Η εταιρεία Anglo American Platinum (Amplats), η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή πλατίνας σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε σχεδόν 7.000 περικοπές θέσεων εργασίας, αρχής γενομένης το Σεπτέμβριο, περιλαμβανομένων χιλιάδων αναγκαστικών απολύσεων, γεγονός το οποίο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση ενός συνδικάτου κι εγείρει το ενδεχόμενο νέας εργασιακής αναταραχής στα μεταλλεία της.

Η Amplats είχε στόχο να περικόψει έως και 14.000 θέσεις εργασίας, μετά την ζημία που κατέγραψε πέρυσι, για πρώτη φορά από ιδρύσεώς της· αλλά αναγκάστηκε να μειώσει τον αριθμό των περικοπών σε 6.900 μετά τις έντονες αντιδράσεις από μέρους τόσο της κυβέρνησης, όσο και των συνδικάτων, τα οποία οργάνωσαν μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από μήνες διαβούλευσης με κυβερνητικά στελέχη που είχαν αναλάβει επιδιαιτητικό ρόλο και εκπροσώπους των εργαζόμενων, η Άμπλατς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 6.000 θέσεων εργασίας σε μεταλλεία της και ότι «περίπου 900» θέσεις διοικητικών υπαλλήλων και μεσαίων στελεχών «θα επηρεαστούν» επίσης.

Το γεγονός ότι θα απολυθούν και υπάλληλοι αναμενόταν να αμβλύνει ένα μέρος της κριτικής, καθώς δεν θα απολυθούν μόνον μεταλλωρύχοι αλλά και διοικητικοί. Όμως το συνδικάτο NUM κατήγγειλε την απόφαση της διοίκησης της επιχείρησης κάνοντας λόγο περί προδοσίας. Το συνδικάτο αιτιολόγησε αυτή την καταδίκη του εξηγώντας ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της επιχείρησης υποσχόταν να μην προχωρήσει σε αναγκαστικές απολύσεις.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Η συμφωνία στην οποία είχαμε καταλήξει με την Άμπλατς ήταν να περικοπούν 3.000 θέσεις εργασίας και ότι οι θέσεις αυτές δεν θα περικόπτονταν μέσω αναγκαστικών απολύσεων, αλλά μέσω εθελουσίας εξόδου. Σε αυτή τη συμφωνία είχαμε καταλήξει πριν από μία εβδομάδα», ανέφερε ο Λεσίμπα Σεσόκα, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Εργαζομένων στα Ορυχεία και στα Μεταλλεία, ή NUM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μία πηγή ενήμερη για τις συνομιλίες, περίπου το ένα τρίτο των περικοπών θα γίνουν μέσω ενός κύματος εθελουσίας εξόδου, συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 4.000-5.000 εργαζόμενοι πιθανόν πρόκειται να απολυθούν.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης