Έντονες βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι σημειώνονται από το πρωί της Τετάρτης στο Χονγκ Κονγκ και στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ, καθώς ο τυφώνας «Ουτόρ» έφθασε στο νότιο τμήμα της Κίνας, έχοντας «σαρώσει» νωρίτερα τις Φιλιππίνες.

Η ταχύτητα των ανέμων έφθασε ακόμα και τα 139 χλμ./ώρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για πλημμύρες ή κατολισθήσεις, ωστόσο όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένα εμπορικό πλοίο, μήκους 190 μ. βυθίστηκε ενώ βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή περίπου 80 χλμ. νοτιοδυτικά του Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Στις πρώτες τους δηλώσεις έκαναν λόγο για κύματα που έφθαναν σε ύψος ακόμα και τα 15 μέτρα.

Ακυρώσεις πτήσεων, κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 118 πτήσεις ακυρώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, ενώ 320 ήταν οι καθυστερήσεις σε προγραμματισμένα δρομολόγια αεροπλάνων.

Παράλληλα, δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές στο χρηματιστήριο της πόλης, ενώ σχολεία, επιχείρησεις και υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα κατέβασαν «ρολά» για προληπτικούς λόγους. Οι τοπικές Αρχές παραμένουν σε πλήρη επιφυλάκη, την ίδια στιγμή που η Μετεωρολογική Υπηρεσία συνεχίζει να τοποθετεί τον «Ουτόρ» στη βαθμίδα Νο8 των τροπικών κυκλώνων (τρίτος μεγαλύτερος βαθμός επικινδυνότητας).

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, έξι άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα έλαβαν εξιτήριο. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώση δέντρων, χωρίς όμως να παρουσιαστούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 158.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί προληπτικά από τις κατοικίες τους κατά μήκος των νότιων ακτών της Κίνας.

Ο «Ουτόρ» ήταν ο χειρότερος τυφώνας που έπληξε τις Φιλιππίνες μέσα στο 2013, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και εκτοπίζοντας περισσότερες από 30.000 οικογένειες.

Διαβάστε επίσης:
Νεκροί και συντρίμμια από τον τυφώνα Utor, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013, 21:44

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης