Αντίστροφα μετρούν οι ώρες για τους πολίτες της Συρίας που έχουν ήδη αποδυθεί σε ένα αγώνα συλλογής προμηθειών εν όψει της επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης, ενώ παράλληλα αναζητούν ασφαλή καταφύγια, καθώς βρίσκονται σε περιοχές που δεδηλωμένα αποτελούν βασικούς στόχους των Αμερικανών Αξιωματούχων.
Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών ολοκλήρωσαν ήδη την δεύτερη επιθεώρηση σε εγκαταστάσεις των ενόπλων αντικαθεστωτικών, προκειμένου να βρουν οποιοδήποτε στοιχείο θα μπορούσε να τους συνδέσει με την πρόσφατη επίθεση νευροτοξικών αερίων εναντίον του πληθυσμού, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.650 άτομα, ανάμεσα στα οποία εκατοντάδες γυναίκες και μικρά παιδιά.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ωστόσο «αδυνατεί να λάβει μια οριστική απόφαση που να καταδικάζει την φερόμενη χρήση χημικών από το συριακό καθεστώς εξαιτίας της ρωσικής αδιαλλαξίας», ανέφεραν οι ΗΠΑ σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP.
Επικαλούμενος την ανάγκη για μια πιο ενδελεχή έρευνα των πραγματικών υπαιτίων, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση για κοινή στάση των παγκόσμιων δυνάμεων θεωρώντας απολύτως απαραίτητο τον περισσότερο χρόνο ώστε οι επιθεωρητές να μπορούν να ολοκληρώσουν το έργο τους, ωστόσο, ΗΠΑ, Ευρώπη αλλά και συμμαχικές δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή, έχουν ήδη εδραιώσει την πεποίθηση για το ότι η ευθύνη της χρήσης των χημικών βαρύνει την κυβέρνηση Άσαντ, «η οποία τώρα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεών της».
Σε βασικό όμως παίκτη του αιματηρού παιχνιδιού αναδεικνύεται -όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- και η Ρωσία, η οποία δηλώνει απερίφραστα πως θεωρεί την όλη ιστορία ως μια κοινή προβοκάτσια οργανωμένη από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία που υλοποιήθηκε από τους καθοδηγούμενους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Δεν διστάζει μάλιστα να συμμεριστεί και την «εκτίμηση» Άσαντ πως, «σε περίπτωση επέμβασης, η Συρία θα γίνει το νεκροταφείο των εισβολέων».
Επισήμως ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντμίρ Πούτιν δείχνει να προτιμά μια περισσότερο πολιτική φρασεολογία, και μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί κατέληξε σε κοινή δήλωση η οποία αφήνει τον τελευταίο λόγο στους πραγματογνώμονες του ΟΗΕ:
«Και οι δύο πλευρές θεωρούν τη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε απαράδεκτη», ενώ παράλληλα μιλούν για μια λύση «μέσω αποκλειστικά πολιτικών και διπλωματικών μέσων».
Στο ίδιο πνεύμα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι «πρέπει να γίνουν γνωστά τα ευρήματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα, που ερευνούν την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό, προτού συζητηθεί οποιαδήποτε δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Από τη μεριά τους οι Σύροι αξιωματούχοι, επισημαίνουν το γεγονός πως για πρώτη φορά οι ΗΠΑ θα πολεμήσουν στο πλευρό αυτών που ευθύνονται για την «11 Σεπτεμβρίου», λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «τώρα οι Αμερικανοί γίνονται παιχνιδάκι στα χέρια της Al Qaeda».
Υπενθυμίζεται ότι οι πρεσβευτές των πέντε μόνιμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, συναντήθηκαν νωρίτερα κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη για να εξετάσουν το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία. Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν τη στρατιωτική επιλογή, που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.
Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρέσβης αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις. Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να προβούν σε οποιαδήποτε επίσημη δήλωση.
Έχοντας ήδη ειλημμένη την απόφασή τους για επέμβαση, οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως «οποιοδήποτε βέτο των Ηνωμένων Εθνών δεν θα μπορούσε να τους σταματήσει». Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο τα Αραβικά κράτη όσο και το ΝΑΤΟ αλλά και η Τουρκία, επίσης καταδικάζουν απερίφραστα τον Άσαντ, θεωρώντας και αυτοί αδιαμφισβήτητο πως, πίσω από την χρήση των χημικών δεν μπορεί παρά να βρίσκεται μόνον η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά.
Ειδικά η Τουρκία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, «έχει ήδη θέσει της ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού και πλήρους πολεμικής ετοιμότητας».
«Έτοιμο» επίσης δηλώνει και το Ισραήλ, το οποίο σήμερα ενέκρινε την περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο συριακών αντιποίνων εν όψει της επικείμενης επέμβασης. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια.
«Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να αμυνθεί κατά οποιασδήποτε απειλής και να απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα πρόκλησης βλάβης στους Ισραηλινούς πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Όσον αφορά ωστόσο τον τρόπο δράσης των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος δείχνει να κρατά καλά κρυμμένα τα χαρτιά του, με επανειλημμένες δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων να διατείνονται πως «ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμη πάρει τελικές αποφάσεις για τις σχετικές διαταγές που θα δώσει».
Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν πως «οι επιχειρήσεις δεν αποκλείεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες» και πως η επέμβαση των συμμάχων θα έχει κεντρικό σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τον χρόνο επέμβασης, βεβαιώνουν πως «δεν θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια αν δεν αποχωρήσουν πρώτα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ», κάτι που ίσως μοιάζει και ως πίεση προς τον Διεθνή Οργανισμό, καθώς η προβλεπόμενη ημερομηνία αποχώρησής τους είναι σε τέσσερις ημέρες και όχι αύριο.
Άλλος αξιωματικός των ΗΠΑ δήλωσε πως ως «στόχοι θα είναι περιοχές οι οποίες εφ’ όσον πληγούν, δεν θα επιτρέψουν ξανά στον Άσαντ να κάνει χρήση χημικών, αποτρέποντας έτσι οποιοδήποτε ενδεχόμενο για αντίποινα από μέρους της κυβέρνησής του», και φυσικά από τους στόχους αυτούς δεν λείπουν πυρήνες της Χεζμπολάχ από το Ιράν και τον Λίβανο.
Η κοινή γνώμη ωστόσο στις ΗΠΑ δεν δείχνει να είναι και τόσο πεπεισμένη για το απολύτως αναγκαίο της επέμβασης.
«Γιατί η Αμερική που είναι τόσο μακριά να εμπλακεί σε μια υπόθεση τη στιγμή που δεν αποφασίζουν να εμπλακούν γείτονες με εξαιρετικά πολυάριθμους και υψηλά εξοπλισμένους στρατούς; Είναι δειλοί ή συμβαίνει κάτι άλλο; Δεν πρέπει να μας προβληματίζει αυτό;» αναρωτούνται πολλοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι, ωστόσο τα ερωτήματά τους αυτά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν μπορούν να βρουν επαρκώς πειστικές απαντήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρέχονται οδηγίες για τους Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία.
Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης