Ο κόσμος καίγεται στην κυριολεξία και οι γραφειοκράτες -κατά κυριολεξία- χτενίζονται. Η υπόθεση που αποκαλύπτει η «zougla.gr» συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 23 Αυγούστου, την ώρα που η Αττική είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από συνεννόηση των αρμοδίων Aρχών, η Κύπρος απέστειλε ειδικό ελικόπτερο πυρόσβεσης, μισθωμένο από τη Ρωσία, προκειμένου να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Κατά τις 10:45 το πρωί το ελικόπτερο απογειώθηκε από την Κύπρο, με κατεύθυνση τη Ρόδο, όπου και θα ανεφοδιαζόταν. Στη Ρόδο προσγειώθηκε στις 13:00 μετά το μεσημέρι. Οι Αρχές του αεροδρομίου, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του πληρώματος, ανακάλυψαν πως ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου -με ρωσικό διαβατήριο- χρωστούσε στο Ελληνικό Δημόσιο το υπέρογκο ποσό των… 600 ευρώ και τον συνέλαβαν!

Αυτό θα πει ζήλος γραφειοκράτη και μάλιστα όταν η πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται υπό πύρινη πολιορκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως, το ελικόπτερο δεν μπορούσε να συνεχίσει την αποστολή του χωρίς συγκυβερνήτη. Πληροφορούμενος τα καθέκαστα ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Λουκάς Λουκά, και αντιλαμβανόμενος το εύρος της ανοησίας των ημετέρων δημοσίων υπαλλήλων, έσπευσε να ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Ο ημέτερος υπουργός κατόπιν τούτου έδωσε εντολή στους γραφειοκράτες του Δημοσίου στη Ρόδο να αφεθεί ελεύθερος ο συγκυβερνήτης, ώστε να συνεχίσει την αποστολή του. Όπερ και εγένετο.

Το πρόστιμο

Ο Ρώσος πιλότος είχε εργασθεί στο παρελθόν (πριν από μία διετία) στην Ελλάδα και διέθετε νομιμότατη άδεια παραμονής διάρκειας τριών μηνών. Εργάσθηκε για έναν ακόμη μήνα, αλλά ο εργοδότης του, ωστόσο, δεν τον είχε δηλώσει, ως όφειλε. Για τους γνωστούς λόγους που διέπουν τη λογική του συστήματος, το κράτος επέβαλε πρόστιμο στον εργαζόμενο, ύψους 600 ευρώ. Ο γραφειοκράτης της Ρόδου, αντιλαμβανόμενος πως το όνομα του Ρώσου πιλότου βρισκόταν στη μαύρη λίστα των υπολογιστών του αεροδρομίου, και χωρίς βεβαίως να λάβει υπ’ όψιν τις συνθήκες, ειδοποίησε για την κράτηση του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Σχόλιο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν το ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Παπακωνσταντίνου, απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Δημοσιογράφος: Είστε ενήμερος κ. εκπρόσωπε γι’ αυτό το περιστατικό που συνέβη στη Ρόδο, που είχε συλληφθεί, το Σαββατοκύριακο κρατήθηκε ο πιλότος ενός αεροσκάφους που θα ερχόταν εδώ για να σβήσει φωτιές; Και αν ναι, ποιο σχόλιο έχετε;

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ναι, έχω ακούσει το επεισόδιο αυτό, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Εάν αληθεύει, νομίζω πως η κοινή λογική όλων μας λέει ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία, όταν είναι προφανές ότι ο άνθρωπος αυτός ήρθε για να βοηθήσει σε μια δύσκολη κατάσταση.

Δήλωση του υπουργού δικαιοσύνης της Κύπρου

Όπως ήταν φυσικό ερωτήθη για το σχετικό συμβάν και ο αρμόδιος υπουργός της κυπριακής κυβέρνησης, κος Λουκάς Λουκά:

«Ήδη έχει φτάσει ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο στην Ελευσίνα και περιμένω να με πληροφορήσουν κατά πόσο άρχισε επιχειρήσεις. Η πρώτη αποστολή με ένα C-130 με 37 πυροσβέστες και 2 μικρά πυροσβεστικά οχήματα πρέπει να έχει φτάσει και αυτό. Αναμένουμε το δεύτερο αεροσκάφος, το οποίο θα μεταφέρει ακόμη μια δύναμη, η οποία θα αποτελείται από 16 δασοπυροσβέστες και μέλη της Πολιτικής Άμυνας, ειδικευμένα για την κατάσβεση πυρκαγιών. Αν μας ζητηθεί περαιτέρω βοήθεια, είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε.»

Δημοσιογράφος: Συνελήφθη ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου;

Λ. Λουκά: Υπήρχε κάποιο πρόβλημα από την παλιά θητεία που είχε κάνει. Συγκεκριμένα για την καταβολή ενός προστίμου. Διευθετήθηκε μετά από επικοινωνία που είχα εγώ με τον ομόλογό μου, τον κ. Μαρκογιαννάκη στην Ελλάδα και αφέθηκε το ελικόπτερο και συνέχισε. Το θέμα είναι ότι έφτασε στον τόπο των πυρκαγιών και ανάλαβε δράση. Είχα από χθες επικοινωνία και ήμασταν πρόθυμοι από χθες να στείλουμε αυτήν τη δύναμη, όπως και το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Εντάξει, ζητήθηκε σήμερα και ανταποκριθήκαμε άμεσα.

Δημοσιογράφος: Πόσα άλλα άτομα θα πάνε τώρα;

Λ. Λουκά: Ακόμα 35 άτομα.

Ακούστε τώρα τι δήλωνε την Κυριακή, 23 Αυγούστου, στους Κύπριους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης για το συγκεκριμένο συμβάν.



Ο δημοσιογράφος Ευθύμιος Δίπλαρος εξηγεί τα ανεξήγητα στην “zougla.gr»

Βεβαίως, το διάστημα των 5 ωρών που το ελικόπτερο έμεινε καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Ρόδου ήταν κρισιμότατο για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Πέραν τούτου, μετά τις 19:00, έπεσε και η νύκτα και ως γνωστόν τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν μετά τη δύση του ήλιου. Με λίγα λόγια, το ελικόπτερο που θα μπορούσε να έχει μπει στη μάχη από το μεσημέρι, τελικά θα πετάξει την επομένη. Ενδεχομένως μερικά σπίτια να είχαν γλυτώσει και μερικά δένδρα να είχαν σωθεί, εάν δεν μεσολαβούσε αυτή η καθυστέρηση στην έλευση του ελικοπτέρου.

Το περίεργο με αυτήν την ιστορία δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η νοοτροπία εκείνων που νομίζουν ότι έχουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Ένας γραφειοκράτης αποφάσισε -προφανώς για να καλύψει τα νώτα του- πως θα έπρεπε να συλλάβει έναν πιλότο που είχε ως αποστολή να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών -και όλα αυτά για 600 ευρώ!

Το ζήτημα είναι τυπικά γελοίο και ουσιαστικά βλακώδες. Αποτελεί ύμνο στην παραφροσύνη του Δημοσίου. Για μία ακόμη φορά, η λογική σταμάτησε εκεί που άρχισε το Ελληνικό Δημόσιο. Συγχαρητήρια στον γραφειοκράτη και συλλυπητήρια στους αρμοδίους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης