώς πείστηκε πως η ίδια αποτελούσε μέρος μεγάλου κυκλώματος στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν τρεις ακόμη Βρετανοί οι οποίοι όμως διέφυγαν της σύλληψης.

Έφεση είχε απορριφθεί ομόφωνα από τρεις δικαστές που κάθεται σε μια κλειστή ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Τζακάρτα , την Πέμπτη .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θανατοποινίτης Lindsay Sandiford, μητέρα δυο γιών 22 και 24 ετών, αρχικά είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη, αλλά περιφερειακό δικαστήριο της χώρας εξέδωσε ποινή θανάτου, μια ποινή η οποία τελικά και επικυρώθηκε με την τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μοναδική ελπίδα τώρα για την καταδικασμένη γυναίκα η οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε βαθιά κατάθλιψη, απομένει η επιείκεια του Προέδρου της χώρας Susilo Bambang Yudhoyono, που όμως δεν συνηθίζει να δείχνει την μεγαλοψυχία του απέναντι σε εμπόρους ναρκωτικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 40 αλλοδαποί καταδικασμένοι σε θάνατο για εγκλήματα ναρκωτικών, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πτέρυγες μελλοθανάτων της χώρας, περιμένοντας να περάσουν κάποια χρόνια, καθώς η νομοθεσία πριν την εκτέλεση απαιτεί πολυετή «αναμονή» ώστε να εκμηδενιστεί η όποια πιθανότητα δικαστικής πλάνης.

Ο αριθμός των μέχρι στιγμής εκτελεσθέντων αλλοδαπών για αδικήματα ναρκωτικών για έχει φτάσει τους πέντε, ενώ η τελευταία έγινε το 2008.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης