Οι διωκτικές αρχές της Ταϋλάνδης κατέσχεσαν τις λίγες τελευταίες ώρες περίπου ένα εκατομμύριο χάπια αμφεταμινών -αγοραίας αξίας σχεδόν έξι εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων- που μετέφερε φορτηγό όχημα προερχόμενο από το «Χρυσό Τρίγωνο». Χάρη στην πληροφορία που αξιοποίησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, η αστυνομία της Ταϋλάνδης έστησε διαδοχικά σημεία οδικού ελέγχου κατά μήκος όλης της βορεινής επαρχίας του Τσιάνγκ Ράι.

Τα φακελάκια με τα ναρκωτικά –κάπου 980 χιλιάδες «γιαμπ»–εντοπίστηκαν καλά κρυμμένα στην τέντα του αποθηκευτικού χώρου του φορτηγού. Κάθε τέτοιο χάπι, πουλιέται στην πιάτσα 200 μπαχτ, δηλαδή έξι αμερικανικά δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Χρυσό Τρίγωνο», που εκτείνεται στη βόρεια Ταϋλάνδη και ένα τμήμα μόνο των γειτονικών Λάος και Μιανμάρ, αποτελεί «σταυροδρόμι» στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως όπιου του κρατιδίου της Μιανμάρ Σαν, εσχάτως όμως και των αμφεταμινών.

Ο ΟΗΕ έχει εκτιμήσει σε έκθεσή του ότι στο «Χρυσό Τρίγωνο» παράγονται κάθε έτος 1,4 δισεκατομμύριο χάπια «γιαμπά» .

Αυτό γίνεται σε κυριολεκτικά διεσπαρμένα και χαμένα μέσα στη ζούγκλα εργαστήρια. Πλέον στην Μιανμάρ παράγεται το περισσότερο όπιο μετά το Αφγανιστάν, παγκοσμίως, ανέφερε επίσης ο ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης