Διαψεύδει το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ την πραγματοποίηση μεταγγίσεων αίματος χωρίς να έχει προηγηθεί μοριακός έλεγχος, με κίνδυνο μετάδοσης επικίνδυνων ασθενών (όπως AIDS και ηπατίτιδας).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, «διενεργούνται όλοι οι απαραίτητοι και προβλεπόμενοι έλεγχοι σε όλα τα παράγωγα αίματος που διατίθενται στους ασθενείς του νοσοκομείου μας και στους ασθενείς όλων των άλλων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών που καλύπτονται ως προς τη διάθεση φιαλών αίματος και παραγώγων αυτού από το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ. Ως εκ τούτου, η διάθεση αίματος και παραγώγων γίνεται με απόλυτα ασφαλή τρόπο και τυχόν περί του αντιθέτου δημοσιεύματα είναι αβάσιμα και αναληθή».
Το θέμα είχε ξεκινήσει μετά από έγγραφο που εστάλη τη Δευτέρα με τη μορφή του κατεπείγοντος στους διευθυντές των κλινικών του ΑΧΕΠΑ από τη συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του νοσοκομείου κ. Ελένη Χασαποπούλου – Ματάμη. Σύμφωνα με το έγγραφο, στις 25 Αυγούστου έληξε η πενταετής σύμβαση με τις εταιρείες που προμήθευαν τα εννιά Κέντρα Μοριακού Ελέγχου της χώρας με αντιδραστήρια για μοριακό έλεγχο του αίματος, ενώ ο τρέχων διαγωνισμός λόγω καθυστερήσεων θα ολοκληρωνόταν σε δύο μήνες. Συνεπώς, ένα μεγάλο ποσοστό μονάδων αίματος του νοσοκομείου θα ελεγχόταν μόνο με ορολογικό έλεγχο, ο οποίος ωστόσο δεν επαρκεί.
Όπως εξηγεί η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, επειδή υπήρξε εμπλοκή στο θέμα υπογραφής νέων τρίμηνων συμβάσεων που είναι αναγκαίες για να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος διαγωνισμού, το υπουργείο Υγείας κινήθηκε αμέσως και τη Δευτέρα, μια ημέρα μετά τη λήξη της παλιάς πενταετούς σύμβασης με τις προμηθεύτριες εταιρείες αντιδραστηρίων Μοριακού ελέγχου, έδωσε νέες σαφείς οδηγίες για την σύναψη των τρίμηνων συμβάσεων μεταξύ της διοίκησης κάθε Ιδρύματος που έχει Κέντρο Μοριακού ελέγχου και των προμηθευτριών εταιρειών.
«Κατόπιν αυτού, την ίδια κιόλας ημέρα, εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας η σύναψη σύμβασης και ήδη από χθες 27-8-2013, που υπεγράφη η νέα τρίμηνη σύμβαση, γίνεται κανονικά ο μοριακός έλεγχος του αίματος από όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα)», καταλήγει η ανακοίνωση του νοσοκομείου .
Να θυμίσουμε πως τη Δευτέρα ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, με κατεπείγουσα εντολή του, ζήτησε από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων όπου λειτουργούν Κέντρα Μοριακού Ελέγχου Αίματος, να προχωρήσουν στην άμεση υπογραφή μεταβατικών συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας για την προμήθεια αντιδραστηρίων λόγω «ανωτέρας βίας και ανυπέρβλητου κωλύματος», όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.